19/8/14

Ποιο είναι το πιο κοινό σύμπτωμα σε όσους πάσχουν από Πάρκινσον


Οι άνθρωποι που έχουν διαγνωσθεί πρόσφατα με την νόσο Πάρκινσον, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης και αυξημένου άγχους σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, όπως φανερώνει νέα έρευνα.
Συγκεκριμένα, αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό Neurology πως η κατάθλιψη εμφανίζεται πολύ συχνά σε όσους πάσχουν από Πάρκινσον, οι οποίοι μάλιστα αρνούνται να προχωρήσουν σε κάποια μορφή θεραπείας και ζουν με αυτή για μεγάλο διάστημα.
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια εξέτασαν 423 ασθενείς που μόλις είχαν διαγνωσθεί με Πάρκινσον και παρακολούθησαν την πορεία της ψυχικής τους υγείας για πάνω από δύο χρόνια.
Κατά την έναρξη της έρευνας, το 14% των ασθενών με βρέθηκε να έχει κατάθλιψη, ενώ το ποσοστό έβαινε αυξανόμενο κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Παράλληλα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μόνο το 16% των ασθενών με νόσο Πάρκινσον λάμβαναν αντι-καταθλιπτική αγωγή και αυτό μειωνόταν σημαντικά με την πάροδο του χρόνου ενώ το 65-72% των ασθενών εξακολουθεί να αρνείται να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη με κάποια φαρμακευτική αγωγή.
«Υπάρχουν πολλοί ψυχολογικοί λόγοι που εξηγούν γιατί  άνθρωποι που έχουν διαγνωσθεί με την εκφυλιστική νόσο του Πάρκινσον πάσχουν από κατάθλιψη, καθώς οι νευρώνες του εγκεφάλου που επηρεάζονται από την νόσο συνδέονται στενά και με την διάθεση», υποστηρίζει ο Δρ. Daniel Weintraub, καθηγητής ψυχιατρικής και νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.
Τέλος, ερευνητές όπως ο Δρ. David Burn από το Πανεπιστήμιο του Newcastle υποστηρίζουν πως η κατάθλιψη μπορεί να είναι και παρενέργεια των φαρμάκων για την αντιμετώπιση του Πάρκινσον.
Επιμέλεια: Μαρία Καραμέτου, www.stogiatro.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me