11/8/14

«Μπάχαλο» με τον Ιππόδρομο. Διαψεύδει η Intralot το ΤΑΙΠΕΔ


«Μπάχαλο» με τον Ιππόδρομο. Διαψεύδει η Intralot το ΤΑΙΠΕΔ

Το απόλυτο χάος έχει δημιουργηθεί στον διαγωνισμό για το ιπποδρομικό στοίχημα, στον απόηχο της ανακοίνωσης από το ΤΑΙΠΕΔ της οικονομικής προσφοράς  5.250.000 ευρώ που είχε υποβάλει στις 31 Ιουλίου 2014 η Ένωση Προσώπων "Intralot (SPV No. 1) Limited" και "Intralot (SPV No.2) Limited". 

Μετά το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς της Intralot, του μόνου υποψήφιου ανάδοχου έπειτα από την απόφαση του έτερου ενδιαφερόμενου, της κοινοπραξίας των PMU/Phumelela να μην υποβάλλει δεσμευτική προσφορά, οι επικεφαλής του Ταμείου αξιολόγησαν ως χαμηλό το τίμημα και παρέπεμψαν προς αξιολόγηση το θέμα στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο αναμένεται να συγκληθεί άμεσα.

Ωστόσο, σήμερα το πρωί η διοίκηση της Intralot εξέθεσε το ΤΑΙΠΕΔ διαψεύδοντας την ανακοίνωσή του και υποστηρίζοντας ότι η "η οικονομική πρότασή της σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού για το εικοσαετές δικαίωμα διοργάνωσης ιπποδρομιών και αμοιβαίου στοιχήματος ανέρχεται στο ποσό των 56.281.920 ευρώ σε σημερινές τιμές. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται επιπλέον έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου που αναμένονται από την συνέχιση της ιπποδρομιακής δραστηριότητας στην Ελλάδα (όπως φορολογία τυχερών παιχνιδιών, κέρδη νικητών, φόρος εισοδήματος κλπ.)".

Επισημαίνεται μάλιστα και σε "προσπάθειες κύκλων και σχετικά δημοσιεύματα που αποσκοπούν στην υποβάθμιση του ύψους της οικονομικής πρότασης που προσεφέρθη στα πλαίσια του διαγωνισμού για την άδεια του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος".

Πριν καλά-καλά αναλάβουν τα ηνία του ΤΑΙΠΕΔ οι Μανώλης Κονδύλης και Πασχάλης Μπουχώρης βρίσκονται αντιμέτωποι με την καυτή πατάτα του ιπποδρομικού στοιχήματος. Τα χρονικά περιθώρια για τη λήψη απόφασης είναι πιεστικά καθώς στο τέλος Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί από την Ε.Ε. για τη λύση και εκκαθάριση του ΟΔΙΕ που σήμερα διαχειρίζεται το ιπποδρομιακό στοίχημα.

Η απόφαση αυτή ελήφθη ως αποτέλεσμα της έρευνας που πραγματοποίησε η Ε.Ε. από το Φεβρουάριο του 2012 για τις κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν στον Οργανισμό (αφορούσαν τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου για την κατασκευή του ιππόδρομου στο Μαρκόπουλο).

Εάν αναδειχθεί προσωρινός επιτυχών ανάδοχος στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, το ελληνικό Δημόσιο θα έχει επιχειρήματα ώστε να ζητήσει μια νέα μικρή παράταση προκειμένου να υπάρξει ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς. Εάν, όμως, ο διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος, είναι πολύ πιθανόν θα πάψει να υφίσταται για σημαντικό διάστημα ιπποδρομιακό στοίχημα στην Ελλάδα.

Αλλάζουν τα δεδομένα

Την ίδια ώρα αρκετοί είναι εκείνοι που διατείνονται ότι το ΤΑΙΠΕΔ οφείλει να εξετάσει εκ νέου τις δύο προσφορές και να αποδειχτεί ποιά είναι η καλύτερη, δηλαδή την προσφορά της Intralot αλλά και εκείνη της Global Family Partners που ανέρχεται στα 40 εκατ ευρώ.
Με βάση τις αρχικές πληροφορίες -προσφορά 5.250.000 ευρώ από την Intralot- η προσφορά της GFP σαφώς και είναι καλύτερη και πιο συμφέρουσα για το ελληνικό Δημόσιο. Το Ταμείο παρ' όλα υατά απέρριψε την προσφορά, καθώς ήταν εκπρόθεσμη και ως εκ τούτου η επιστολή της εταιρίας δεν μπορεί  να ληφθεί  υπ’ όψιν στο πλαίσιο του διαγωνισμού.
Ωστόσο, η απάντηση-βόμβα που έδωσε σήμερα η Intralot αλλάζει τα δεδομένα...

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ
 
Στα 5.250,000 εκατ ευρώ ανέρχεται η οικονομική προσφορά  για τη χορήγηση του δικαιώματος για την αποκλειστική διοργάνωση και διεξαγωγή του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα για 20 χρόνια που είχε καταθέσει στο ΤΑΙΠΕΔ η Ένωση Προσώπων «Intralot (SPV No. 1) Limited» και «Intralot (SPV No.2) Limited»
 
Ειδικότερα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, σε κοινή συνεδρίαση με το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, αποσφράγισε την οικονομική προσφορά ύψους που είχε υποβληθεί  στις 31 Ιουλίου 2014, ενώ αποσφράγισε και την αποτίμηση που διενήργησε ο ανεξάρτητος αποτιμητής. 
 
Τα σχετικά έγγραφα δόθηκαν για αξιολόγηση στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων και τους συμβούλους του έργου. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα συνεδριάσει εκ νέου για το θέμα εντός του Αυγούστου.
 
Τι προβλέπουν οι όροι παραχώρησης
 
Οπως προβλέπουν οι όροι παραχώρησης της άδειας, ο ανάδοχος του διαγωνισμού εκτός του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος, θα έχει τη δυνατότητα να συνάψει μια χωριστή σύμβαση μίσθωσης (leasing) προκειμένου να διεξάγει ιπποδρομίες στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο.
 
H σύμβαση παραχώρησης θα είναι απαλλαγμένη από κάθε υποχρέωση σχετική με τον ΟΔΙΕ, ενώ ο επενδυτής δεν θα υποκαθίσταται ως διάδοχος στο ενεργητικό ή το παθητικό της περιουσίας του ΟΔΙΕ ούτε θα φέρει οποιαδήποτε από τις υποχρεώσεις του Οργανισμού.
 
Ο ΟΔΙΕ μετά την νέα παράταση που δόθηκε, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014 θα πρέπει να έχει τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει κενό ανάμεσα στη διακοπή της λειτουργίας της ΟΔΙΕ Α.Ε. και την έναρξη λειτουργίας του παραχωρησιούχου.
 
Τα έσοδα του ΟΔΙΕ, που διοργανώνει μέχρι σήμερα τις ιπποδρομίες, από στοιχηματισμό το 2011 ήταν κοντά στα 124 εκατ. ευρώ, το 2012 υποχώρησαν στα 84 εκατ., το 2013 περιορίστηκαν περαιτέρω στα 65 εκατ. ευρώ και φέτος προβλέπεται πως δεν θα ξεπεράσουν τα 55 εκατομμύρια. 
 
Ο ΟΔΙΕ έχει συσσωρεύσει ζημίες περί τα 200.000.000 ευρώ και υπάρχει συμφωνία με την Κομισιόν η οποία επιβάλλει την έναρξη διαδικασίας εκκαθάρισης το αργότερο στις 30 Σεπτεμβρίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me