26/7/14

Πόρος: Άκρως ερωτικός....






"Έχει κάτι από τη Βενετιά: κανάλι, επικοινωνία με βάρκες, χλιδή, νωχέλεια, αισθησιακό πειρασμό. Είναι τόπος για διεθνείς ερωμένους...". Τα λόγια αυτά του Γιώργου Σεφέρη είναι αρκετά για να σε πείσουν...
Πρόκειται για το μοναδικό αρσενικό νησί της χώρας, εκείνο που ενέπνευσε δεκάδες λογοτέχνες. Εδώ ήρθαν ο Ρίτσος κι ο Σαχτούρης, ο Χόρτον και ο Ντάρελ. Εδώ αγκαλιάστηκε ο Χορν με τη Σανσόν και εδώ ο Βέγγος παρίστανε το γόη. 

Από εδώ κατέβηκε τα σκαλιά η Αλίκη τραγουδώντας το «Γαϊδαράκο» και εδώ βρέθηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν αναζήτησε γαλήνη στην ομώνυμη Βίλα που κάποτε φιλοξένησε την αφρόκρεμα της Ευρώπης και όχι μόνο. 

Ο Πόρος πραγματικά θα σε μαγέψει, από την πρώτη εικόνα του, με το Ρολόι να σε περιμένει καρτερικά στην κορυφή του, μέχρι το γεφυράκι που ενώνει το ηφαιστειογενές τμήμα του, τη Σφαιρία, με την εύφορη Καλαυρεία, και από τις μικρές διάσπαρτες παραλίτσες μέχρι τις στιγμές ξεγνοιασιάς που σου προσφέρουν τα μαγαζιά στον παραλιακό δρόμο, όλα δίνουν σε σένα τρομερά κίνητρα για να φτάσεις εδώ.




ΑΝΔΡΟΣ: Μια πράσινη Κυκλαδίτισσα σε περιμένει να τη γνωρίσεις!

Όσα θα πρέπει να δείς:

- το Ρολόι στο ψηλότερο σημείο της χώρας, που προσφέρει πανοραμική θέα σε όλη την περιοχή από το 1927! Τα σπίτια βρίσκονται αμφιθεατρικά χτισμένα δίπλα του, ενώ θα το προσεγγίσεις ακολουθώντας τις ταμπέλες στα δαιδαλώδη σοκάκια.

- το Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου, στην πλατεία Κορυζή, το οποίο είναι καθημερινά ανοικτό εκτός Δευτέρας.


- κολύμπι μέχρι το νησάκι Μπούρτζι, με το μικρό καστράκι που χτίστηκε το 1827 με σκοπό να επιβλέπουν οι Ποριώτες τα πλοία που έρχονταν από Ύδρα. Θα το βρεις ανατολικά του λιμανιού.




- την «άγρια» περιοχή του Διαβολογέφυρου, που αξίζει μία βόλτα με το παραπάνω. Είναι μία πανέμορφη χαράδρα με πλούσια βλάστηση, στην την οποία ξεχωρίζουν τα αιωνόβια πλατάνια. 


Καλό θα ήταν να μην επιχειρήσεις κατάβαση χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις και το σωστό εξοπλισμό.

- το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Είναι χτισμένο πάνω σε μία καταπράσινη πλαγιά και προσφέρει απίστευτη θέα στη θάλασσα, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεσαι σε ένα καταπράσινο μέρος.


- το Ναό του Ποσειδώνα, ο οποίος χρονολογείται στα 520 π.Χ. και χρησίμευε ως ιερό άσυλο για ναυαγούς και φυγάδες.


- την παραλία μπροστά από τον Ρωσικό Ναύσταθμο, όπου θα κάνεις και μπάνιο. Πρόκειται για ένα χαρακτηρισμένο ιστορικά διατηρητέο μνημείο, το οποίο χτίστηκε έπειτα από παραχώρηση του βορειοδυτικού όρμου του νησιού στους Ρώσους από τον Καποδίστρια.



Πέρα από όλα αυτά το νησί θα σου προσφέρει απλόχερα, μικές απολαυστικές εμπειρίες! 

Απλά πράγματα, όπως το να κοιτάς τη θάλασσα λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα ή να περπατάς σε σοκάκια γραφικά και τόσο δαιδαλώδη που να νιώθεις ότι, και να θες, στο ίδιο σημείο δεν πρόκειται να ξαναβρεθείς; 

Να αράζεις σε ταβερνάκια με μεζέδες και ούζο ή να βουτάς σε δροσερά νερά λίγο πριν αράξεις στην άμμο χαζεύοντας το απόλυτο τίποτα; 

Να κάνεις βόλτες ανάμεσα σε κόσμο χαλαρό, να αφήνεις την αλμύρα να σου ανακατεύει τα μαλλιά, να πετυχαίνεις ένα αυτοσχέδιο live με ρεμπέτικες φωνές την ώρα που νόμιζες πως ο χρόνος έχει σταματήσει;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me