5/9/14

ΔΝΤ-ΕΕ εκθέτουν Σαμαρά για το χρέος


Μεταφέρουν στην έδρα του Ταμείου τη συζήτηση για το χρέος, ενώ η Αθήνα διεδιδε διάσπαση της τρόικας
Δημοσιεύθηκε: 05 Σεπτεμβρίου 2014, 10:00 , Τελευταία Ενημέρωση: 05/09/2014, 10:05 



 
 
 Εκτός τόπου και χρόνου αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση στο μείζον ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ παράλληλα πιστοποιείται η συμπαιγνία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την Κομισιόν. 

Η διεξαγωγή συνόδου για το ελληνικό χρέος στην Ουάσινγκτον το Φθινόπωρο ανακοινώνεται τη στιγμή που στην Αθήνα το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεε ότι έχει συμφωνήσει παρασκηνιακά με την Κομισιόν την αντικατάσταση του δανείου του ΔΝΤ με αντίστοιχο του EFSF και αποχώρησή του.

 το sofokleousin.gr οι αποφάσεις για την πλατφόρμα διαχείρισης του ελληνικού χρέους έχουν παρθεί ερήμην της ελληνικής αντιπροσωπείας, επί υπουργίας του Γιάννη Στουρνάρα, στο περιθώριο του Eurogroup.

Τα όσα συμφώνησαν τα στελέχη επισφράγισαν οι κκ Λαγκάρντ και Μέρκελ κατά την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ η Ελλάδα θα παραμείνει υπό αυστηρή εποπτεία, τα βήματα ελάφρυνσης του χρέους θα περιγραφούν σε νέο Μνημόνιο και θα υλοποιούνται σε αντιστοιχία με δομικές μεταρρυθμίσεις και εφόσον τηρείται το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής στο ακέραιο.

Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά πως η κυβέρνηση προσπαθεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη δημιουργώντας εικονική πραγματικότητα, η οποία απέχει παρασάγγας από τις πραγματικές συνθήκες.

Η τετραμερής συνάντηση στις ΗΠΑ, με τη συμμετοχή της ελληνικής πλευράς, της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ -και ενδεχομένως και άλλων που έχουν συμφέροντα από αυτή τη συζήτηση- επιβεβαιώνεται και από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στο γεγονός ότι διοργανώνεται από το ΔΝΤ στην έδρα του στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Νοεμβρίου, και σε αυτήν να εξεταστούν η τωρινή κατάσταση του ελληνικού χρέους και οι προοπτικές του, για τις οποίες οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, της Κομισιόν και του ΔΝΤ απέχουν αισθητά μεταξύ τους. Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, δεν έχει ακόμα αποφασιστεί σε τι επίπεδο θα είναι η εκπροσώπηση της χώρας μας στη συγκεκριμένη διάσκεψη.

Δυσμενέστερες είναι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ, που «βλέπει» το ελληνικό χρέος στο 117% του ΑΕΠ μετά από οκτώ χρόνια, το 2022, και σε συνδυασμό με τις αβεβαιότητες που επισημαίνει στην έκθεσή του, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν το χρέος σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, πιέζει την Κομισιόν να αποδεχθεί ένα νέο «κούρεμα» ως την πιο βιώσιμη λύση. Ωστόσο, το ΔΝΤ τάσσεται αναφανδόν υπέρ του κουρέματος, αλλά ζητεί να εξαιρεθούν τα δάνεια που έχει χορηγήσει το ίδιο (30,3 δισ. ευρώ), τα οποία ήδη έχουν αρχίσει και αποπληρώνονται.

Η Κομισιόν, από την πλευρά της, απορρίπτει το «κούρεμα», επειδή απλά θα το υποστούν οι χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες μέχρι τώρα έχουν δανείσει στην Ελλάδα το ποσό των περίπου 195 δισ. ευρώ. Από αυτά, 53 δισ. ευρώ έχουν χορηγηθεί από τις χώρες της Ευρωζώνης (πρώτο πρόγραμμα) και 142 δισ. ευρώ από τον EFSF, τα οποία δεν επιδέχονται παρεμβάσεις.

Η ελληνική πλευρά μέχρι πρότινος δεν πρότεινε «κούρεμα», αποδεχόμενη το σχέδιο για reprofiling του χρέους, το οποίο θα περνούσε ευκολότερα από τα Ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Υπάρχει και σχετική επιχειρηματολογία στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, που ψηφίστηκε το Μάιο από τη Βουλή, όπου αναφέρεται πως δεν συνιστά πρόβλημα το υψηλό χρέος προς το ΑΕΠ, αλλά το αν μπορεί να εξυπηρετείται κανονικά.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του χρέους με βάση τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου, το 2014 το χρέος θα διαμορφωθεί στο 173,9% του ΑΕΠ, για να υποχωρήσει το 2015 στο 168,3%, στο 158,9% το 2016, στο 149,1% το 2017 και στο 139,1% το 2018. Η Κομισιόν στην τελευταία της έκθεση εκτιμά πως φέτος το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 177,2% του ΑΕΠ, στο 172,5% το 2015, στο 162,9% το 2016 και στο 154,2% το 2017.

