9/7/14

Στο επίκεντρο το εμπορικό κέντρο στο Βοτανικό

Το σχέδιο της Alpha και της Πειραιώς για την εξυγίανση της Μπ. Βωβός
Δημοσιεύθηκε: 08 Ιουλίου 2014, 22:39
http://www.sofokleousin.gr/archives/178869.html

Το Εμπορικό Κέντρο στο Βοτανικό βρίσκεται στον επίκεντρο του επιχειρηματικού σχεδίου που έχει συμφωνήσει η Μπ. Βωβός με τους πιστωτές και πρόκειται να συζητηθεί στη γενική συνέλευση της 28ης Ιουλίου. Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει τη συμφωνία του 65% των πιστωτών της με βάση τις διαδικασίες του άρθρου 99 και σύντομα κατατίθεται το επιχειρηματικό για την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, η διοίκηση Βωβού υπέγραψε μέσα στον Ιούνιο με τις βασικές πιστώτριες τράπεζες -Alpha και Πειραιώς- τροποποιητικές συμβάσεις των δανείων των εταιρειών του ομίλου. Οι τροποποιητικές συμβάσεις αφορούν στη μείωση του επιτοκίου δανεισμού για το κοινοπρακτικό δάνειο (αφορά τη χρηματοδότηση του Βοτανικού) αλλά και για το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων των εταιρειών του ομίλου προς τις δύο τράπεζες. Το επιτόκιο εκτοκισμού μειώνεται σημαντικά σε Euribor έτους πλέον περιθωρίου 1%.

Βασικό σημείο του σχεδίου εξυγίανσης είναι το project του Βοτανικού, το οποίο παραμένει μπλοκαρισμένο ήδη από το 2008 και θα περάσει επίσης υπό τον έλεγχο των δύο τραπεζών, μέσω ανεξάρτητου ‘’οχήματος’’- εταιρείες. H αξία του εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό, με βάση την τελευταία αποτίμηση (Δεκέμβριος 2013), αντιστοιχεί σε 120,4 εκατ. ευρώ περίπου και απαιτούνται επιπλέον 70 εκατ. ευρώ προκειμένου να ολοκληρωθεί, κίνηση για την οποία θα αναζητηθεί και στρατηγικός επενδυτής. Σημειώνεται ότι η αξία του mall, με την ολοκλήρωσή του, είχε υπολογισθεί κατά την πρό κρίσης περίοδο στα 450 εκατ. ευρώ.

Αυτή την στιγμή πάντως, η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου επενδυτικών ακινήτων του ομίλου στο τέλος Δεκεμβρίου του 2013 έφθανε τα 210 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 20% σε σύγκριση με τα 263 εκατ. ευρώ του περασμένου έτους, γεγονός το οποίο οφείλεται αφενός στην επανεκτίμησή τους από την FVAT Αdvisory στην αγοραία τους αξία, αφετέρου στις καταγγελίες χρηματοδοτικών μισθώσεων του ομίλου (από τις Credit Agricole Leasing, Εθνική Ασφαλιστική). Μόνο η αξία του project του Βοτανικού αντιστοιχεί στο το 57% της συνολικής αξίας των επενδυτικών ακινήτων του ομίλου.

Επιπλέον, η εταιρεία, με τη συμμετοχή και των συνεργαζόμενων τραπεζών προχώρησε περαιτέρω στο πρόγραμμα μείωσης του προσωπικού της, κι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2014 έχει ολοκληρωθεί η αποχώρηση 46 εργαζομένων (μισθωτών και ημερομισθίων) με συνολικό κόστος ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.

 

 

 

 

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me