15/8/14

Από το Μνημόνιο στο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης - Διαβουλεύσεις για τη νέα οικονομική πολιτική και τις μεταρρυθμίσεις

«Η τρόικα όπως την ξέραμε τελείωσε. Πολύ απλά η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι διατεθειμένη πολιτικά να ξαναμπεί σε ένα τέτοιο σχήμα» 
 
Το τέλος του Μνημονίου και της τρόικας, τουλάχιστον με τη σημερινή τους μορφή, προβλέπει σχέδιο που προωθείται στο παρασκήνιο μεταξύ κυβέρνησης και της νέας ηγεσίας των Βρυξελλών με βασικούς «παίκτες» τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Kλοντ Γιούνκερ.

«Η τρόικα όπως την ξέραμε τελείωσε. Πολύ απλά η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι διατεθειμένη πολιτικά να ξαναμπεί σε ένα τέτοιο σχήμα» λέει στο «Βήμα» στέλεχος της Κομισιόν με καλή γνώση των εξελίξεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, ήδη οι Βρυξέλλες μιλούν επισήμως για την «τελευταία αξιολόγηση» που θα γίνει το φθινόπωρο και για την «έξοδο από το Μνημόνιο» το οποίο ολοκληρώνεται από την ευρωπαϊκή πλευρά στο τέλος του έτους. Το Μνημόνιο θα αντικατασταθεί από το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης το οποίο θα προετοιμαστεί από την Ελλάδα και πρέπει να συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες ως το τέλος του φθινοπώρου.  
 
 
 «Κανείς δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερη ευθύνη για την τύχη αυτής της χώρας από ό,τι οι πολίτες και οι ηγεσίες της» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης. «Κεντρικός στόχος του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης είναι η μετάβαση από μια οικονομία που βασίζεται στην εσωτερική κατανάλωση σε μια οικονομία που βασίζεται στην εξωτερική ζήτηση, στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών» εξηγεί.  

Εκτός από την ανάληψη των καθηκόντων από τον κ. Γιούνκερ τον προσεχή Νοέμβριο, η αλλαγή κλίματος θα σηματοδοτηθεί και από τις επιλογές προσώπων. Συζητείται για παράδειγμα η αντικατάσταση του ολλανδού προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ από τον υπουργό Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκουίντος. Αντίθετα, η υποψηφιότητα του γάλλου υπουργού Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί για τη θέση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων (ο Ολι Ρεν είναι ήδη παρελθόν) προσκρούει προς ώρας στις αντιρρήσεις του γερμανού ομολόγου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ποιο είναι το σχήμα που θα αντικαταστήσει την τρόικα; 
 
Τα πράγματα είναι σαφώς πιο απλά αν συμφωνηθεί ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση από την ευρωζώνη. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί αν τα stress tests των τραπεζών δείξουν ότι ένα μέρος από τα 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των 11,1 δισ. ευρώ για το 2015 (αρχίζει από τον Μάιο) σε συνδυασμό με νέο δανεισμό από τις αγορές.

Τα σενάρια

Αυτό είναι το ιδανικό σενάριο το οποίο οδηγεί στο ενισχυμένο σχήμα εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ονομάζεται «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» και ισχύει ήδη για όλες τις χώρες της ΕΕ. Τα κράτη-μέλη υποβάλλουν τα δικά τους πλάνα («εθνικά προγράμματα μεταρρύθμισης» και «προγράμματα σταθερότητας») προκειμένου να αξιολογηθούν. 
 
Το σχήμα περιλαμβάνει συστάσεις ανά χώρα για τις δημοσιονομικές και μεταρρυθμιστικές πολιτικές, ακόμη και την αναπομπή του προϋπολογισμού ενός κράτους αν κριθεί ότι δεν καλύπτει τα απαιτούμενα κριτήρια.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει το ενδεχόμενο έγκρισης μιας «γραμμής χρηματοδότησης» (credit line) η οποία θα είναι διαθέσιμη διά παν ενδεχόμενο και θα λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας. Ωστόσο αν η χώρα μας αναγκαστεί να προσφύγει σε αυτήν τότε η εποπτεία θα είναι αυστηρότερη σε σύγκριση με αυτήν που προβλέπει το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο».

Ο άγνωστος «Χ» είναι τι θα συμβεί αν χρειαστεί νέος δανεισμός. Και σε αυτή την περίπτωση πηγές των Βρυξελλών επιμένουν ότι η συμφωνία θα βασίζεται σε ένα ελληνικό σχέδιο και ότι η μέθοδος της εποπτείας δεν θα μοιάζει με αυτήν της τρόικας.

www.bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me