21/8/14

Pillar 3: Ο επόμενος εφιάλτης για τις τράπεζες (του Χρήστου Φράγκου)

Τα νέα standards που θέτει η BIS, οι αντιδράσεις και η επόμενη μέρα
Δημοσιεύθηκε: 21 Αυγούστου 2014, 16:40 , Τελευταία Ενημέρωση: 21/08/2014, 16:54

Pillar 3: Ο επόμενος εφιάλτης για τις τράπεζες
 Αν και τα τραπεζικά stress tests έχουν αναδειχθεί σε μείζον θέμα στην πραγματικότητα δεν είναι παρά το πρώτο βήμα στον «Γολγοθά» που καλούνται να ανέβουν τράπεζες και τραπεζίτες προκειμένου να ανταποκριθούν στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, το νέο κανονιστικό και ρυθμιστικό πλαίσιο και στις απαιτήσεις των εποπτικών αρχών. Προηγήθηκε το Asset Quallity Review για να ακολουθήσουν τον Οκτώβριο τα stress tests, ενώ έπεται η οδηγία Pillar 3 και η ενσωμάτωση των προδιαγραφών της Βασιλείας ΙΙΙ.

Του Χρήστου Φράγκου

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το sofokleousin.gr και με εκτιμήσεις στελεχών της BIS και του IIF οι τράπεζες αναγκάζονται σε κούρσα επενδύσεων στην πληροφορική προκειμένου να μπορέσουν να καταγράψουν, να ελέγξουν να διαχειριστούν και εν τέλει να περιορίσουν το διοικητικό, λειτουργικό και επενδυτικό ρίσκο.
Σύμφωνα με την οδηγία Pillar 3, η διαμόρφωση της οποίας έχει διαμορφωθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος και αναμένεται να κλείσει στις 10 Οκτωβρίου η ΕΚΤ/SSM αποδέχονται στο σύνολό της τη σύσταση της BIS για την άμεση υιοθέτηση ενιαίων προτύπων υποβολής στοιχείων, αξιολόγησης και δεδομένων αποτίμησης επενδύσεων και κανονιστικής συμμόρφωσης.


Κλειδί για φρέσκο χρήμα


Όπως έχει εγκαίρως επισημάνει το sofokleousin.gr τα νέα business plans που θα υποβάλλουν οι τράπεζες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους το σύνολο των οδηγιών που εισάγονται προς εφαρμογή, προκειμένου να λάβουν έγκριση, καθώς και σαφές και αναλυτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων ώστε να ευθυγραμμιστούν οι τράπεζες με το νέο θεσμικό, εποπτικό και κανονιστικό πλαίσιο.

Η αρτιότητα των business plans και η δυνατότητά τους να απαντήσουν πειστικά στις προκλήσεις που εγείρονται θα είναι το κλειδί για την επιτυχή κάλυψη των αμκ που θα προκύψουν από τα stress tests. Τα νέα επιχειρηματικά σχέδια θα αποτελέσουν το «πασπαρτού» ώστε να ανοίξει ξανά το παράθυρο ευκαιρίας των αγορών για τις ελληνικές τράπεζες και εν γένει τα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Χαρακτηριστικό της τάσης που διαμορφώνεται είναι το γεγονός ότι η HSBC απασχολεί στα τμήματα ρίσκου και κανονιστικής συμμόρφωσης και καταπολέμησης ξεπλύματος μαύρου χρήματος 24,000 άτομα, ήτοι το 10% του προσωπικού της. Παράλληλα η Deutsche Bank ανακοίνωσε επενδύσεις 1 δις. στα πληροφοριακά συστήματα της θυγατρικής στις ΗΠΑ προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της New York Fed.


