4/8/14

H Τουρκάλα του ΔΝΤ, τα στρες τεστ και οι ελληνικές τράπεζες


Δημοσιεύθηκε: 29 Ιουλίου 2014 - 08:34


 
Ονομάζεται Ceyla Pazarbasioglou κι είναι Τουρκάλα οικονομολόγος και υποδιευθύντρια στη διεύθυνση νομισματικής πολιτικής και κεφαλαιαγορών (Monetary and Capital Markets) του ΔΝΤ.
Υπό άλλες συνθήκες δεν θα υπήρχε κανένας λόγος για αναφορά στο στέλεχος του ΔΝΤ. 

Όμως, σήμερα η κ. Pazarbasioglou ηγείται του σημαντικού τομέα των τραπεζών για χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, όπως η Ελλάδα, στην ανωτέρω διεύθυνση του ΔΝΤ.

Η συγκεκριμένη θέση της δίνει τη δυνατότητα να συνδιαλέγεται με τους ομολόγους της στην ΕΚΤ και να ανταλλάσσει στοιχεία και πληροφορίες για τις ελληνικές τράπεζες εν όψει του AQR τεστ της ΕΚΤ και του στρες τεστ.

Ceyla Pazarbasioglu

Η Τουρκάλα οικονομολόγος, η οποία έχει διατελέσει επίσης επικεφαλής οικονομολόγος της ΑΒΝ Αmro UK από το 1998 μέχρι το 2001 και εν συνεχεία αντιπρόεδρος της επιτροπής εποπτείας του τραπεζικού συστήματος της γείτονος πριν επιστρέψει στο ΔΝΤ, είναι προσεκτική και έχει περιχαρακώσει καλά τον χώρο της.

Σημειωτέον ότι στον ίδιο τομέα φέρονται να απασχολούνται δύο ακόμη Τούρκοι οικονομολόγοι και ένας Έλληνας που ασχολείται με τεχνικά θέματα. Ο τελευταίος φέρεται να έχει διατελέσει συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών.

Όμως, υπάρχουν άτομα στην Αθήνα κι εκτός Ελλάδος που ανησυχούν επειδή θεωρούν πιθανό το στέλεχος του ΔΝΤ να συμβάλει προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών που θα προκύψουν από τα AQR και στρες τεστ της ΕΚΤ.

Έχουν δίκιο; Δεν το γνωρίζουμε.

Εκείνο που κατανοούμε είναι ότι θα ήθελαν όλοι οι εμπλεκόμενοι να είναι προσεκτικοί και αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί από τη στιγμή που θα το μάθουν οι υψηλά ιστάμενοι σε Ουάσιγκτον και Φρανκφούρτη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me