21/8/14

ΧΑ: Ανεβαίνει ο ΓΔ, κατεβαίνει ο... τζίρος!

Μιχαήλ Γελαντάλις Μιχαήλ Γελαντάλις
Δημοσιεύθηκε: 21 Αυγούστου 2014 - 13:54




Με την Εθνική να «βλέπει» προς τα 2,60 ευρώ ο πήχης ανεβαίνει προς τις 1.135 μονάδες. Μπαράζ εκθέσεων ξένων οίκων για τις τράπεζες. Προβληματίζει ο χαμηλός τζίρος. Με αγοραστές Πειραιώς, Alpha Bank. Ανοδικά ΟΤΕ, ΔΕΗ, μαζεύεται η προσφορά στον ΟΠΑΠ. 

Με τις τράπεζες οδηγό, το Χ.Α. στις 1.135 μονάδες. Με το 56% των μέτριων συναλλαγών στις τέσσερις τραπεζικές μετοχές και τη μερίδα του λέοντος στην Εθνική, ο κλαδικός δείκτης κινείται -πλέον- εντός του εύρους των 150-155 μονάδων.

Κατά γενική εκτίμηση η αλλαγή κλίματος οφείλεται στις κινήσεις των αγοραστών στις τράπεζες, με τη χθεσινή θετική έκθεση-παρέμβαση της JP Morgan να λειτουργεί ως καταλύτης. Από νωρίς το Euro2day.gr εστίασε σε αυτήν, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να αναφέρεται στην ουσία της έκθεσης και να καταρρίπτει ένα φόβητρο (όσον αφορά τα stress tests και το ενδεχόμενο των ΑΜΚ). Κάτι που βέβαια μένει να επιβεβαιωθεί (ή να διαψευστεί), ωστόσο η JP Morgan είναι η αφορμή που χρειάζονταν οι αγοραστές.


Πλάτη βάζουν και δύο ακόμα εκθέσεις που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα: Αυτή της Morgan Stanley εκτιμά ότι ακόμα και στο δυσμενές σενάριο οι κεφαλαιακές ανάγκες δεν θα υπερβούν τα 3,5 δισ. ευρώ. Η άλλη έρχεται από τη Bank of America, και δείχνει αισιόδοξη για τα αποτελέσματα εξαμήνου του τραπεζικού κλάδου.

Έχοντας πλέον τα 2,40 ευρώ ως στήριξη, οι αγοραστές βγαίνουν στη μετοχή της ΕΤΕ μέχρι και 3,45% ψηλότερα προς τα 2,57 ευρώ, ενώ η... ταχύτητα κυκλοφορίας της μετοχής έχει ανέβει μετά το μέσον της συνεδρίασης. Κι αυτό γιατί, όπως σημειώνουν χρηματιστηριακά στελέχη, η υπέρβαση ανθεκτικών βραχυπρόθεσμων αντιστάσεων για τη μετοχή της ΕΤΕ ενεργοποιεί αγορές με ορίζοντα τα 2,80 ευρώ. Μάλιστα ορισμένα εξ αυτών αποδίδουν την όλη κινητικότητα που έχει διαμορφωθεί κυρίως για τον τίτλο της ΕΤΕ και στην προεξόφληση για τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου, την επόμενη εβδομάδα.

Άλλωστε σε μία αγορά ρηχή όπως το Χ.Α. η ΕΤΕ, με αποτίμηση που ξεπερνά και πάλι τα 9 δισ. ευρώ (στάθμιση σχεδόν 20%), μπορεί να κάνει τη διαφορά. Σε αυτήν τη φάση φαίνεται πως η ΕΤΕ αποτελεί τον... επιταχυντή της αντίδρασης, όχι μόνο για τον Τραπεζικό Δείκτη αλλά και για τους FT 25 και Γ.Δ.

Στην περιοχή των 366-367 μονάδων ο FT 25, επανέρχεται δηλαδή σε επίπεδα αρχών Αυγούστου στη διάρκεια της 10ήμερης διόρθωσης. Προσώρας, μετρώντας τεχνικά τη διακύμανση των δεικτών, φαίνεται πως ο 25άρης και ο Γ.Δ. κλείνουν όλα τα κενά αυτής της διόρθωσης που οδήγησε στα τελευταία χαμηλά της 8ης Αυγούστου (1.050-1.044 μονάδες).

Με αφορμή τις εκθέσεις από τους ξένους, αλλά και την επικείμενη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων επιχειρείται η... προεξόφληση καλύτερων μεγεθών από αυτά που αρχικά είχαν προβλεφθεί. Άλλωστε, όπως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, εάν όντως τα 3 αμερικανικά σπίτια επιβεβαιωθούν, τότε απομακρύνεται ουσιαστικά το ενδεχόμενο-κίνδυνος διενέργειας μεγάλων ΑΜΚ, γεγονός που είχε οδηγήσει χαμηλά την τιμή των τραπεζικών μετοχών.

Στα υψηλά ημέρας του 1,43 ευρώ εδώ και ώρα οι συναλλαγές στη μετοχή της Πειραιώς, στο 0,621 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank. Να σημειωθεί πως σήμερα είναι χαμηλός ο τζίρος στα warrants της Alpha Bank, τα μόνα που παρουσίαζαν κάποια συναλλακτική δραστηριότητα στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Με τον Γ.Δ. στις 1.133 μονάδες, τον FΤ 25 στις 367 και τον Τραπεζικό στις 153 αναμένεται με ενδιαφέρον η συνέχεια της συνεδρίασης, δεδομένης της εικόνας που παρουσίασε στις δύο προηγούμενες ημέρες. Με αγοραστές από το μέσον και μετά της ημέρας και με τους δείκτες να κλείνουν στα υψηλά εχθές Τετάρτη και προχθές Τρίτη, δεν είναι λίγα τα πονταρίσματα για το τι θα γίνει από τις 14.00-14.30 και μετά.

Με αγοραστές, αλλά περιορισμένες εντολές σε σχέση με τις τελευταίες συνεδριάσεις ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ, με τη μετοχή του ΟΤΕ έως τα 10,61 ευρώ, της ΔΕΗ έως τα 10,78. Στον τίτλο του ΟΠΑΠ η προσφορά απορροφάται από τα χαμηλά ημέρας των 12,10 ευρώ κι η τάση παραμένει ανοδική.
Εντείνονται το τελευταίο ημίωρο οι αγορές στις μετοχές της ΕΧΑΕ, της Intralot, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, του Μυτιληναίου κ.ά. Όμως βραχυπρόθεσμα και σε αυτήν τη φάση το... ποντάρισμα γίνεται στις τράπεζες και παίζεται κυρίως μέσω της Εθνικής (στο 6,21% η εβδομαδιαία απόδοση της... βασίλισσας, όπως αποκαλείται από πιστούς fans της).

Σε 2-4 μετοχές περιορίζεται το ενδιαφέρον και οι συναλλαγές στον FT Mid (στις 1.054 μονάδες ο δείκτης), με την Aegean στα 5,84 ευρώ, τον Σαράντη στα 7,83 ευρώ, τον Fourlis στα 5,05.
Στα 27 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών στις 14:00 και ενώ η σχέση ανοδικών - καθοδικών είναι στο 62 προς 42. Από τις μετοχές του FT 25 η μεγαλύτερη απόδοση με 3,85% σημειώνεται για την ΕΧΑΕ και ακολουθεί η Εθνική.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me