29/7/14

Τράπεζα Αττικής: Στον αέρα η αύξηση...

Στον αέρα κυριολεκτικά βρίσκεται το θέμα της αύξησης κεφαλαίου της Attica Bank, καθώς η συμμετοχή του μεγαλύτερου μετόχου της τράπεζας, του ΤΣΜΕΔΕ, φαίνεται ότι σκοντάφτει σε διαδικασίες που μπορούν να θεωρηθούν ακόμα και ως κρατική επιδότηση!


Μέρος 1ο

Η υπόθεση της αύξησης κεφαλαίου της Attica Bank, κατά 397 εκατ. ευρώ που είναι το βασικό σενάριο, ή κατά 434 εκατ. ευρώ που είναι το δυσμενέστερο σενάριο, με βάση τα stress tests της ΤτΕ, φαίνεται ότι περιπλέκεται, πολύ περισσότερο από τους αρχικούς υπολογισμούς, με αποτέλεσμα να ματαιώνεται προς το παρόν η πραγματοποίησή της εντός του Αυγούστου και να μεταφέρεται για τους φθινοπωρινούς μήνες.

Η διοίκηση της τράπεζας, σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, αρχικά προσέβλεπε σε γρήγορη λύση και διευθέτηση του όλου προβλήματος, που ακουμπάει στο γεγονός ότι το ΤΣΜΕΔΕ θεωρείται τρόπον τινά κρατικώς ενισχυόμενο ταμείο, παρά το γεγονός ότι ανήκει στην πολυπληθή επαγγελματική τάξη των μηχανικών. Και αυτό γιατί με τον Ν. 3655/2008 συστάθηκε το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), στο οποίο εντάχθηκαν το ΤΣΜΕΔΕ, το Ταμείο Νομικών και το Ταμείο Υγειονομικών. 


 Βάσει του παραπάνω νόμου, το ΕΤΑΑ, είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και η χρηματοδότησή του προέρχεται από τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές, ασφαλισμένου-εργοδότη, τη συνεισφορά του κράτους και τα έσοδα από κοινωνικούς φόρους υπέρ αντίστοιχων ταμείων και κλάδων. Δηλαδή, το ΤΣΜΕΔΕ, μπορεί να χαρακτηριστεί ως κρατικώς επιδοτούμενο ταμείο, συνεπώς η συμμετοχή του στην αύξηση καθίσταται τουλάχιστον προβληματική...

Πλην, όμως, μετά τις πρώτες ενέργειες, διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο σοβαρό απ’ ότι αρχικά εθεωρείτο, με συνέπεια να εγείρονται βάσιμοι φόβοι και εκτιμήσεις πως η συμμετοχή του ταμείου των μηχανικών, θα ακυρωθεί στην πράξη, από τα κοινοτικά όργανα.

Εξαιτίας αυτού του πολύ σοβαρού προβλήματος, φαίνεται ότι η αύξηση της Attica Bank, που ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει μέσα στον επόμενο μήνα, μετατίθεται με πρώτο χρονικό στάδιο που εξετάζεται ως εφικτό, το διάστημα Οκτωβρίου - Νοεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται και επιλογή άλλου διαστήματος.


Αξίζει να επισημάνουμε ότι η Attica Bank, είναι η μόνη τράπεζα που δεν χρειάστηκε κεφάλαια από το ΤΧΣ και ότι παρέμεινε ιδιωτική, μέσα στη λαίλαπα που έπληξε τον τραπεζικό κλάδο τα τελευταία χρόνια. 

Αποτελεί δε, στόχο για πολλούς ενδιαφερόμενους, από τα πιό επιθετικά ξένα funds, μέχρι και τις εναπομείνασες ελληνικές τράπεζες, αλλά οι διαθέσεις τους μάλλον προσκρούουν σε Κοινοτικές αντιρρήσεις και εναντίωση της ΕΚΤ, όπως αναφέρουν πηγές που έχουν προσβάσεις σε υψηλά ιστάμενους των Βρυξελλών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το εγχείρημα της αύξησης της τράπεζας των μηχανικών, βρίσκεται μετέωρο και είναι πιθανό να οδηγήσεισε απρόβλεπτες εξελίξεις, καθώς κορυφαίοι νομικοί και ειδικοί στα περί ταμείων και κοινοτικής νομολογίας, ισχυρίζονται μετά λόγω γνώσεως ότι, αν δεν υπάρξει ξεκάθαρη τοποθέτηση, τόσο από το ΤΧΣ, όσο και από τα συναρμόδια υπουργεία, αλλά και από την Κομισιόν.

Υπάρχει βέβαια και η ''λύση'' της μη συμμετοχής του ΤΣΜΕΔΕ στην αύξηση, αλλά αυτή την προοπτική ούτε να την ακούσουν δεν θέλουν στο Ταμείο...

ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ- http://www.sportandbusiness.gr/diafygonta-psithiroi/item/33967-

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me