Του Σταύρου Παπαντωνίου, εφημερίδα Παραπολιτικά
 
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ζυμώσεις στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας για τον σχηματισμό νέου κόμματος μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο. Κομβικό ρόλο στις συγκεκριμένες συζητήσεις συνεχίζει να παίζει ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Τάκης Μπαλτάκος, ο οποίος ήδη από την επομένη της αποπομπής του από την κυβέρνηση έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου, «καθαρά» δεξιού κόμματος, το οποίο μάλιστα προέβλεψε ότι μπορεί να πάρει ποσοστό πάνω από 15%. 

Ολο το προηγούμενο διάστημα τα ραντεβού του κ. Μπαλτάκου με πολιτικά πρόσωπα, στελέχη του στρατεύματος αλλά και της Εκκλησίας ήταν συνεχή και οι συζητήσεις πυρετώδεις, αφού ο σχηματισμός ενός νέου κόμματος στα δεξιά, με ιδεολογική δομή βασιζόμενη στο τρίπτυχο «πατρίδα-θρησκεία-οικογένεια», εκτιμάται ως αναγκαιότητα.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ. 

Ο πρώην γενικός γραμματέας εδώ και καιρό βρίσκεται σε αναζήτηση του προσώπου εκείνου που θα τεθεί επικεφαλής της νέας κίνησης. Στην πρόσφατη από τις συχνές επισκέψεις του στο Αγιον Ορος, ο κ. Μπαλτάκος «συζήτησε» το όνομα του Απ. Τζιτζικώστα, προοπτική που έτυχε ένθερμης υποδοχής από τους συνομιλητές του. Μάλιστα, στη συνέχεια ο πρώην στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά επεδίωξε να έχει συνάντηση και επικοινωνία με τον νεαρό περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, του οποίου οι μετοχές μετά τις τελευταίες εκλογές, οπότε εξελέγη με πανηγυρικό ποσοστό, είναι ανεβασμένες. 

Ο 36χρονος πολιτικός θεωρείται από πολλούς πρωταγωνιστές της δεξιάς κίνησης ιδανικός να τεθεί επικεφαλής του νέου εγχειρήματος, καθώς είναι άφθαρτος, πετυχημένος, ενώ προέρχεται από οικογένεια με ιστορία στη Δεξιά και ισχυρούς δεσμούς με τη βασιλική οικογένεια. Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστας, διατηρεί άριστες σχέσεις και με το Αγιον Ορος, όπως και ο Τάκης Μπαλτάκος, ενώ το διάστημα που ακολούθησε τις εκλογές δεν υπήρξε προσέγγιση με τη Νέα Δημοκρατία, παρά τη χείρα φιλίας που του είχε τείνει το Μαξίμου. 

Η συνεχής προσπάθεια από την κυβερνητική πλευρά να γεφυρωθεί το χάσμα που είχε δημιουργηθεί προεκλογικά έχει πέσει μέχρι τώρα στο κενό, κάτι που αποτυπώνει την πρόθεση του νεαρού πολιτικού να χαράξει δική του πορεία. Την ίδια στιγμή, ο κ. Μπαλτάκος επιθυμεί να προλάβει τις εξελίξεις, καθώς οι πληροφορίες των οποίων γίνεται κοινωνός θέλουν το επιτελείο του Μαξίμου και προσωπικά τον πρωθυπουργό κάθε άλλο παρά να είναι αρνητικοί στη δημιουργία ενός νέου κόμματος στα δεξιά της Ν.Δ. 

Αυτό αφενός θα απορροφούσε μεγάλο μέρος από τους περιστασιακούς ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, αφετέρου θα μπορούσε υπό όρους να αποτελέσει έναν πρώτης τάξης κυβερνητικό σύμμαχο και «συνεταίρο» για την Κεντροδεξιά, αντί για το καταρρέον εκλογικά ούτως ή άλλως ΠΑΣΟΚ ή σχηματισμούς της Σοσιαλδημοκρατίας τύπου «Ελιάς». 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ.  

Ο Τάκης Μπαλτάκος ωστόσο κινείται παράλληλα με το Μαξίμου, χωρίς κανέναν συντονισμό με τον κ. Σαμαρά για τη δημιουργία κόμματος, που θα «καλύψει» πολιτικά και εκλογικά τους δεξιούς αντι-μνημονιακούς και εθνοκεντρικούς ψηφοφόρους, οι οποίοι αρνούνται να επιστρέψουν στο «γαλάζιο μαντρί». 

