1/8/14

Βόμβα στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων: Στα 3,7 δισ. βγήκε ο λογαριασμός!

Έλενα Λάσκαρη Έλενα Λάσκαρη
Δημοσιεύθηκε: 01 Αυγούστου 2014 - 08:56
 


Βαρύς ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ που βγαίνει από την εκκαθάριση. Συναγερμός στην κυβέρνηση που εξετάζει οριζόντια μείωση του φόρου από φέτος ή αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού. Λάθος στις εκτιμήσεις έκανε ξανά η τρόικα. 
Βόμβα στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων: Στα 3,7 δισ. εκτοξεύτηκε ο λογαριασμός!

Βόμβα ΕΝΦΙΑ έσκασε στο υπουργείο Οικονομικών καθώς η εκκαθάριση του φόρου βγάζει σύμφωνα με πληροφορίες βεβαίωση εσόδων 3,7 δισ. ευρώ, ενεργοποιώντας ήδη σκέψεις για νέο λίφτινγκ μειώσεων.

Οι υπολογισμοί του υπουργείου είχαν γίνει στη βάση ότι ο ΕΝΦΙΑ και ο συμπληρωματικός φόρος θα οδηγούσαν σε βεβαίωση εσόδων της τάξεως των 3,230 δισ. ευρώ ώστε με την εισπραξιμότητα του φόρου στο 83% να μπουν τελικά στα ταμεία 2,650 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό.

Τις εκτιμήσεις αυτές δεν συμμερίζονταν οι τροϊκανοί. Εκτιμούσαν ότι ο φόρος θα έχει εισπραξιμότητα της τάξεως του 70% και έτσι πίεζαν να φουσκώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο οι συντελεστές για να μην ανοίξει τρύπα στα έσοδα.

Ευτυχώς που δεν της πέρασε διότι τότε μάλλον θα επιβεβαιώνονταν οι πρόσφατες εκτιμήσεις της ΠΟΜΙΔΑ για βεβαίωση φόρων ακινήτων άνω των 5 δισ. ευρώ, οι φορολογούμενοι θα έφταναν στα όρια της τρέλας -αν δεν φτάνουν και τώρα- και η κυβέρνηση θα έτρεχε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Ο λογαριασμός των 3,7 δισ. ευρώ είναι ασύλληπτα βαρύς. Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος του έτους, σε πέντε μηνιαίες δόσεις και στο ίδιο διάστημα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν 3,7 δισ. ευρώ φόρους εισοδήματος, έκτακτη εισφορά και τέλος επιτηδεύματος και περίπου 1,5 δισ. ευρώ τέλη κυκλοφορίας (αν δεν μειωθούν, όπως συζητείται εδώ και μήνες).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στο κυβερνητικό τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για μείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος.

Πηγές αναφέρουν πως ήδη στην κυβέρνηση επεξεργάζονται σενάρια είτε για οριζόντια μείωση της τάξεως του 5% στα εκκαθαριστικά που θα αρχίσουν να αναρτώνται από σήμερα στους προσωπικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων στο taxisnet, είτε για «πείραγμα» των συντελεστών υπολογισμού του φόρου.

Η δεύτερη επιλογή κρίνεται χρονοβόρα και μάλλον δύσκολη, δεδομένων των στενών περιθωρίων εξόφλησης του φόρου έως το τέλος του έτους, ενώ υπάρχει και η παράμετρος τρόικα.
Για το 2015, στους κόλπους της κυβέρνησης θεωρείται γεγονός εκ των ων ουκ άνευ ότι θα πρέπει οπωσδήποτε ο φόρος ακινήτων να... γλυκάνει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me