19/8/14

Και τα σκυλιά λατρεύουν τις διακοπές!


Οι ενοχές που νιώθετε όταν αφήνετε τα αγαπημένα σας τετράποδα σε κάποιο «ξενοδοχείο» ζώων κατά τις καλοκαιρινές σας διακοπές, δεν είναι δικαιολογημένες σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη, η οποία υποστηρίζει πως τα σκυλιά απολαμβάνουν τις διακοπές τους όπως ακριβώς και οι άνθρωποι.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Lincoln στο επιστημονικό περιοδικό Physiology and Behaviour, «η αλλαγή περιβάλλοντος και η συναναστροφή με άλλους τετράποδους «φίλους» για σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι αναζωογονητικές για το κατοικίδιό μας».
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες αξιολόγησαν τα συμπτώματα που οφείλονταν στο στρες στην περίπτωση 29 οικόσιτων σκύλων όταν αυτοί βρίσκονταν στο σπίτι τους και όταν βρίσκονταν σε ξενοδοχείο σκύλων. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονταν η ξηροδερμία, η αύξηση της θερμοκρασίας της μύτης, η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και η αλλαγή ως προς την κατανάλωση του φαγητού. Παράλληλα, πραγματοποίησαν μετρήσεις των κορτικοστεροειδών ορμονών και της αδρεναλίνης, οι οποίες μαρτυρούν τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό.
Οι βρετανοί επιστήμονες είδαν λοιπόν ότι σε γενικές γραμμές όταν οι σκύλοι βρίσκονταν στο «ξενοδοχείο» έτειναν να εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα διέγερσης, κρύα μύτη και μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα συγκριτικά με το να βρίσκονταν στο σπίτι, όπου το περιβάλλον ήταν οικείο.
«Πολλοί ιδιοκτήτες θεωρούν ότι το να αφήσουν τον σκύλο τους σε ένα ξενοδοχείο σκύλων αποτελεί μια ιδιαίτερα στρεσογόνο διαδικασία για το ζώο. Η μελέτη μας έδειξε ότι, παρά το γεγονός πως οι σκύλοι φάνηκε να εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα διέγερσης ή εγρήγορσης ενόσω βρίσκονταν σε "διακοπές" συγκριτικά με τον χώρου του σπιτιού, κάτι τέτοιο δεν φάνηκε να συνοδεύεται από τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες» εξηγεί η Δρ. Lisa Collins στην DailyMail.
«Οι συναισθηματικοί λόγοι για τις συγκεκριμένες αντιδράσεις τόσο από πλευράς συμπεριφοράς όσο και από πλευράς φυσιολογίας δεν έδειχναν μια στρεσογόνο εμπειρία»καταλήγει η ίδια.
Επιμέλεια: Μαρία Καραμέτου, www.stogiatro.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me