22/8/14

Τι περιμένουν οι αγορές από τις ομιλίες Yellen και Draghi


Τι περιμένουν οι αγορές από τις ομιλίες Yellen και Draghi-Επιτόκια και QE στο επίκεντρο 

Άννα Φαλτάιτς Άννα Φαλτάιτς
Δημοσιεύθηκε: 22 Αυγούστου 2014 - 11:15


Στο σημερινό συμπόσιο των κεντρικών τραπεζιτών στρέφεται το ενδιαφέρον, σε μια περίοδο που τα στοιχεία για την παγκόσμια οικονομία είναι απογοητευτικά. Η στάση της Janet Yellen, η αγορά εργασίας και η ευρωπαϊκή "εκδοχή" της ποσοτικής χαλάρωσης. 
 
 
Στο Jackson Hole των ΗΠΑ στρέφεται σήμερα η προσοχή, οι οποίοι περιμένουν να δουν αν η ομιλία της επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, θα δώσει κάποιες ενδείξεις ως προς τον χρόνο της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων.

Η ομιλία της Yellen στο ετήσιο συμπόσιο του Jackson Hole, που θα δοθεί σήμερα στις 17:00 (ώρα Ελλάδας), γενικά αναμένονταν ότι θα είναι σε ήπιους τόνους. Όμως, από την Τετάρατη, οι traders αναρωτιούνται αν η Yellen θα απηχήσει τις πιο επιθετικές διαθέσεις που φάνηκαν στα πρακτικά της Fed για την συνεδρίαση του Ιουλίου, ή εάν θα τηρήσει την γνωστή ήπια στάση της.

Το θέμα της ομιλίας της Yellen θα είναι η «επαναξιολόγηση της δυναμικής της αγοράς εργασίας» και αναμένεται να επαναλάβει τη θέση της ότι η Fed πρέπει να διατηρήσει μια χαλαρή πολιτική που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της αγοράς εργασίας. Σημειώνεται ότι στα πρακτικά της Fed για την συνεδρίαση του Ιουλίου, φάνηκε ότι οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας εξεπλάγησαν από την βελτίωση στην εικόνα της αγοράς εργασίας.
Με ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, ο οποίος μιλά στις 21:30 (ώρα Ελλάδας). Η αγορά αναμένει εξηγήσεις από τον Draghi ως προς το αν η Ευρώπη θα προχωρήσει στην δική της εκδοχή ποσοτικής χαλάρωσης, ή σε αγορές τίτλων.
Το συμπόσιο των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών του κόσμου πραγματοποιείται σε μια περίοδο που τα στοιχεία για την παγκόσμια οικονομία, για μια ακόμα φορά, είναι απογοητευτικά, με αποτέλεσμα οι κεντρικοί τραπεζίτες να μην έχουν την προθυμία, ή σε ορισμένες περιπτώσεις τη δυνατότητα, να κλείσουν την «κάνουλα» του «εύκολου» χρήματος, που χρησιμοποιείται από το 2008 προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη.
Από την πλευρά της Fed, οι αξιωματούχοι, που δείχνουν να προβληματίζονται από τον συνδυασμό της ακανόνιστης οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ και της αύξησης των προσλήψεων, περιμένουν περισσότερες αποδείξεις πως η αύξηση των θέσεων εργασίας μπορεί να συνεχιστεί, προτού αρχίσουν να αυξάνουν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια.
Σε άλλα σημεία του πλανήτη, όμως, οι αξιωματούχοι προβληματίζονται για το αν θα πρέπει να κάνουν περισσότερα –όχι λιγότερα. Η Κίνα, για παράδειγμα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μετά τις ΗΠΑ, αγωνίζεται να ανταποκριθεί στον στόχο της κυβέρνησης για ανάπτυξη, και ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως θα υπάρξει μείωση των επιτοκίων.


Η ιαπωνική οικονομία –η τρίτη μεγαλύτερη του κόσμου- έκανε «βουτιά» μετά την αύξηση της φορολογίας κατανάλωσης στη χώρα, και η Τράπεζα της Ιαπωνίας πιέζει για την εφαρμογή προγραμμάτων αγοράς τίτλων που στόχο έχουν την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Εν τω μεταξύ, η γερμανική οικονομία – η τέταρτη μεγαλύτερη του κόσμου- συρρικνώθηκε το β' τρίμηνο και τώρα δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να «πειραματιστεί» με τα αρνητικά επιτόκια.
Η Βρετανική οικονομία φαίνεται να είναι αυτή με τις καλύτερες επιδόσεις στον αναπτυγμένο κόσμο, όμως και εκεί η κεντρική τράπεζα δείχνει απρόθυμη να αντιδράσει με αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων.
Έτσι, οι κεντρικοί τραπεζίτες βρίσκονται σε δύσκολη θέση, αφού πολλοί ανησυχούν ότι τα χαμηλά επιτόκια που εφαρμόζουν για να ενθαρρύνουν τον δανεισμό και να ενισχύσουν την ανάπτυξη, θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια νέα χρηματοοικονομική «φούσκα».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me