Το ΔΝΤ προβλέπει πως το ελληνικό χρέος θα διαμορφωθεί στο 174,7% το 2014, στο 171,3% το 2015, στο 162,5% το 2016, στο 153,7% το 2017 και στο 146,1% του ΑΕΠ το 2018. Είναι σαφές πως οι διαφορές ξεκινούν από 4 μονάδες του ΑΕΠ το 2015 και φτάνουν στις 7 μονάδες του ΑΕΠ το έτος 2018. Είναι χαρακτηριστικό πως το δημόσιο χρέος του έτους 2018 το ΔΝΤ το υπολογίζει σε 316,8 δισ. ευρώ και το υπουργείο Οικονομικών σε 301,6 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 15,2 δισ. ευρώ χαμηλότερα. Σε ό,τι αφορά τα έτη μετά το 2018, η ελληνική πλευρά δεν διατυπώνει εκτιμήσεις, αλλά το πράττουν η Κομισιόν και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το δημόσιο χρέος το 2020 θα βρίσκεται στο 125% του ΑΕΠ και στο 112% του ΑΕΠ το 2022. Το βασικό σενάριο βιωσιμότητας που διαμορφώθηκε το Νοέμβριο του 2012 προέβλεπε πως για να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος θα πρέπει να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και αισθητά κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022.

Αντίθετα, σύμφωνα με το τωρινό βασικό σενάριο του ΔΝΤ, το χρέος αναμένεται να φτάσει φέτος περίπου στο 174% του ΑΕΠ, πριν αρχίσει να υποχωρεί, για να τείνει στο 128% του ΑΕΠ το έτος 2020 και στο 117% του ΑΕΠ το 2022. Η εξέλιξη αυτή του χρέους είναι, σύμφωνα με το ΔΝΤ, χωρίς να συνυπολογίζονται τα μέτρα μείωσης του χρέους που έχουν υποσχεθεί πως θα Ιανου λάβουν οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Η διαφορά μεταξύ των δύο εκτιμήσεων, που απέχουν χρονικά περίπου 18 μήνες, ισοδυναμεί με τουλάχιστον 7 μονάδες του ΑΕΠ ή πάνω από 15 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ εξηγεί πώς προέκυψε η διαφορά μεταξύ των δύο εκτιμήσεων και οι εξηγήσεις αυτές είναι εκείνες που προκαλούν ανησυχία και για νέες αποκλίσεις και αστοχίες, μεταξύ των οποίων είναι η χαμηλότερη ανάπτυξη, η υστέρηση των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις και οι νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Διαρθρωτικές αλλαγές για την οικονομία της Ευρωζώνης

O πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ παραδέχθηκε για την ευρωπαϊκή οικονομία, ότι τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το β' τρίμηνο δεν ήταν τα καλύτερα, ωστόσο σημείωσε ότι οι χώρες που προώθησαν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως η Ολλανδία, η Ιρλανδία και η Ισπανία,εμφανίζουν πολύ πιο ισχυρές επιδόσεις στην ανάπτυξη. Για τη Γερμανία είπε ότι εμφάνισε απώλεια στο ρυθμό ανάπτυξης, αλλά επισήμανε ότι αυτή μπορεί να οφείλεται και στη γεωπολιτική κατάσταση (ουκρανική κρίση).

Ο κ. Ντέισελμπλουμ αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθεί μια νέα ώθηση στην οικονομία μέσω στοχευμένων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, θέματα που θα εξεταστούν στην επόμενη συνάντηση του Εurogroup στο Μιλάνο, όπου ψηλά στην ατζέντα θα βρίσκεται και η μείωση της φορολογίας στην εργασία, συζήτηση που θα γίνει με βάση πρόταση για βέλτιστες πρακτικές της Κομισιόν.

Για το δημοσιονομικό τομέα σημείωσε ότι ο στόχος παραμένει η μείωση του χρέους και των ελλειμμάτων, ενώ για το 2014 προέβλεψε ότι το μέσο έλλειμμα στην Ευρωζώνη θα πέσει κάτω του 3% του ΑΕΠ για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια. Επίσης χαρακτήρισε πολύ θετική εξέλιξη την υποχώρηση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων.
Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε επίσης ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας προβλέπει την επίδειξη ευελιξίας στη μείωση των ελλειμμάτων και αυτή θα τηρηθεί, αλλά θα πρέπει να συνοδεύεται από δεσμεύσεις των ενδιαφερόμενων κρατών για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Το sofokleousin.gr στις 29 Ιανουαρίου έγραφε

 Διαπραγματευόμενο απευθείας με τις ευρωπαϊκές αρχές, το ΔΝΤ έλαβε ως αντάλλαγμα για τη χαλάρωση της σκληρής στάσης του στο ζήτημα της βιωσιμότητας, διαβεβαιώσεις –οι οποίες θα είναι και ρητές- ότι η ΕΕ θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, τουλάχιστον μέχρι την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.

Παράλληλα το ΔΝΤ θα ενσωματώσει στο νέο Μνημόνιο «ρήτρα ανάπτυξης», επιτυγχάνοντας ταχύτερη αποπληρωμή των δανείων που έχει χορηγήσει αν η χώρα υπερβαίνει τους αναπτυξιακούς στόχους που τίθενται.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me