Στόχος του είναι να προλάβει τις εξελίξεις που «οργανώνει» το Μαξίμου, ώστε ένα αμιγώς και με «σκληρό» ιδεολογικό πυρήνα δεξιό κόμμα να εκφράσει τον χώρο και όχι μια «δεξιά συνιστώσα» της Ν.Δ., όπως λέει χαρακτηριστικά σε τακτικούς συνομιλητές του.  

Σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες τις κινήσεις Μπαλτάκου, τις συγκεκριμένες σκέψεις του ο πρ. γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου τις εξέθεσε και στις συναντήσεις που είχε στο Αγιον Ορος, με ηγούμενους και μοναχούς να τον προτρέπουν να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του εγχειρήματός του. 

Ο Τάκης Μπαλτάκος έχει άλλωστε ένα γεμάτο πρόγραμμα, με συνεχή ραντεβού, και δεν σκοπεύει να κάνει διακοπές. Το «μενού» έχει συναντήσεις με επιχειρηματίες, αλλά και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που τον ενθαρρύνουν να συνεχίσει. Επιθυμία του Τάκη Μπαλτάκου είναι το νέο κόμμα να ανακοινωθεί στις αρχές του φθινοπώρου, ώστε να μπορεί να συμμετάσχει στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές. «Δεν είναι πρόβλημα ο επικεφαλής. Ακόμα και αν δεν βρω επικεφαλής, θα μπω εγώ μπροστά», συνηθίζει να λέει σε πολύ τακτικούς συνομιλητές του, δείχνοντας πως η απόφασή του είναι ειλημμένη.

Η συμπάθεια στον Βορίδη

Σε όλες τις συναντήσεις που κάνει ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος αναφέρεται με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, ο οποίος εξακολουθεί να έχει ισχυρά ερείσματα στο δεξιό κοινό. 

Το «πέρασμα» του Μάκη Βορίδη στους δεξιούς ψηφοφόρους είναι γνωστό και στο Μέγαρο Μαξίμου και δεν ήταν τυχαία η επιλογή του να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης όλο το προηγούμενο διάστημα που δεν ήταν υπουργός, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. 

Η σχέση εκτίμησης και η καλή χημεία Μπαλτάκου - Βορίδη πάντως έγινε φανερή και στην πολύ αρμονική και αποτελεσματική συνεργασία τους με αφορμή την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο, οπότε κατάφεραν να αναχαιτίσουν την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το μυστικό δείπνο στη Γλυφάδα

Η επιβεβαίωση των όσων συμβαίνουν στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας ήταν το δείπνο της περασμένης εβδομάδας στη Γλυφάδα, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του πρώην γενικού γραμματέα, με ομοτράπεζους τον επικεφαλής της «Νέας ΜΕΡΑ», Χρήστο Ζώη, και τον ανεξάρτητο βουλευτή Βασίλη Καπερνάρο. 

Στο τραπέζι τέθηκαν επί τάπητος όλα όσα πρέπει να γίνουν για τη δημιουργία του κόμματος και τα τρία στελέχη συμφώνησαν ότι οι πρωτοβουλίες πρέπει να ληφθούν αμέσως. Εντύπωση έκανε το γεγονός ότι στο δείπνο δεν παραβρέθηκε ο στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος, ο οποίος δεν διαφαίνεται να συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες, παρά το γεγονός ότι το όνομά του είχε ακουστεί για επικεφαλής της κίνησης. 

Απολύτως ενημερωμένες πηγές εξηγούν σχετικά πως ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ έχει αρκετές αντιπάθειες μέσα στις Ενοπλες Δυνάμεις και η συμμετοχή του στο εγχείρημα θα μπορούσε να έχει αρνητικά αντί για θετικά αποτελέσματα. Στο τραπέζι τέθηκε και το θέμα της διάλυσης της «Νέας ΜΕΡΑ» του Χρήστου Ζώη, εφόσον το νέο κόμμα είναι έτοιμο στις αρχές του φθινοπώρου, ενώ το ραντεβού ανανεώθηκε για το αμέσως επόμενο διάστημα.