21/8/14

Η παγκόσμια οικονομία παραπαίει (πριν ακόμα γίνουν αισθητές οι κυρώσεις)


Δημοσιεύθηκε: 21 Αυγούστου 2014, 16:20 , Τελευταία Ενημέρωση: 21/08/2014, 16:30 

Eπιβράδυνση της επιχειρηματικής ανάπτυξης στην Κίνα και την Ευρώπη αυτό το μήνα -πριν ακόμα γίνουν αισθητές οι κυρώσεις προς και από τη Ρωσία- δείχνουν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, μία ακόμα απόδειξη ότι η παγκόσμια οικονομία «τραυλίζει» και ίσως χρειαστεί περισσότερη νομισματική τόνωση για να μπορέσει να ανακάμψει.

sofokleousin.gr


Η δραστηριότητα των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη επεκτάθηκε βραδύτερα απ’ ότι αναμενόταν τον Αύγουστο, παρά την ευρεία μείωση τιμών. Και αυτό, πριν γίνει αισθητός ο αντίκτυπος από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εις βάρος και από τη Ρωσία.

Τον ίδιο μήνα η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα διαμορφώθηκε σε χαμηλό τριών μηνών, ενώ δημοσκόπηση του Reuters έδειξε ότι η ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας αναμένεται ήπια παρά τη μικρή επιτάχυνση στον βιομηχανικό τομέα.

Ανάλογη επιβράδυνση αναμένεται να δείξουν και τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν στις ΗΠΑ.
«Εάν δούμε όλα αυτά μαζί, είναι βέβαιο ότι βλέπουμε μία παγκόσμια οικονομία που δεν έχει ισχυρό momentum πίσω της» σχολιάζει ο Peter Dixon της Commerzbank.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης PMI για την Ευρωζώνη (52,8 τον Αύγουστο από 53,8 τον Ιούλιο, έναντι πρόβλεψης για 53,4 μονάδες) θα προκαλέσει πονοκέφαλο στην ΕΚΤ, καθώς έδειξε ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες, η Γερμανία και η Γαλλία πάσχουν.

Πάντως κάθε τιμή πάνω από τις 50 μονάδες δείχνει επέκταση δραστηριότητας και σύμφωνα με τη Markit τα στοιχεία παραπέμπουν σε οικονομική ανάπτυξη 0,3% το τρίτο τρίμηνο.
Όμως η οικονομία αντιμετωπίζει τώρα προκλήσεις, για τις οποίες δεν ανησυχούσε λίγους μήνες πριν, λόγω των κυρώσεων που επέβαλλε η Δύση εις βάρος της Ρωσίας, η οποία απάντησε με αντίστοιχες.

Όπως επισημαίνει ο Martin van Vliet της ING, είναι πρώιμο να αρχίσουμε να κινδυνολογούμε για μία νέα ύφεση. Δεδομένου αυτού, με τις γεωπολιτικές εντάσεις να αποτελούν όλο και μεγαλύτερη απειλή για την υποτονική και εύθραυστη ανάκαμψη, είναι επίσης πρώιμο να συμπεράνουμε ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ έχει ολοκληρωθεί.

Ήδη, μεγάλες εταιρίες στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν κόπωση:
Η γερμανική Adidas, δεύτερη στον κόσμο μάρκα αθλητικού ρουχισμού, μείωσε το στόχο της για τα κέρδη, λόγω της πτώσης του ρουβλίου και των αυξημένων κινδύνων για το ρωσικό καταναλωτικό κλίμα.

Και η ζυθοποιϊα Heineken γνωστοποίησε ότι ο όγκος των πωλήσεών της στη Ρωσία μειώθηκε κατά «χαμηλό διψήφιο ποσοστό».

Ο σύνθετος PMI για τη Γερμανία – τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ρωσίας στην Ε.Ε, που ήδη είδε τις εξαγωγές της στη χώρα να μειώνονται σημαντικά το πρώτο φετινό εξάμηνο- υποχώρησε στις 54,9 μονάδες από τις 55,7.

Ο αντίστοιχος για τη Γαλλία, δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ενισχύθηκε από τις 49,4 μονάδες στις 50, το «σημείο μηδέν» ανάμεσα στη συρρίκνωση και την ανάπτυξη δραστηριότητας.

