18/8/14

ΧΑ: «Κατηφορίζει» προς τις 1.100 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Μιχαήλ Γελαντάλις
m.gelantalis@euro2day.gr
Δημοσιεύθηκε: 18 Αυγούστου 2014 - 11:48

Βραχύβια αποδείχθηκε η προσπάθεια ανόδου του Χρηματιστηρίου. Κόντρα στην αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών υποχωρεί προς τις 1.100 μονάδες. Ρευστοποιήσεις σε blue chips αλλα με χαμηλό τζίρο. Σε ΟΤΕ, Alpha Bank και ΟΠΑΠ οι πιέσεις. 
Ανοδικά ξεκίνησε η συνεδρίαση στο Χ.Α., ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Όμως η προσέγγιση των 1.120 μονάδων ενεργοποίησε ρευστοποιήσεις, με συνέπεια τη μετέπειτα σταδιακή διόρθωση του Γ.Δ. έως τις 1.103,94 μονάδες με απώλειες 0,90% λίγο μετά τη μία ώρα συνεδρίασης.
Με τον DAX να κινείται ισχυρά ανοδικά έως τις 9.255 μονάδες και τον CAC έως τις 4.240 μονάδες πέρασαν οι πρώτες εντολές στο σύστημα συναλλαγών με το «άνοιγμα» της συνεδρίασης. Στην πλειονότητα τους αγορές, με χαρακτηριστικότερες αυτές στη μετοχή της Εθνικής που αντέδρασε μέχρι τα 2,45 ευρώ δημιουργώντας την ανάλογη τάση για σειρά μετοχών του FT 25.

Έως τις 1.120,90 μονάδες ο Γενικός Δείκτης (ακόμη πιο κοντά στην περιοχή των 1.123 μονάδων, σημείο αναφοράς που έχει τεθεί από μερίδα αναλυτών), επιτυγχάνοντας ούτως ή άλλως τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί από τα τελευταία χαμηλά (και τις αναφορές του Euro2day.gr μετά το κλείσιμο της προηγούμενης Δευτέρας).


Σε αυτά τα επίπεδα έγιναν επιμέρους ρευστοποιήσεις (με 1,5-2 εκατ. ευρώ να αλλάζουν χέρια κυρίως σε ΕΤΕ, Πειραιώς αλλά και Alpha Bank, FFG και Jumbo) με συνέπεια ο μεν Γ.Δ. να γυρίσει αρνητικά προς τις 1.112 μονάδες και εν συνεχεία προς τις 1.100 μονάδες. Ανάλογη υποχώρηση για τον FΤ 25 από τις αρχικές 361,55 προς τις 355 μονάδες, με τον Τραπεζικό από τις 150,78 προς τις 146 μονάδες.


Στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις (Πέμπτης και σήμερα, μέχρι τώρα) βασικοί δείκτες και μετοχές πλησιάζουν όλο και κοντύτερα σε σημαντικές τιμές-βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις, όπου και εκτιμάται πως θα δοκιμαστεί το ενδεχόμενο συνέχισης για ακόμη ένα 2%-3% προς τις 1.150 μονάδες (όπου έχει τεθεί και ο βέλτιστος στόχος για τον Γ.Δ. χωρίς να μεταβάλλεται το βραχυμεσοπρόθεσμα καθοδικό κανάλι).

Προφανώς η καλύτερη -σε σχέση με την Παρασκευή- εικόνα των ευρωχρηματιστηρίων, η αντίδραση του γερμανικού από τις 9.092 προς τις 9.255 μονάδες, κατέστησε ευκολότερο των έργο των αγοραστών στο Χ.Α. και τους διευκόλυνε ώστε να «τραβήξουν» τις τιμές λίγο υψηλότερα. Κίνηση που ωστόσο αποδείχθηκε βραχύβια.

Έως τα 2,45 ευρώ η μετοχή της Εθνικής όπως αναφέρθηκε στην αρχή, για να υποχωρήσει μετά ως τα 2,36 ευρώ. Στο 1,45 ευρώ της Πειραιώς για να διορθώσει προς το 1,4 ευρώ. Από το 0,615 ευρώ βγήκε προσφορά στη μετοχή της Alpha Bank για να υποχωρήσει προς το 0,595 ευρώ. Ξεχωριστή περίπτωση και εξαιρετικά πιο αδύναμη -σε σχέση με τις άλλες τρεις μετοχές του δείκτη- η Eurobank έχει σταθερή προσφορά από το 0,32 ευρώ.

Θυμίζω το αναλυτικό θέμα του Χρ. Κίτσιου για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των τραπεζικών ομίλων στα Βαλκάνια που περιλαμβάνει «μαχαίρι» σε καταστήματα, προσωπικό. Σημειώνεται πως «...την πώληση της θυγατρικής της στην Ουκρανία «PJSC Universal Bank» σε εταιρίες του ουκρανικού ομίλου Delta Bank, έναντι συνολικού τιμήματος 95 εκατ. ευρώ, προέβη στις 14 Αυγούστου η Eurobank Ergasias».


Μετοχή-σηματωρός του ΟΤΕ, που μετά βίας ενισχύθηκε έως τα 10,30 ευρώ όπου και ενεργοποιήθηκαν σημαντικές εντολές πώλησης με συνέπεια την αυξημένη προσφορά, τις έντονες πιέσεις και την αισθητή υποχώρηση προς τα 10,12 ευρώ.

Για τη μετοχή- σηματωρό του ΟΤΕ στη συνέχεια θα «ανεβάσουμε» στον Εκηβόλο διάγραμμα και σύντομη εκτίμηση του Βασίλη Μαρκάκη, καθώς με αυξημένο ειδικό βάρος ο Οργανισμός επηρεάζει και την διαμόρφωση των δεικτών.

Η αρνητική τροπή για τον ΟΤΕ φαίνεται πως ενεργοποίησε στη συνέχεια ανάλογες εντολές και στη μετοχή του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ, με τον 25άρη να υποχωρεί χαμηλότερα προς τις 355 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών στα 15 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 62% στις τράπεζες, με ένα πακέτο στη μετοχή της Jumbo (για 81.829 στα 10,04 ευρώ). Περί τις 25 μετοχές ενισχύονταν έναντι 34 που υποχωρούσαν και 201 (!) που παρέμεναν αμετάβλητες. Είναι ενδεικτικό πως σε 6 από τις 20 μετοχές του FT Mid δεν είχε γίνει καν πράξη μετά από μία ώρα συνεδρίασης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me