14/7/14

«Φθηνή» άνοδος στο χρηματιστήριο

Του Θανάση Σταυρόπουλου
 
Κέρδη κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης σε μια συνεδρίαση που καταγράφηκε ο τέταρτος χαμηλότερος τζίρος του 2014. Άνοδο υψηλότερη του 4% για Πειραιώς, Ελλάκτωρ. Με θετικό πρόσημο Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς, Alpha, ΔΕΗ. Αμετάβλητες ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ. Τι αποκαλύπτει η τεχνική εικόνα.

 
Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, η οποία σε αντίθεση με αυτή της Παρασκευής έκλεισε τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. στα υψηλά ημέρας. Ο τζίρος, ο τέταρτος χαμηλότερος για το τρέχον έτος, με τους αμέσως χαμηλότερους να έχουν σημειωθεί στις 17/2 (56,9 εκατ.), 20/2 (46,88 εκατ.) και 3/1 (43,24 εκατ.) υπενθύμισε τα "μπάνια του λαού" παραπέμποντας περισσότερο σε "ανακωχή" πωλήσεων, παρά σε δραματική επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Αν, μάλιστα, από την συνολική μικτή αξία συναλλαγών αφαιρεθούν και τα 8,6 εκατ. που αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΧΑΕ, ΙΑΤΡ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑΤΠ, ΑΡΑΙΓ), η συναλλακτική δραστηριότητα παραπέμπει σε τουλάχιστον καταθλιπτική εικόνα, "απαγορεύοντας" οποιαδήποτε σκέψη για κίνηση σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Από την άλλη, το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 1.160 μονάδων και το κλείσιμο του FTSE 25 υψηλότερα των 380 μονάδων, τεχνικά, αφήνουν "παράθυρο αισιοδοξίας" για συνέχιση της προσπάθειας ανοδικής αντίδρασης, όμως σχετικά ψηλότερα από εδώ θα χρειαστεί σημαντική τόνωση των συναλλαγών.

Σε κάθε περίπτωση, το Χ.Α. παραμένει μία μονότονη Αγορά, που εδώ και πολλούς μήνες έχει εκλείψει το στοιχείο της έκπληξης.

Οι περισσότεροι από αυτούς που παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλώ επί καθημερινής βάσεως, ξέρουν τι θα δουν πριν ακόμα ξεκινήσει η συνεδρίαση, τουλάχιστον όσον αφορά τους ημερήσιους πρωταγωνιστές, οι οποίοι παραμένουν οι ίδιοι στις ανοδικές συνεδριάσεις και πληθαίνουν εντυπωσιακά όταν ο Δείκτης "φοράει τα κόκκινα" (!)



"Σιγή ασυρμάτου" στις ΑΧΕ που έχουν στο πελατολόγιό τους, σαν βασικό κορμό, το εγχώριο retail, ενώ εντυπωσιακές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι "επιδόσεις" και της σημερινής συνεδρίασης.

Έτσι, στις 16.30 και μετά από έξι ολόκληρες ώρες συνεδρίασης, 103 εισηγμένοι προς διαπραγμάτευση τίτλοι είχαν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές και άλλοι 72 δε ξεπερνούσαν σε όγκο τα 5000 τεμάχια.

Όσον αφορά τις "εισαγόμενες" εκθέσεις, έδειξαν να επανέρχονται μετά από ένα μικρό διάλειμμα, όμως επειδή αυτές που αφορούν τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο δεν είχαν την αναμενόμενη "ανταπόκριση", "επιστρατεύτηκε" και η ΕΕΕ.

Την ώρα, λοιπόν, που η Barclays επαναλάμβανε την αξιολόγηση "overweight" για τη Eurobank και την Alpha Bank και τη σύσταση "equalweight" για Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, η Goldman Sachs "θυμήθηκε" την Coca Cola Hellenic, αναβαθμίζοντας την σύσταση σε "buy" από "neutral", λόγω υποαπόδοσης της μετοχής έναντι του Ευρωπαϊκού κλάδου, από την αβεβαιότητα σε βασικές Αγορές που δραστηριοποιείται και λόγω των αντίξοων συνθηκών στην Αγορά συναλλάγματος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me