Στη Βρετανία, που είναι εκτός ευρώ, οι καταναλωτές έχουν υπάρξει ο κύριος οδηγός της ανάκαμψης που ξεκίνησε πέρυσι. Όμως τον Ιούλιο οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό απ’ ότι αναμενόταν.

Ασιατικό παραπάτημα

 Στην Ιαπωνία ο PMI έδειξε επιτάχυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Αύγουστο, καθώς οι εξαγωγές και η εγχώρια ζήτηση αυξήθηκαν, σε μία ακόμα ένδειξη ότι η οικονομία της σταθεροποιείται μετά την ύφεση το δεύτερο τρίμηνο λόγω της αύξησης του φόρου πωλήσεων.
Όμως, η έρευνα Tankan του Reuters υποδεικνύει ότι η οικονομική ανάκαμψη αναμένεται ήπια, κάτι που μπορεί να διατηρήσει την πίεση προς την κεντρική τράπεζα της χώρας να δράσει για να συντηρήσει την ανάπτυξη στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Στην Κίνα ο προκαταρκτικός μεταποιητικός PMI της HSBC και της Markit υποχώρησε στις 50,3 μονάδες τον Αύγουστο από τις 51,7 του Ιουλίου που ήταν υψηλό 18 μηνών, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις για 51,5, αλλά παραμένοντας οριακά πάνω από το όριο των 50.

Σε σημείωμά του ο Julian Evans-Pritchard, οικονομολόγος της Capitqal Economics για την Κίνα, γράφει ότι η απότομη κάμψη του PMI δεν εκπλήσσει δεδομένης της απογοητευτικής δραστηριότητας και των στοιχείων δανεισμού του προηγούμενου μήνα. «Δεδομένων αυτών, δεν αναμένουμε απότομη επιδείνωση του οικονομικού momentum» λέει.

«Στο μεταξύ, αναμένουμε η κυβέρνηση να συνεχίσει να συντονίζει την πολιτική της, ως κάτι απαραίτητο για να αποτραπεί μία μεγάλη μείωση της ανάπτυξης τα επόμενα τρίμηνα» συνεχίζει.
Η πολιτική τόνωσης που ξεκίνησε τον Απρίλιο ενίσχυσε την ανάπτυξη στην Κίνα στο 7,5% το δεύτερο τρίμηνο –σε ευθυγράμμιση με τον ετήσιο επίσημο στόχο- από 7,4% το πρώτο, που ήταν ο χαμηλότερος ρυθμός 18 μηνών.

Όμως, με τις συνθήκες να δείχνουν αυξητικά ασταθείς το τρίτο τρίμηνο, καθώς η κρατική στήριξη μετριάζεται, ορισμένοι αναλυτές λένε ότι χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη τόνωση τους επόμενους μήνες για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να αντισταθμιστούν τα «βαρίδια» από τη στεγαστική αγορά.

«Σίγουρα θα υπάρξουν περισσότερα μέτρα για να διατηρηθεί το momentum της ανάπτυξης τους επόμενους μήνες» λέει ο Zhu Qibing, οικονομολόγος στην Minzu Securities στο Πεκίνο. «Αλλά δεν αναμένουμε μειώσεις επιτοκίων σύντομα, καθώς η κεντρική τράπεζα έχει πει πολλάκις ότι θα διατηρήσει τη ‘συνετή’ νομισματική πολιτικής της αμετάβλητη» προσθέτει ο ίδιος.

Παρομοίως, ούτε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται δράση τους επόμενους μήνες, καθώς αναμένει να δει τι επίδραση θα έχει στον πληθωρισμό και την ανάπτυξη άλλος ένας γύρος προσωρινής πρόσβασης σε φθηνή ρευστότητα για τις τράπεζες.

Οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά μόλις 0,4% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, σημειώνοντας τη μικρότερη αύξηση από τον Οκτώβριο του 2009 –στο μεσουράνημα της χρηματοοικονομικής κρίσης- και παραμένοντας βαθιά μέσα στη «ζώνη κινδύνου» της ΕΚΤ, κάτω από το 1%.

Σύμφωνα με τον σύνθετο δείκτη τιμών παραγωγού, τον Αύγουστο οι εταιρίες μείωσαν τις τιμές τους για 29ο διαδοχικό μήνα και με ταχύτερο ρυθμό απ’ ότι τον Ιούλιο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me