1/8/14

Εταιρική διακυβέρνηση: Πώς αξιολογεί η ISS τις εταιρίες του «25άρη»


Στέφανος Kοτζαμάνης Στέφανος Kοτζαμάνης
Δημοσιεύθηκε: 01 Αυγούστου 2014 - 07:48
 

Η ISS, η μεγαλύτερη διεθνής επιχείρηση που συμβουλεύει τους ξένους θεσμικούς για το πώς θα ψηφίσουν στις Γ.Σ. των εισηγμένων, ανοίγει τα χαρτιά της για τις εταιρίες του FTSE 25. Τι σχολιάζει για τις αμοιβές των Δ.Σ. και τα ανεξάρτητα μέλη. 
 
Εταιρική διακυβέρνηση: Πώς αξιολογεί η ISS τις εταιρίες του «25άρη»-Τα φετινά ευρήματα
 
 
Βελτιωμένες επιδόσεις στο μέτωπο της εταιρικής διακυβέρνησης διαπιστώνει φέτος η ISS για τις εισηγμένες του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α., ωστόσο συνεχίζει να επισημαίνει πως υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να βελτιωθούν στο μέλλον.

Η Institutional Shareholder Services (ISS) είναι η μεγαλύτερη εταιρεία που συμβουλεύει τους ξένους θεσμικούς επενδυτές (proxy advisor) και η έκθεσή της διαβάζεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τα διεθνή funds.

Αξιοσημείωτο είναι πως ο διεθνής proxy advisor (ISS) που συμβουλεύει θεσμικούς επενδυτές για πώς να ψηφίσουν στις γενικές συνελεύσεις αναπροσάρμοσε την πολιτική του για την Ελλάδα σύμφωνα με τον Ελληνικό Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης και θα εξετάζει πλέον –μεταξύ άλλων- και την ανεξαρτησία των μελών των Δ.Σ.

Από το φετινό έλεγχό του μάλιστα, προκύπτει πως συμμόρφωση με τον Ελληνικό Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης, αναφορικά με τη συμμετοχή ανεξαρτήτων μελών στα ΔΣ, παρουσιάζει η μία στις δύο εισηγμένες του 25άρη.

Τα φετινά «ευρήματα»

Σύμφωνα με την ISS, κατά τις φετινές τακτικές γενικές συνελεύσεις των 25 εταιρειών του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ:
• Η όλη διαδικασία κύλησε ήρεμα και οι πλείστες προτάσεις αφορούσαν τα συνηθισμένα θέματα των τακτικών γενικών συνελεύσεων, όπως πχ η απαλλαγή διοικήσεων και ελεγκτών και οι αμοιβές των διοικητικών συμβούλων.
• Από τις 25 εταιρείες, οι 15 εμφάνισαν κέρδη σε ενοποιημένη βάση και μόλις οι 5 διένειμαν μέρισμα (ΟΠΑΠ, Motor Oil ΜΟΗ -2,31%, ΟΛΠ, ΜΕΤΚΑ και ΕΥΔΑΠ). Οι τράπεζες δεν διένειμαν μέρισμα, ωστόσο οι Alpha και Πειραιώς αποπλήρωσαν τα κεφάλαια που είχαν λάβει από το δημόσιο με τη μορφή προνομιούχων μετοχών.
• Η παροχή πληροφοριών κατά τις τακτικές γενικές συνελεύσεις βελτιώνεται σταθερά κατά τα τελευταία χρόνια, όμως η ποιότητα των πληροφοριών διαφοροποιείται ουσιωδώς από εταιρεία σε εταιρεία και γενικά παραμένει χαμηλότερη σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές αγορές.
• Ένα πεδίο στο οποίο η πληροφόρηση είναι ειδικά φτωχή, είναι αυτό των αμοιβών των διοικητικών συμβούλων και των εκτελεστικών διευθυντών. Σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο, οι μέτοχοι απαιτείται να εγκρίνουν μόνο τις αμοιβές του διοικητικού συμβουλίου και όχι αυτές των εκτελεστικών στελεχών. Το 2014, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι πλείστες εταιρείες παρουσίασαν είτε τα αθροιστικά ποσά που καταβλήθηκαν στα μέλη του Δ.Σ., είτε τα ποσά που πληρώθηκαν συνολικά στα εκτελεστικά μέλη έναντι των ποσών που πληρώθηκαν στα μη εκτελεστικά. Μεταξύ των λίγων μεγάλων εταιρειών που δημοσιοποίησαν αναλυτικά στοιχεία για τις ατομικές αμοιβές ήταν η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς και ο ΟΤΕ.
• Το 2014, ορισμένες εταιρείες δημοσίευσαν περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το παρελθόν, όπως τις συνεδριάσεις και τις συμμετοχές των μελών στα Δ.Σ., ωστόσο είναι υπερβολικά ενωρίς ακόμη να υποστηρίξει κάποιος πως βρισκόμαστε στην αρχή μιας γενικότερης τάσης για αναβάθμιση πληροφοριών σ' αυτά τα πεδία.
• Με βάση μια συνολική θεώρηση, στις μεγάλες εταιρείες του ΧΑ, παρατηρήθηκαν βελτιώσεις στο μέτωπο της εταιρικής διακυβέρνησης, όπως: α) μέση ανεξαρτησία στα Δ.Σ. β) αριθμός εταιρειών που έχει τουλάχιστον 33% ποσοστό ανεξάρτητων μελών στα Δ.Σ. γ) αριθμός εταιρειών με πλήρως ανεξάρτητες επιτροπή ελέγχου δ) αριθμός εταιρειών που διαθέτει επιτροπή αμοιβών ε) αριθμός εταιρειών που διαθέτει επιτροπή υποψηφιοτήτων.
Συγκεκριμένα, από τις 25 εταιρίες του Χ.Α.:
α) οι δώδεκα (έναντι δέκα το 2013) είχαν ανεξάρτητο τουλάχιστον το ένα τρίτο των μελών τους, ενώ σε δύο εταιρείες (Coca-Cola και ΒΙΟΧΑΛΚΟ) τα ανεξάρτητα μέλη αποτελούσαν την πλειοψηφία.
β) Οι 17 διέθεταν επιτροπές αμοιβών έναντι 16 το 2013.
γ) Η αναλογία των εταιριών χωρίς επιτροπή προσλήψεων παρέμεινε σχετικά υψηλή, αν και οι μισές είχαν συστήσει τέτοια επιτροπή (12 φέτος, 11 πέρυσι).
δ) Όλες διέθεταν επιτροπές ελέγχου (νομική υποχρέωση) όμως μόνο σε έξι οι επιτροπές αυτές είχαν πλήρη ανεξαρτησία.
ε) Οι 17 είχαν συστήσει επιτροπές αμοιβών, εκ των οποίων στις 10 ήταν ανεξάρτητες κατά τουλάχιστον 50%.
Αν υστέρηση σε σχέση με την Ευρώπη και με τις σύγχρονες απαιτήσεις των αγορών και της οικονομίας παρουσιάζουν εταιρίες που ανήκουν στο δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, προφανώς τα προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα μεταξύ πολλών εισηγμένων χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me