20/8/14

Οπλα στους Κούρδους του Ιράκ θα παραδώσει η Γερμανία

ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΜΙΑΣ «ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ»

Η κυβέρνηση της Γερμανίας είναι «έτοιμη» να παραδώσει «το ταχύτερο δυνατόν» όπλα στους Κούρδους του Ιράκ, όπως ανακοίνωσαν σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και η υπουργός Αμύνης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οπλα στους Κούρδους του Ιράκ θα παραδώσει η Γερμανία
«Θέλουμε να το πράξουμε αυτό» άμεσα, είπε ο Σταϊνμάγερ, προσθέτοντας ότι θα δοθεί «μια ποσότητα (όπλων) η οποία θα ενισχύσει τη δυνατότητα των Κούρδων να αμύνονται».

Ο μη θανατηφόρος εξοπλισμός που σχεδιαζόταν να παραδοθεί στους Κούρδους —κράνη, αλεξίσφαιρα γιλέκα— θα σταλεί άμεσα, ανέφερε ο Σταϊνμάγερ.
Σε μια συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας αιτιολόγησε την απόφαση αυτή επικαλούμενος τον κίνδυνο μιας «καταστροφής» η οποία θα είχε «συντριπτικές» συνέπειες για τον υπόλοιπο κόσμο.

Αναφερόμενος στην πιθανή «αποστολή περαιτέρω εξοπλισμού, περιλαμβανομένων και όπλων», ο Σταϊνμάγερ ανέφερε ότι και «η Βρετανία, η Ιταλία και η Γαλλία αποφάσισαν να στείλουν τέτοια είδη και είμαστε προετοιμασμένοι να το κάνουμε και εμείς. «Τα είδη αυτά θα υπηρετήσουν το σκοπό οι κουρδικές δυνάμεις να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία», είπε ακόμη.


Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντεν Λάιεν η οποία συμμετείχε επίσης στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στην «ταχύτητα που κόβει την ανάσα και την απίστευτη βαρβαρότητα» με τις οποίες οι ισλαμιστές προκαλούν «μια ανθρωπιστική καταστροφή» και τόνισε πως «πρέπει να σταματήσουν».

Οι λεπτομέρειες για τα όπλα και τον λοιπό εξοπλισμό που θα σταλεί στους Κούρδους από τη Γερμανία θα συμφωνηθούν ως την 27η Αυγούστου, πρόσθεσε η ίδια. «Είμαστε σε μια φάση συλλογής στοιχείων», εξήγησε.

Από την πλευρά του, ο Σταϊνμάγερ κατήγγειλε τις «βάρβαρες» μεθόδους των τζιχαντιστών στο Ιράκ. Η απόφαση της Γερμανίας ανακοινώνεται έπειτα από μια μακρά περίοδο δισταγμού. Το Βερολίνο είναι εδώ και δεκαετίες ιδιαίτερα επιφυλακτικό όσον αφορά την εμπλοκή του σε συγκρούσεις, λόγω του μιλιταριστικού παρελθόντος της χώρας.Περίπου το 74% των Γερμανών αντιτίθεται στην αποστολή όπλων στο Ιράκ, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση.
Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση mail to Email

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me