19/8/14

Άσπρη ή μαύρη σοκολάτα...


Η σοκολάτα αναμφισβήτητα αποτελεί αγαπημένη γεύση όλων, με αρκετούς να διαφωνούν ως προς τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει η άσπρη και η μαύρη σοκολάτα.
Μαύρη σοκολάτα:

Η μαύρη σοκολάτα ανά 100 γραμμάρια, δηλαδή περίπου μια μεσαία σοκολάτα του εμπορίου, μας δίνει περίπου 543 θερμίδες. Περιέχει υδατάνθρακες και απλά σάκχαρα.

Περιέχει ακόμη απαραίτητα αμινοξέα όπως η τυροσίνη, η οποία σχετίζεται και με την καλύτερη διάθεση που μπορεί να έχουμε μετά την κατανάλωση λίγης σοκολάτας.

Αν προσθέσουμε και ουσίες όπως η θειοβρωμίνη και η φαινυλαιθυλαμίνη, που επιδρούν θετικά στο νευρικό σύστημα, εξηγείται εν μέρει γιατί η σοκολάτα μπορεί σε πολλούς να προκαλεί εξάρτηση. Επίσης περιέχει λιπαρά, στην πλειοψηφία τους «κακά» κορεσμένα και λιγότερα μονοακόρεστα, καθώς επίσης και μέταλλα όπως το κάλιο και λίγο ασβέστιο.

Σημαντικό της πλεονέκτημα είναι ότι δεν έχει πολλή χοληστερίνη ,μόλις 8 mgr ανά 100 γρ. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η μαύρη σοκολάτα έχει γίνει σήμερα αντικείμενο έντονου επιστημονικού ενδιαφέροντος λόγω της περιεκτικότητάς της σε αντιοξειδωτικές ουσίες, κυρίως πολυφαινόλες που βρίσκουμε και στο πράσινο τσάι, το κόκκινο κρασί κα., με θετικότατες επιδράσεις για την υγεία του οργανισμού.
Λευκή σοκολάτα:

Η λευκή σοκολάτα περιέχει περισσότερες θερμίδες καθώς και λιπαρά και υψηλότερα επίπεδα χοληστερίνης μιας και φτιάχνεται από το βούτυρο του κακάο. Παράλληλα,  εμπεριέχει αρκετά απαραίτητα αμινοξέα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και ικανοποιητικότατα ποσά ασβεστίου.

Δεν έχει καθόλου καφεΐνη και θεοβρωμίνη, γιαυτό δεν έχει ιδιαίτερη διεγερτική και εξαρτησιογόνο δράση. Πολύ καλή επιλογή για έγκυες και θηλάζουσες, λόγω έλλειψης καφεΐνης.
www.stogiatro.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me