10/3/14

Δ. Λευτάκης - Παγκόσμιο επενδυτικό Ελντοράντο η Ελλάδα την επόμενη 3ετία


Μεγάλες ευκαιρίες στο Χ.Α., έξοδος στις αγορές το 1ο εξάμηνο

10/03/2014
 
 
Κεντρικό "στοίχημα" των funds managers και όλου του διεθνούς smart money χαρακτηρίζει την Ελλάδα ο γνωστός χρηματιστής για τα επόμενα χρόνια..
 
Την άποψη ότι η Ελλάδα θα είναι το παγκόσμιο επενδυτικό Ελντοράντο για τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια με τεράστια εισροή κεφαλαίων εκφράζει με δηλώσεις του στο www.bankingnews.gr ο γνωστός χρηματιστής και άριστος γνώστης του διεθνούς επενδυτικού «χάρτη» Διονύσης Λευτάκης.

Ο χρηματιστής είναι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα – ασχέτως με τις βραχυχρόνιες ή μεσοπρόθεσμες πολιτικές εξελίξεις – έχει ήδη μπει ρε ρότα ανάπτυξης και τίποτα δεν μπορεί να αναχαιτίσει το smart money που θα κλιμακώσει τα πονταρίσματά του στη χώρα. 

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Λευτάκης «η Ελλάδα αποτελεί μια μοναδική περίπτωση επενδυτικού και οικονομικού come back σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς δεν υπάρχει άλλη χώρα που να έχει χρεοκοπήσει ευρισκόμενη μέσα σε καθεστώς «σκληρού» νομίσματος, με ότι προστασία και ασφάλεια παρέχει αυτή η ιδιαιτερότητα. 

Χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως τον πιο «φθηνό» και ελκυστικό επενδυτικό προορισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι αποτιμήσεις – τόσο εντός του χρηματιστηρίου – όσο και εκτός έχουν οδηγηθεί στο ναδίρ, ασχέτως βεβαίως με την ανάκαμψη από τα χαμηλά του 2012. 

Κλάδοι όπως τράπεζες, real estate, ενέργεια, υποδομές και κατασκευές είναι στην κορυφή των προτιμήσεων των funds managers και γενικώς του διεθνούς smart money, κάτι βεβαίως που ήδη διαφάνηκε από το 2013 με τις μεγάλες επενδύσεις που έγιναν από χρήματα όπως Fairfax Financial Holding, York Capital Management κ.α.

Σε μνημειώδη μετάλλαξη το πολιτικό σύστημα

Για το εγχώριο πολιτικό σύστημα ο κ. Λευτάκης τονίζει ότι βρίσκεται σε μνημειώδη μετάλλαξη, καθώς είναι υποχρεωμένο να ωριμάσει – εκ των πραγμάτων – ραγδαία, να αποτινάξει τις «αρρώστιες» τις μεταπολίτευσης καθώς δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. «Την επόμενη 5ετία το εγχώριο πολιτικό σύστημα θα είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που ξέραμε έως τώρα», τονίζει χαρακτηριστικά.

Χρηματιστήριο

Για το χρηματιστήριο ο κ. Λευτάκης τονίζει ότι «είμαι πολύ αισιόδοξος (και) για το 2014 καθώς υπάρχουν μυθικές ευκαιρίες στην αγορά, τεράστια περιθώρια κερδών και αυτό οι διορατικοί ξένοι διαχειριστές το γνωρίζουν. Ισχύουν όλα όσα προαναφέρθηκαν για την ασφάλεια που παρέχει το νόμισμα του ευρώ και τα περιθώρια ανόδου του Γενικού Δείκτη είναι μεγάλα. 
 
Δεν αποκλείει μάλιστα εντός του επόμενου διμήνου η αγορά να δει εύκολα τα επίπεδα των 1.500 μονάδων. Και όλα αυτά «παρά το γεγονός ότι ο τραπεζικός κλάδος παραμένει προς το παρόν ερωτηματικό και δεν έχει συμβάλει καθόλου στην άνοδο, με τον τραπεζικό δείκτη να έχει υποαποδώσει σημαντικά έναντι του Γενικού Δείκτη (και) το 2014»! Αν «καθαρίσει» και ο τραπεζικός κλάδος από τις εκκρεμότητές του, τότε θα αναβαθμιστεί όλη η εικόνα της αγοράς και θα αλλάξουν κατά πολλοί οι στόχοι σε δείκτες και μετοχές.

Έξοδος στις αγορές

Κατηγορηματικός ότι μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2014 η Ελλάδα θα έχει επιτύχει να βγει στις αγορές και μάλιστα με συμφέροντες όρους στο επιτόκιο είναι ο χρηματιστής και αυτό το επισημαίνει με ξεχωριστή παρρησία. Τονίζει ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να συμβεί αυτό, κάτι που μαρτυράται από την πορεία των spreads αλλά και από μια σειρά άλλων λόγων που συνηγορούν στη βελτίωση του περιβάλλοντος και στο διεθνές «πρόσωπο» της χώρας.

www.bankingnews.gr
Απόστολος Σκουμπούρης

Δημοσιογράφος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me