Αντιδράσεις

Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους διαμαρτύρονται για το «μαρτύριο» των διαρκών ελέγχων στους οποίους υποβάλλονται, ενώ οι εποπτικές αρχές θεωρούν πως μόνο μέσα από τη δίοδο των αυστηρών ελέγχων θα αποκατασταθεί πλήρως η αξιοπιστία του συστήματος και θα δημιουργηθούν συνθήκες που θα ευνοούν την πρόσβαση στις αγορές.
Οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι οι διαρκείς αλλαγές στο εποπτικό πλαίσιο και τους μηχανισμούς αυξάνουν ασύμμετρα το λειτουργικό κόστος, με την ΕΚΤ να ζητά πλέον αναλυτικά στοιχεία για το κόστος υλοποίησης των διατεταγμένων μεταρρυθμίσεων.

Τα νέα reporting standards

Όπως προκύπτει από τις διαβουλεύσεις στην BIS τα νέα πρότυπα αναγκάζουν τις τράπεζες σε μεγαλύτερη διαφάνεια, ενώ η καθιέρωση αυτόματων διαδικασιών υποβολής στοιχείων θα αποτελέσει τον οδηγό για την ενεργοποίηση των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης (EWS) τα οποία θα αποτελούν στην ουσία τον βασικό εποπτικό μηχανισμό με γνώμονα την πρόληψη κρίσεων.
Part 3:     Overview of risk management and RWA
Table OVA: Bank risk management approach
Purpose: To reflect how senior management and the board of directors internally assess and manage risks and strategy,
enabling users to gain a clear understanding of the bank’s risk tolerance/appetite in relation to its main activities and all significant risks.
Frequency: Annually
Format: Flexible
Banks must describe their risk management objectives and policies, in particular:
a How the business model determines and interacts with the overall risk profile (eg the key risks related to the business model and how each of these risks is reflected and described in the risk disclosures) and how the risk profile of the bank interacts with the risk tolerance approved by the board.
b The risk governance structure: responsibilities attributed throughout the bank (eg oversight and delegation of authority; breakdown of responsibilities by type of risk, business unit, etc); relationships between the structures involved in risk management processes (eg board of directors, executive management, separate risk committee, risk management structure, compliance function, internal audit function).
c Formal and informal channels to communicate the risk culture within banks (eg code of conduct; manuals containing operating limits or procedures to treat violations or breaches of risk thresholds; procedures to raise and share risk issues between business lines and risk functions).
d The scope and nature of risk measurement systems.
e Description of the risk information flow to the board and senior management, in particular the scope and main content of reporting on risk exposure.
f Qualitative and narrative information on stress testing (eg portfolios subject to stress testing, scenarios adopted and methodologies used, and use of stress testing in risk management).
g The strategies and processes to manage, hedge and mitigate risks that arise from the bank’s business model and the processes for monitoring the continuing effectiveness of hedges and mitigants.
Τα στοιχεία που θα ζητούν οι εποπτικές αρχές από τις τράπεζες είναι ενιαία με έμφαση στο αναλαμβανόμενο ρίσκο σε όλο το φάσμα των τραπεζικών και επενδυτικών εργασιών, ενώ με βάση το AQR υπολογίζεται και ο κίνδυνος απομείωσης της αξίας των collaterals.

Σκληραίνουν οι κανονισμοί για την ανάληψη κινδύνου περιορίζοντας το ανά κλάδο ρίσκο καθώς και το συνολικό αναλαμβανόμενο κίνδυνο στο 5 από 10% των εποπτικών κεφαλαίων core tier 1.

Με βάση τα συμφωνηθέντα για την οδηγία Pillar 3 καθιερώνονται best practice διαδικασίες, ενώ θα γνωρίζουν οι εποπτικές τα επιχειρησιακά όρια αναλαμβανομένου κινδύνου ανά κλιμάκιο και για ολόκληρη της διοικητική πυραμίδα.

Παράλληλα οι τράπεζες υποχρεώνονται να προβλέπουν την πιθανότητα υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας του αντισυμβαλλομένου να ζητούν απριόρι εχέγγυα για την  κάλυψη του κινδύνου.

Η BIS συστήνει στις κεντρικές τράπεζες να ζητούν ενημέρωση ακίμα και για τη μέθοδο κατανομής του επιχειρησιακού ρίσκου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me