8/1/14

Η Εθνική, τα κεφάλαια του ΤΧΣ και η λάσπη 

8.1.2014

Η Εθνική, τα κεφάλαια του ΤΧΣ και η λάσπη
Η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, τα κεφάλαια που έχει επενδύσει το ΤΧΣ σε αυτές και το αν κερδίζει ή χάνει από την επένδυσή του αυτή, φαίνεται ότι δίνουν άφθονη τροφή για παραπληροφόρηση, ειδικά σε όσους επιδίδονται μονίμως στο άθλημα αυτό.
Η παραπληροφόρηση του επενδυτικού κοινού, έχει προσλάβει εσχάτως, ειδικά στον ηλεκτρονικό τύπο, απίστευτες διαστάσεις, αγγίζοντας ή ξεπερνώντας ακόμα και τα όρια της λάσπης.
Κάπως έτσι, λοιπόν, βρέθηκε το ΤΧΣ να...χάνει, ούτε λίγο ούτε πολύ, 5 δισ. ευρώ από την επένδυσή του στην Εθνική Τράπεζα!
Είναι φανερό όμως, ότι όσοι επιδίδονται σε τέτοιου είδους παραπληροφόρηση ή δεν γνωρίζουν ούτε απλά μαθηματικά ή απλώς κάνουν αυτό που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα.
Ιδού, όμως, τα πραγματικά δεδομένα, για την Εθνική και το ΤΧΣ και τα συμπεράσματα επαφίενται στην κρίση σας.
Η Εθνική, λόγω PSI, είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια και έπρεπε να ανακεφαλαιοποιηθεί. Το συνολικό ποσό της ανακεφαλαιοποίησης, ανήλθε σε 9,756 δις ευρώ, εκ των οποίων το 1,079 δις προήλθε από ιδιώτες και τα 8,677 δις ευρώ από το ΤΧΣ, που κατέχει το 84% της τράπεζας και έχει καταβάλει 4,29 ευρώ ανά μετοχή.
Με κλείσιμο, λοιπόν, της μετοχής της Εθνικής την περασμένη Παρασκευή στα 4,10 ευρώ, το ΤΧΣ έχανε 4,43%, δηλαδή 384,39 εκατ. ευρώ και φυσικά όχι... 5 δισ. ευρώ!
Επιπλέον, η τράπεζα που έκανε αύξηση στα 4,29 ευρώ, έχει TBV 1,55 στο τέλος του 2013 και με την προαναφερόμενη τιμή αύξησης, σημαίνει ότι την πραγματοποίησε με P/TBV 2,76. Παρά το γεγονός δε, ότι έκανε την αύξηση με τέτοιο υπερτίμημα, οι λογιστικές ζημιές είναι πολύ μικρές. Πριν λίγο διάστημα μάλιστα, το ΤΧΣ έγραφε και κέρδη από την τοποθέτησή του στην Εθνική Τράπεζα.
Όσο για τα ίδια κεφάλαια είναι μειωμένα, γιατί η τράπεζα είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια, πριν την αύξηση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me