7/7/14

Το οπισθόφυλλο του ''Χ'' του Σαββάτου 5/7/2014

TO AΡΘΡΟ (σχόλια, παρατηρήσεις και εκτιμήσεις από τον κ. Μάνο Χατζηδάκη): 

Το ξεκίνημα του δεύτερου εξαμήνου βρίσκει τους κυριότερους ξένους δείκτες των χρηματιστηρίων σε ιστορικά υψηλά.



 


Αυτό είναι και το κυριότερο άγχος που οι περισσότεροι διαχειριστές/αναλυτές/επαγγελματίες της αγοράς αναφέρουν στις μεταξύ τους συναντήσεις. Κάποια στιγμή οι αγορές θα διορθώσουν.

Μια διόρθωση από τα ιστορικά υψηλά δεν μπορεί να είναι ήπια, δεν μπορεί να είναι αεροστεγώς προφυλαγμένη να περιοριστεί δηλαδή αμιγώς στο γεωγραφικό χώρο μίας ηπείρου.

Το ερώτημα βέβαια είναι από ποιο επίπεδο τιμών θα ξεκινήσει η διόρθωση. Αν ξεκινήσει αύριο τότε οι τιμές θα πάνε να βρούνε τις πρόσφατες βάσεις τους κάτι σαν 10% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Αν όμως η διόρθωση ξεκινήσει 20% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τότε θα έχει χαθεί μια καλή ευκαιρία αποδόσεων. Αυτό προσδιορίζει μια στρατηγική εστιασμένη περισσότερο στα θεμελιώδηκαι λιγότερο στο momentum.

Όταν μια αγορά πέφτει υπό την πίεση μιας γενικευμένης υποχώρησης στο εξωτερικό, τότε δύσκολα υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην συμπεριφορά των μετοχών, αυτό δείχνει τουλάχιστον η πρόσφατη εμπειρία.

Ωστόσο τα χαρτιά με τα φθηνά ΡΕ έχουν τον πρώτο λόγο στην ανάκαμψη αφού εκεί διακρίνονται πιο εύκολα οι ευκαιρίες.

Κατά τα άλλα οι ειδικοί θετικοί και αρνητικοί καταλύτες που οδηγούν τις τιμές στην εγχώρια αγορά θα μπορούσαν να συνοψιστούν στους εξής:

Τα καλά νέα (+):

Μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την συρρίκνωση του αριθμού τους ξεκινάει η προσπάθεια δημιουργίας αξίας εντός των ισολογισμών.

Το μικρότερο κόστος λειτουργίας, το χαμηλότερο κόστος των καταθέσεων πιθανόν να ανοίξουν περισσότερο τις στρόφιγγες της ρευστότητας προς την λιανική βοηθώντας σε πρώτη φάση έργα υψηλού βαθμού απόδοσης.

Αν και τα στρες τεστ του Φθινοπώρου βάζουν τις τράπεζες σε μια στάση αναμονής ως προς τις χρηματοδοτήσεις είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν να καταγράφονται εντονότερα οι βελτιώσεις στα προ προβλέψεων αποτελέσματα.

Οι προβλέψεις θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται ένα ή δύο τρίμηνα μετά το γύρισμα της οικονομίας, περίοδος που δεν απέχει και πολύ πλέον με βάση τα τελευταία στοιχεία.

Η δυναμική των αφίξεων στον τουρισμό συνεχίζει με διψήφιους ρυθμούς ακολουθώντας μια εξαιρετική χρονιά.

Τα οφέλη και οι παράπλευρες εισροές θα βοηθήσουν πολλούς κλάδους να ανακάμψουν γρηγορότερα βρίσκοντας φρέσκια ρευστότητα για κεφάλαιο κίνησης μέχρι να ξαναρχίσει η πιστωτική επέκταση.

Η δημοσιονομική εικόνα παραμένει ικανοποιητική. Η Ελλάδα έστω και με μια μικρή έκδοση άνοιξε τις αγορές βάζοντας την πρώτη κουκίδα στον χάρτη.

Τα καλά νέα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού κρατούν σε χαμηλά σχετικά επίπεδα τα διαφορικά επιτόκια δανεισμού, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται προοδευτικά και στις δημοπρασίες των εντόκων γραμματίων.

