18/8/14

Intralot: Γιατί... σέρνεται στα τερματικά

Διαφυγόντα-Ψίθυροι Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2014 08:29

Intralot: Γιατί... σέρνεται στα τερματικά
Τίποτα δεν είναι τυχαίο στον κόσμο του χρηματιστηρίου. Κλασσικό παράδειγμα, η μετοχή της Intralot, η οποία δεν λέει να ξεκολήσει από τα τρέχοντα επίπεδα, στα οποία κυριολεκτικά σέρνεται, παρά τις συχνές επικοινωνιακές ενέσεις της διοίκησής της.

Μόνοι κερδισμένοι, οι μέτοχοι μειοψηφίας και τα μεγαλοστελέχη της, οι άλλοι μέτοχοι, δεν... μετέχουν του παιγνίου!
Η άλλοτε κραταιά Intralot, που ''άρμεγε'' για χρόνια το δημόσιο χρήμα, δεν βρίσκεται σήμερα στα καλύτερά της, περισσότερο της ταιριάζει το ''περασμένα μεγαλεία'', καθώς ο εξαμηνιαίος ισολογισμός της, ήταν μία μεγάλη απαγοήτευση για την αγορά και όσους ακόμα πόνταραν στις προοπτικές της.

Η εταιρεία, πλέον, δουλεύει για τις... τράπεζες (πλήρωσε 35,7 εκατ. ευρώ στο πρώτο εφετινό 6μηνο, από 25,2 εκατ. πέρυσι στο ίδιο διάστημα), για τους μετόχους μειοψηφίας (17,86 εκατ. εφέτος, έναντι 14 εκατ. πέρυσι) και για τα υψηλόβαθμα στελέχη της!

Σημειώστε ότι, οι αμοιβές τους, που υποχρεωτικά αναφέρονται, ανήλθαν μέσα σε 6 μόλις μήνες, σε 5,65 εκατ. ευρώ!!! Όσο για τους μικρομετόχους και λοιπούς ιδιώτες μετόχους, το... φιλοδώρημα ήταν οι ζημίες των 24 εκατ. ευρώ (!!!), που εμφάνισε στο εξάμηνο, έναντι κερδών 2,5 εκατ. ευρώ, κατά το πρώτο περυσινό εξάμηνο!

Κατά τα λοιπά, έχουν κουράσει πλέον την αγορά και κάθε ενδιαφερόμενο, οι συνεχείς διαβεβαιώσεις του κ. Αντωνόπουλου, ότι όλα πάνε καλά. Γιατί, ναι μεν η εταιρεία προσθέτει σε τζίρο - πωλήσεις 905 εκατ., από 717 εκατ. πέρυσι - αλλά η τελική γραμμή καταγράφει τις μεγάλες προαναφερόμενες ζημίες των 24 εκατ. ευρώ.


Στα άλλα στοιχεία του εξαμηνιαίου ισολογισμού, τα EBITDA, από 97, 65 εκατ., μειώθηκαν σε 89,46 εκατ., ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε σε 388 εκατ., από 368 εκατ. πέρυσι και τα ίδια κεφάλαια, μειώθηκαν εφέτος σε 237,8 εκατ., από 266,3 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ο καθαρός δανεισμός, δηλαδή, είναι 1,63 φορές τα ίδια... Στην κεφαλαιοποίηση δε των 280 εκατ., έχει ένα P/BV 1,17.


Διαφαίνεται πλέον καθαρά ότι, ενώ η εταιρεία τζιράρει, αυτό το γεγονός ουσιαστικά δεν έχει αντίκρυσμα, παρά μόνο για τους μετόχους μειοψηφίας και τα μεγαλοστελέχη της και αυτό παρά τη μείωση των εξόδων διοίκησης σε 60,4 εκατ., από 62,97 εκατ. ευρώ. Και το τζιράρισμα, χωρίς κερδοφόρο αποτέλεσμα, υποδηλώνει μία αρκετά ανησυχητική κατάσταση για την εισηγμένη επιχείρηση, με τις διεθνοποιημένες δραστηριότητες.

 ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me