4/8/14

Xρηματιστήριο: Η αναβάθμιση έμεινε εκτός... ταμπλό

Μιχαήλ Γελαντάλις Μιχαήλ Γελαντάλις
Δημοσιεύθηκε: 04 Αυγούστου 2014 - 17:34


Νέες απώλειες κατέγραψε το χρηματιστήριο στον απόηχο της αναβάθμισης από τη Moody΄s. Στο «κόκκινο» Εθνική, Πειραιώς, Motor Oil, Ιntralot. Πιέσεις για Coca Cola, OΛΠ. Στα χαμηλά ημέρας έκλεισε ο ΟΤΕ. Κέρδη κατέγραψαν ΟΠΑΠ, ΜIG. 

Απογοητευτική και σήμερα η εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στην πρώτη συνεδρίαση μετά την αναβάθμιση από τη Moody s, με την απόδοση ευσήμων από την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο να μην αποτυπώνεται ανάλογα στο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Στις 1.156,06 μονάδες με απώλειες 0,59% ο Γενικός Δείκτης, κατά 0,595 χαμηλότερα και ο FT25 στις 370,20 με τον Τραπεζικό με νέα υποχώρηση στις 152,45 μονάδες. Και αυτό παρά την σχετικά σταθερή εικόνα των ευρω- χρηματιστηρίων, την προσπάθεια αντίδρασης σε κύρια χρηματιστήρια της Ευρώπης με σημαντικότερη αυτή της Φραγκφούρτης. Στο εύρος των 9.142,90-9.243,23 μονάδων διαμορφωνόταν ο DΑΧ (λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης στο ΧΑ) με μκρές διακυμάνσεις.

Συνεδρίαση, που ενίσχυσε τις επιφυλάξεις ανθρώπων της αγοράς για τα παθογενή προβλήματα της ελληνικής οικονομίας (που επιβαρύνονται και λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και των αντι-μέτρων της Μόσχας, με επιπτώσεις στον τουρισμό, τις εξαγωγές κ.λ.π), τις εκκρεμότητες στις τράπεζες, την ουδέτερη στάση της πλειονότητας των ξένων παικτών και την αδυναμία των ελλήνων να δημιουργήσουν μόχλευση σε μετοχές του FT25.

Η αξία των συναλλαγών σε μάλλον μέτρια επίπεδα, καθώς δεν ξεπέρασε τα 92,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 58% στις τράπεζες (στο 78% ήταν το ποσοστό στα πρώτα 45΄ της συνεδρίασης) με Πειραιώς, ΟΤΕ, ΕΤΕ και Alpha Bank να πραγματοποιούν τη μερίδα του λέοντος.

Μετά και τη σημερινή 6 συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση χάθηκαν τα όποια ετήσια κέρδη για τον ΓΔ καθώς με κλείσιμο στις 1.156 μονάδες μετρά οριακές απώλειες 0,57% από την αρχή του έτους. Κλάδος υπεύθυνος για αυτή την καθίζηση ο τραπεζικός με διόρθωση σχεδόν 15,5% από την αρχή του έτους.

Σημειωτέον, πως ο δείκτης MERVAL της "χρεοκοπημένης" Αργεντινής συνεχίζει την ανοδική κίνηση του (8.326 μον. 1,23%) ξεκινώντας από τα επίπεδα των 5.320 μονάδων ( στις 2 Ιανουαρίου) παρακαλώ...

Ας είναι στα καθ΄ημάς το θερμό ειδύλλιο Αθηνών- Βρυξελλών/δανειστών συνεχίζεται εν μέσω θέρους με τον Ζ.Κ. Γιουνκέρ να αποδίδει τα εύσημα στον Αντ. Σαμαρά. Σε σχετικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου αναφέρεται, πως ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν "...έχει κάνει το χατήρι στον έλληνα πρωθυπουργό να πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη τύπου μετά την σημερινή συνάντηση".

Στις τράπεζες οι πωλητές είχαν και σήμερα τον πρώτο λόγο πιέζοντας έτσι τον Δείκτη μέχρι την κρίσιμη στήριξη των 150 μονάδων με ζητούμενη την άμεση επιβεβαίωση του, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Οπως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής ΑΧΕΠΕΥ στην αγορά έχει περάσει- καλώς ή κακώς- το μήνυμα πως κάποια ή κάποιες τράπεζες θα επιδιώξουν να πάνε σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με σκοπό να...προλάβουν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ΕΚΤ.

Ενα τέτοιο σενάριο, όπως έχει αναφερθεί και στο Euro2day, ενισχύει την εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς πως οι αμκ θα επιδιωχθεί να γίνουν σε ακόμη χαμηλότερες τιμές από αυτές της δεύτερης φάσεις. 