Οι μετοχές σε κλίμα μείωσης επιτοκίων έχουν πάντα πλεονέκτημα αφού ακόμα απαιτητικές αποτιμήσεις με χαμηλές μερισματικές αποδόσεις τυγχάνουν επιλογής αφού ο ανταγωνισμός από τις αποδόσεις άλλων επενδύσεων μπορεί να νικηθεί πιο εύκολα.

Το ενδιαφέρον των ξένων κάθε άλλο παρά έχει μειωθεί. Οι άνετες καλύψεις των τραπεζικών αυξήσεων, τα 8 δις ομολογιακών εκδόσεων, τα 600 ραντεβού στην Νέα Υόρκη και ο διπλάσιο τζίρος της εγχώριας αγοράς σε σχέση με πέρυσι δείχνουν αμείωτη διάθεση για ελληνικό ρίσκο.

Αν επομένως η αγορά γυρίσει θα βρει πρόθυμα κεφάλαια να επενδύσουν. Η πρόσφατη εμπειρία δείχνει ότι οι ξένοι είναι πιο πρόθυμοι να αγοράσουν και σε υψηλές τιμές αρκεί να πρόκειται για μεγάλες ποσότητες:

Aegean, ΕΥΔΑΠ, Lamda Development, Eurobank Properties διέθεσαν με μεγάλη άνεση πακέτα μετοχών που κατέληξαν σε ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα γίνει, ίσως όχι στο χρόνο που επιθυμεί η ελληνική πλευρά αλλά πάντως η συζήτηση θα γίνει.

Πιθανόν οι εξοικονομήσεις που θα προκύψουν θα ανοίξουν το δρόμο για κάποιες επενδύσεις ή για μείωση των φορολογικών συντελεστών που είθισται να αποτελούν ένα άμεσο επενδυτικό κίνητρο.

Πιθανές και κάποιες αναβαθμίσεις οι οποίες θα μειώσουν περαιτέρω το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.

Τα περιθώρια κέρδους των εισηγμένων εταιριών έχουν σταθεροποιηθεί απόρροια των ενεργειών αναδιάρθρωσης που έχουν λάβει χώρα τα προηγούμενα χρόνια.

Οι κερδοφορίες δεν θα ξαναγυρίσουν στα υψηλά του 2007 όμως με ελάχιστη βελτίωση της  εσωτερικής ζήτησης μπορούν να κινηθούν πολύ γρήγορα υψηλότερα και να φθηνύνουν εσωτερικά την αγορά.

Αν η κερδοφορία των εταιριών φθάσει στο ήμισυ του 2007 τότε τα καθαρά κέρδη θα διαμορφωθούν σε 5 δις ευρώ ικανά να υποστηρίξουν υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Η αύξηση του ενδιαφέροντος από το εξωτερικό δεν περιορίζεται μόνο σε ελληνικά αξιόγραφα αλλά πλέον το ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις έχει ανοίξει σε περισσότερους παίκτες.

Σημείο αναφοράς η «μικρή ΔΕΗ» η πώληση της οποίας δεν θα έχει μόνο χρηματοοικονομικές και χρηματιστηριακές αναγνώσεις αλλά και πολιτικές προεκτάσεις.

Οι επιχειρηματικές συμφωνίες σταδιακά αποκτούν μεγαλύτερη συχνότητα. HOL, Wind, Nova βρίσκονται στο επίκεντρο φέρνοντας ανακατατάξεις στην αγορά τηλεπικοινωνιών...

ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΑΔΜΗΕ μικρή ΔΕΗ αλλά και η είσοδος πολλών επενδυτικών κεφαλαίων σε θυγατρικές ομίλων στο χώρο της ενέργειας αποτελούν ειδήσεις πρώτης γραμμής και αλλάζουν τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας.

Ακόμα η αγορά δεν έχει δει τα «ντηλς της ανάγκης» τα οποία εκτός από την αλλαγή της ιδιοκτησίας ενδεχομένως θα βελτιώσουν την ποιότητα κάποιων δανειακών χαρτοφυλακίων.
Στο φύλλο της προσεχούς Δευτέρας ο κ. Μάνος Χατζηδάκης θα κάνει αναφορές για τα ''κακά'' νέα της αγοράς...
Καλό σας Σαββατοκύριακο...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me