31/12/13

XA: Μετρά αντίστροφα για το 2014

31/12/13

Του Μιχαήλ Γελαντάλι
 
Τελευταία συνεδρίαση -ολοκληρώνεται στις 15.30- που αφήνει μία μάλλον θετική αίσθηση για τη χρονιά που φεύγει με απόδοση της τάξεως του 27,5% για τον Γ.Δ. Ύστατοι "καλλωπισμοί" χαρτοφυλακίων με ενδιαφέρον για το αν η Εθνική θα "κλείσει" με το 3άρι μπροστά...

Εδώ είμαστε, στο τέλος (και) του 2013. Με... γλυκόπικρη "γεύση" για όσα αφήνουμε πίσω μας και με πίστη, δύναμη για το εξίσου δύσκολο 2014. Περιοριζόμενοι στα χρηματιστηριακά, η χρονιά μόνο κακή δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί, με τον Γενικό Δείκτη να αποδίδει κατά 27,55% και αρκετές μετοχές/εισηγμένες να ξεχωρίζουν. Ωστόσο, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως η ανάκαμψη δεικτών/μετοχών συνέβη σε έναν κύκλο των διεθνών αγορών όπου καταγράφηκαν νέα ιστορικά υψηλά από την Wall Street μέχρι την Φρανκφούρτη. 

Πιθανότατα το Χ.Α. θα εξακολουθήσει να επηρεάζεται (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) από το διεθνή περίγυρο -και το 2014- και προφανώς περισσότερο από τις εξελίξεις που θα αφορούν άμεσα τη χώρα μας.


Στους "ηγέτες του Χρηματιστηρίου" αναφέρεται ο Γιώργος Α. Σαββάκης, ο οποίος σημειώνει: "...σε επίπεδο αποδόσεων, το 2013 ήταν ένα έτος δυνατών συγκινήσεων, καθώς η διακύμανση της αγοράς ήταν ιδιαίτερα αυξημένη. O Γενικός Δείκτης ξεκίνησε τη χρονιά από τις 950 μονάδες περίπου, βυθίστηκε στις 800 μονάδες στις αρχές Απριλίου για να αναρριχηθεί έως τις 1.160 μονάδες στα τέλη του Μαΐου. 

Έπειτα διαμορφώθηκε στα χαμηλά έτους και τις 788 μονάδες στο πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου και στο τέλος με μικρά πτωτικά διαλείμματα μπαίνει στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς από τις 1.158 μονάδες, αφού έχει καταγράψει νέο υψηλό στις 1.232 μονάδες στις αρχές του Δεκεμβρίου".

Θυμίζει επίσης: "...ο Γενικός Δείκτης κλείνει κοντά στο υψηλό της χρονιάς, φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Βάσει της στατιστικής παρατήρησης του εγχώριου βασικού χρηματιστηριακού δείκτη τα τελευταία 25 χρόνια, από το 1989 και έπειτα, τις περισσότερες φορές που η αγορά έκλεισε με κέρδη επί δύο συναπτά έτη, η καλή επίδοση συνεχίστηκε και στο τρίτο, με εξαίρεση τη διετία 1989-1990, με το 1991 να είναι έτος πτώσης". 

Υπενθύμιση χρήσιμη, εν όψει του πρώτου μήνα του 2014 και των πιθανών επενδυτικών κινήσεών μας από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Χρονιά χρήσιμη το 2013, καθώς συνεχίστηκε το... ξεκαθάρισμα της αγοράς, εταιρείες αναδείχθηκαν, εισηγμένες πέρασαν στο περιθώριο, ενώ στον τραπεζικό κλάδο συντελέστηκε μία τόσο σύνθετη-πρωτόγνωρη διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης, αναδιάταξης δυνάμεων.

Ας μην ξεχνάμε πως ο κλάδος είχε να αντιμετωπίσει -εκτός όλων των άλλων- και τις συνέπειες της κυπριακής κρίσης, με τους εμπλεκόμενους να διαχειρίζονται -κατά γενική ομολογία- αποτελεσματικά όλη αυτήν την... ομοβροντία που προκάλεσε (και) το "κούρεμα" στην Κύπρο.
Προφανώς ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα του 2014 θα παιχτεί και πάλι στον τραπεζικό κλάδο, όπου κατά την εκτίμηση διορατικών κύκλων "...του χρόνου τέτοια εποχή τίποτε ΔΕΝ θα θυμίζει το ισχύον καθεστώς και τις ισορροπίες δυνάμεων". 

Κατά την εκτίμησή τους σημαντικό ρόλο για τις εξελίξεις στον κλάδο (αλλά και σε άλλους 3-4 πρώτης γραμμής) θα διαδραματίσει η είσοδος "ξένων-αμερικανικών" κεφαλαίων στην Ευρώπη, μέρος των οποίων -εκτός δραματικού απροόπτου- θα ποντάρει και Ελλάδα. Ενδιαφέρον το σχετικό θέμα των Financial Times για τα αμερικανικά distress funds που "εισβάλλουν" στην ευρωπαϊκή αγορά.

Στα της χθεσινής συνεδρίασης "γυρίσματα μετοχών" και πακέτα είχαν την τιμητική τους, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα στις 1.158,03 μονάδες, τον FT 25 να διορθώνει στις 383,84 μονάδες, τον τραπεζικό κάτω από τις 180 μονάδες και τον FT Mid ελαφρώς υψηλότερα στις 1.155 μονάδες. Τεχνικά και οι τέσσερις βασικοί δείκτες "κλείνουν" τη χρονιά εντός αναμενόμενων ορίων και σε επίπεδα που αφήνουν ανοιχτό το περιθώριο για ένα... January Effect εάν δοθεί η κατάλληλη αφορμή.

Ο τραπεζικός δείκτης μπορεί να "ταλαιπωρήθηκε" κυρίως λόγω Εθνικής, αλλά εν πάση περιπτώσει παραμένει εγγύς των 185 μονάδων -μία μέση τιμή/περιοχή που θεωρείται σημαντική σε βραχυ-μεσοπρόθεσμο ορίζοντα-, η μετοχή της ΕΤΕ διόρθωσε έως τα 3,84 για να κλείσει στα 3,92 ευρώ. Όμως είναι εμφανείς (και) οι τεχνικές αδυναμίες της μετοχής.

Το ότι ασκήθηκαν μόλις 31.046 warrants και καταβλήθηκαν μόλις 1,1 εκατ. ευρώ στο ΤΧΣ προφανώς λέει κάτι. Το αν η Εθνική θα "κλείσει" τη χρονιά με το 3άρι μπροστά έχει περισσότερο "ψυχολογική" σημασία παρά ουσιαστική, αλλά...

Επί μέρους κινήσεις, κάποια τελευταία "γυρίσματα μετοχών" και πακέτα σε θυγατρικές κ.λπ. πιθανότατα θα είναι από τα ελάχιστα ενδιαφέροντα της σημερινής, τελευταίας συνεδρίασης. Η οποία, να θυμίσουμε, ολοκληρώνεται νωρίτερα, στις 15.30...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me