Κάτι, που εξηγείται- σε μεγάλο βαθμό- από την σταθερή διολίσθηση της τιμής των 4 συστημικών τραπεζών. Θυμίζω, πως η μετοχή της ΕΤΕ υποχώρησε σήμερα μέχρι τα 2,30 ευρώ χάνοντας περίπου 14,9% σε διάστημα μηνός. 

Μέχρι τα 1,48 ευρώ υποχώρησε σήμερα η μετοχή της Πειραιώς μετρώντας απώλειες 12,285 στο ίδιο διάστημα. Μέχρι τα 0,596 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank (-14,61%) ενώ μέχρι τα 0,333 ευρώ της Eurobank επίσης με διψήφιες - 11,2%- απώλειες.

Συνολικά ο Τραπεζικός Δείκτης υποχωρεί σχεδόν 13% σε διάστημα μηνός περίπου όσο από την αρχή του έτους, καθώς μετρά σωρευτικά απώλειες 15,5% από την συνεδρίαση της 2/1. 

Θυμίζω, πως για τον κλαδικό δείκτη "υψηλό έτους" σημειώθηκε στις 207,65 μονάδες (21/3), ενώ σημαντικό ανοδικό σερί ("κορύφωσε" στις 191,48 μον. της 10/6) εκδηλώθηκε με την αρωγή κυρίως των ξένων οίκων στο πρώτο 10ήμερο Ιουνίου. 

Σημαντικό ράλυ για τον κλάδο, σε διάστημα 2 εβδομάδων οπότε φαίνεται πως μερίδα των ξένων παικτών πήρε τα κέρδη της (έχοντας τοποθετηθεί από τα χαμηλότερα επίπεδα των αμκ, που είχαν προηγηθεί).

Εκτοτε ο κλαδικός δείκτης παραμένει εγκλωβισμένος σε ένα εμφανές πλαγιοκαθοδικό κανάλι που καλό θα ήταν να μην συνεχίσει χαμηλότερα - άντε- των 145 μονάδων.

Στο σημείο αυτό να συνεκτιμηθεί η παρέμβαση της Credit Suisse, που βλέπει "ακριβές" τις ελληνικές τράπεζες. Πάντως η φιλοσοφία και αυτού του ξένου οίκου δεν απέχει πολύ ούτε από την τελευταία θετική κίνηση της Moody s, καθώς δεν παραλείπει να αναφερθεί εμμέσως (έστω ) στην πολιτική παράμετρο. Για το τραπεζικό θέμα εκτενής προσέγγιση έχει γίνει από τον Γιώργο Παπανικολάου . Πάντως για τις αγορές του Νότου η περίπτωση της Banco Espirito Santo είναι ένα...θέμα.

Πάντως μετά και τη σημερινή - έκτη στη σειρά- πτωτική συνεδρίαση η αγορά εμφανίζει σημάδια αδυναμίας και αρκετά στοιχεία κοινά με προηγούμενων διορθωτικών διαστημάτων (Ιούλιο, Μάιο).

Συγκεκριμένα στο δίαστημα 4 έως 10-11 Ιουλίου ο Γενικός Δείκτης με ένα σερί 5 πτωτικών συνεδριάσεων υποχώρησε από τις 1.243,80 μέχρι τις 1.137,87 (10/7) για να "γυρίσει" την αμέσως επομένη με ελάχιστο ημέρας στις 1.154,83 μονάδες.

Κίνηση, που εν μέρει παραπέμπει στην διόρθωση της 8-19/5 (ωστόσο δεν είχε σημειωθεί πτωτικό 6άρι) και στη μεγάλη υποχώρηση του Απριλίου όταν η αγορά από τις 1.323 μονάδες (3/4) διόρθωνε στις 15/4 στις 1.186 μονάδες.

Οπως σημειωνόταν νωρίτερα στον Εκηβόλο ο ΓΔ εμφανίζεται εξαιρετικά αδύναμος να κινηθεί προς ανώτερα από τις 1.220 μονάδες επίπεδα, επηρεασμένος σαφώς και από την πτωτική πορεία των ξένων μεγάλων χρηματιστηρίων.

Το αποθαρρυντικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν η εικόνα για τη μετοχή του ΟΤΕ που παρά την προσπάθεια αντίδρασης (έως τα 10,40 ευρώ) γύρισε για να κλείσει στα χαμηλά ημέρας των 10,14 ευρώ. 

Στη μετοχή του ΟΤΕ, άλλαξαν χέρια 11,6 εκατ. τμχ, ή συντελείται μία σημαντική αλλαγή θέσεων στα χαμηλά ή θα "κινδυνεύσει" άμεσα με υποχώρηση χαμηλότερα και των 10 με σημείο αναφοράς τα 9,40 ευρώ.

Πιθανότατα για τον ΟΤΕ πιο ξεκάθαρη εικόνα θα έχουμε στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me