11/8/14

Πέθανε ο μεγαλοπαραγωγός του Χόλιγουντ, Menahem Golan

Σε ηλικία 85 ετών

Ο βετεράνος Ισραηλινός παραγωγός και σκηνοθέτης, Menahem Golan, που, διοικώντας την εταιρία Cannon (μαζί με τον ξάδελφο του, Yoram Globus), χρηματοδότησε πολλές κινηματογραφικές επιτυχίες της δεκαετίας του 80', «έφυγε» από τη ζωή το βράδυ της Παρασκευής, στο Τελ Αβίβ, σε ηλικία 85 ετών.


Ο Golan και ο Globus, έμειναν στην ιστορία ως το δίδυμο που είχε την ικανότητα να κάνει κινηματογραφικά σουξέ με πολύ χαμηλούς προϋπολογισμούς. 

Τα δύο ξαδέρφια αγόρασαν στα τέλη της δεκαετίας του '70, την «προβληματική» τότε εταιρία Cannon, από τους ιδρυτές της Dennis Friedland και Chris Dewey. Μέσα σε λίγα χρόνια η εταιρία είχε ταυτιστεί με τις χαμηλού κόστους ταινίες με λαμπερό -ωστόσο- περιτύλιγμα που μεσουρανούσαν την δεκαετία του '80 . 

Οι Μenahem Golan με τον Yoram Globus έγιναν γνωστοί ως τα «Τhe Go-Go boys». Ανάμεσα στις ταινίες που χρηματοδότησε η κινηματογραφική εταιρία, συναντάμε τις «The Delta Force», «Missing in Action», «Invasion USA» και «Exterminator 2». 

Εκτός από τις ταινίες που πόνταραν ότι θα τους φέρουν -και με το παραπάνω- τα χρήματα τους πίσω, ο Golan και ο Globus,  είχαν στηρίξει και πρωτοποριακά για την εποχή φιλμ αλλά και νέους σκηνοθέτες στους οποίους πίστευαν. 

Είχαν χρηματοδοτήσει την ταινία «Love Stream» του John Cassavete, το «Runaway Train» στον Andrei Konchalovsky και είχαν διανείμει το φιλμ το 1986, το φιλμ «The Assault», που κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Ο Ισραηλινός παραγωγός, ακόμα και τα χρυσά χρόνια της Cannon, εργαζόταν και ως σκηνοθέτης. Η πιο γνωστή ταινία του είχε τίτλο «Operation Thunderbolt», μία παραγωγή του 1977, που κέρδισε μία υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Ο Golan ήταν παντρεμένος και είχε τρία παιδιά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me