3/7/14

ΣΥΡΙΖΑ: Μετρούν μία μία τις ψήφους των βουλευτών

«Ελεγχόμενη πίεση» προς το ΚΚΕ ασκεί η Κουμουνδούρου με αφορμή το δημοψήφισμα κατά της πώλησης της ΔΕΗ
 

Σε διαδικασία με έντονο παρασκήνιο, διαρκείς κινήσεις τακτικής και συνεχείς απόπειρες συμβιβασμών και εξισορροπήσεων, εξελίσσεται η πρωτοβουλία του Αλ. Τσίπρα για την διατύπωση πρότασης υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος με στόχο την ακύρωση του υπό ψήφιση νόμου για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Στην ουσία, η διαδικασία μετατρέπεται σε ένα τριγωνικό παιχνίδι με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και τη ΔΗΜΑΡ να βρίσκονται στις κορυφές του σχήματος.

Επειτα από τις πρώτες επικοινωνίες της Πέμπτης, ο κ. Τσίπρας απέσπασε την θετική στάση του Π. Καμμένου και των ΑΝ.ΕΛΛ. (13 βουλευτές), την κατ' αρχήν θετική στάση του Φ. Κουβέλη (13 βουλευτές), ενώ αργά το απόγευμα την συμπαράταξή τους με το μέτωπο ανακοίνωσαν 5 ανεξάρτητοι βουλευτές, οι Π. Μουτσινάς, Ν. Σταυρογιάννης, Γ. Κασαπίδης, Μ. Μπόλαρης και Β. Καπερνάρος. Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν ανέφεραν μεταξύ των άλλων: «Ως Βουλευτές συμπαρατασσόμαστε στο ευρύτατο μέτωπο των φορέων και των κοινωνικών δυνάμεων που έχει συγκροτηθεί πανελλαδικά για την απόσυρση του νομοσχεδίου που αφορά την πώληση του 30% της ΔΕΗ, προκειμένου να παραμείνει η επιχείρηση στην κυριότητα και στον έλεγχο του δημοσίου, και την προάσπιση των δικαίων συμφερόντων των καταναλωτών».

Αρνητικά απάντησε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, όμως φάνηκε πως η επικοινωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν διακόπηκε - τουλάχιστον έτσι θεωρούν στο επιτελείο του κ. Τσίπρα.

Ετσι, μέχρι στιγμής στους 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προστίθενται μέχρι στιγμής άλλοι 31, που τάσσονται υπέρ της πρότασης να συζητηθεί στην ολομέλεια η διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Δεδομένου ότι η σχετική συνταγματική διάταξη ορίζει πως για να εκκινήσει η διαδικασία απαιτούνται τουλάχιστον 120 υπογραφές, «λείπουν» από το άθροισμα 18 βουλευτές. Το ΚΚΕ διαθέτει 12, και απομένει να δείξουν τις διαθέσεις τους άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές, αλλά και οι Β. Πολύδωρας, Νικ. Κακλαμάνης, Β. Οικονόμου και Μίκα Ιατρείδη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι από την ΚΟ των Ανεξάρτητων βουλευτών είναι εξαιρετικά πιθανό να συμπαραταχθούν και άλλοι με την πρόταση και υπό αυτήν την έννοια, το βάρος τις επόμενες ημέρες θα πέσει ουσιαστικά στην προσπάθεια να σπάσει ο πάγος με το ΚΚΕ.

Πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα, αναγνωρίζουν κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου, όμως δεν αποκλείουν την εξεύρεση μίας συμβιβαστικής φόρμουλας, η οποία (κατά τον ΣΥΡΙΖΑ) θα δώσει στο ΚΚΕ την ευκαιρία να απορρίψει ενδεχόμενες κατηγορίες ότι προσδένεται στο άρμα του κ. Τσίπρα.

Πάντως, με την εξέλιξη της συζήτησης, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιβεβαιώνουν ότι στο πυρήνα της πρωτοβουλίας δεν βρισκόταν τόσο το θέμα του δημοψηφίσματος της ΔΕΗ (καθώς αναγνωρίζουν ότι ακόμη και αν συζητηθεί η πρόταση, θα είναι πολύ δύσκολο να εγκριθεί, αφού για κάτι τέτοιο θα απαιτούνται 180 ψήφοι).

Όπως λένε, με την κίνηση αυτή, αυτομάτως ξεκίνησε μία συζήτηση στην αριστερά. Από το σημείο αυτό κι έπειτα, το θέμα είναι αν η κατάληξη θα είναι η δημιουργία ενός κοινοβουλευτικού μετώπου που θα λειτουργήσει καταλυτικά στο πολιτικό σκηνικό, ή αν θα πυροδοτηθεί μία διελκυστίνδα μεταξύ των κομμάτων της Αριστεράς, με αλληλοκατηγορίες και επιθέσεις για το ποιος βαρύνεται με την ευθύνη διάσπασης του αντιπολιτευτικού μετώπου…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me