10/3/14

11:36 - 10/03/14

ΧΑ: Συνεχίζει ακάθεκτο σε νέα υψηλά

του Μιχαήλ Γελαντάλι

 
Σε υψηλότερα επίπεδα το Χ.Α. αν και θα πρέπει να αναμένεται μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων. 
 
Νέα υψηλά νωρίτερα για τις μετοχές των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ αλλά και πλειάδας τίτλων της μεγάλης-μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Υπεραπόδοση για FT Mid λόγω τραπεζών.

 
Σε νέα υψηλά βασικοί δείκτες και μετοχές και με τις συναλλαγές να ξεπερνούν τα 25 εκατ. ευρώ την πρώτη ώρα συνεδρίασης. Προς τις 1.358,56 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, προς τις 437,88 ο FT 25, προς τις 195 ο Τραπεζικός και κατά 3,50% ενισχύεται ο FT Mid που πλησιάζει οριακά τις σημαντικές 1.300 μονάδες.Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι ο πρώτος που πλησιάζει μια περιοχή που τεχνικά παραπέμπει σε μεσομακροπρόθεσμο σχηματισμό, σε διαδικασία ολικής επαναφοράς προ κρίσης, προς τις αρχές του 2008 - τέλη του 2007. Η υπεραπόδοση του FT Mid οφείλεται στο +12,84% της μετοχής της Eurobank και στο 11,45% της Attica Bank.
Κλειδί είναι οι τράπεζες, με τον κλάδο να ακολουθεί τον κανόνα πως η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Μαζεύονται τα warrants της Πειραιώς και της Alpha Bank, χωρίς κανένα πρόβλημα συνεχίζουν ανοδικά από την αρχή της συνεδρίασης αυτά της Εθνικής.
Από τη στιγμή που εξορθολογίστηκε η κατάσταση στην αγορά των warrants, ήταν θέμα χρόνου να ενισχυθούν οι αγορές και στις μετοχές των συστημικών τραπεζών. Έως το 1,97 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, έως τα 3,57 ευρώ της Εθνικής, έως το 0,713 της Alpha Bank. Με λογικότερες σήμερα συναλλαγές.
Κι αυτό γιατί σημαντικό μέρος του ενδιαφέροντος και των συναλλαγών εστιάζει και στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Νωρίτερα σημειώθηκε νέα υψηλή τιμή στα 12,70 ευρώ για τη μετοχή της ΔΕΗ και στα 12,85 ευρώ για τον ΟΠΑΠ. Ο ΟΤΕ υπολείπεται 0,17 ευρώ από το υψηλό της Παρασκευής.
Συνεχίζεται όμως η ταυτόχρονη καταγραφή νέων υψηλών, με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα 4,03 ευρώ, την ΕΥΔΑΠ στα 8,86 ευρώ, την ΕΧΑΕ στα 9,05 ευρώ, τη Motor Oil στα 10,14 ευρώ, την Jumbo στα 13,99, τον Τιτάνα στα 24,65 ευρώ.
Αυτά από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, γιατί στη μεσαία ξεχωρίζει το νέο υψηλό στα 9,99 ευρώ της Autohellas, που θα πρέπει να συνδυαστεί με το νέο υψηλό στα 8,10 ευρώ της Aegean. Νέο υψηλό στα 7,47 ευρώ για τη μετοχή του Σαράντη, ενώ με αγοραστές ενισχύονται σταδιακά J&P Άβαξ, Υγεία, Πλαστικά Θράκης, Ικτίνος, Intracom, ΣΙΔΕΝΟΡ κι οι θυγατρικές του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ.
Ωστόσο, είναι ενδεικτικό πως στη σχετική κατάταξη με τη μεγαλύτερη απόδοση ξεχωρίζουν οι δύο τραπεζικές μετοχές του FT Mid. Ενώ μεταξύ των άλλων ξεχωρίζουν και ο Νηρέας, η Lamda Development κι ο ΟΛΘ.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν τη νέα άνοδο του Χ.Α. στην άμεση απάντηση των τραπεζών εν μέσω θετικών εκτιμήσεων από την πλευρά των ξένων οίκων. Τελευταία η Moody's προβλέπει πως οι τράπεζες θα μπορέσουν να αντλήσουν σημαντικό μέρος, αν όχι το σύνολο, των κεφαλαιακών αναγκών τους από τις αγορές, δεδομένου του αυξανόμενου ενδιαφέροντος των επενδυτών για ελληνικά στοιχεία ενεργητικού.
Θυμίζουμε και την πρόσφατη ανάλυση της BofA (7/3), με τον αμερικανικό οίκο να βλέπει θετικά τον κλάδο μετά την ανακοίνωση των stress tests.
Για τη συνέχεια, από τεχνική πλευρά χρειάζεται η επιβεβαίωση των 1.350-1.346 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 432 μονάδων για τον FT 25. Θα πρέπει επίσης να συνεκτιμάται το απόλυτα λογικό ενδεχόμενο μερικής κατοχύρωσης θέσεων, κυρίως από την πλευρά βραχυπρόθεσμων παικτών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me