31/12/13

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ (του Μάνου Χατζηδάκη)...

  • ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ (του Μάνου Χατζηδάκη): 

Οι ανασκοπήσεις κάθε μορφής για ένα επαγγελματία ή ειδικό του χώρου έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: Είναι βαρετές και συνήθως σταματούν εκεί που πάνε να αποκτήσουν ενδιαφέρον. 


Το τι έγινε το 2013 σαφώς έχει τις προβολές του στην επόμενη χρονιά ωστόσο σε ένα περιβάλλον που βρίσκεται σε διαρκή αλλαγή είναι επισφαλές να παρεκκλίνει κανείς από ασφαλείς εκτιμήσεις του τύπου «ναι ήταν καλή χρονιά το 2013, και το 2014 θα είναι καλή αλλά με μεγάλη μεταβλητότητα». 


Η παραπάνω φράση προφυλάσσει από κάθε κακοτοπιά αστοχίας και δίνει το δικαίωμα του χρόνου τέτοια εποχή στον ειδικό να υπενθυμίσει με μεγάλη αυταρέσκεια, αφού καλύπτεται από κάθε ενδεχόμενο, την επιτυχή πρόβλεψη του: «Το είχαμε άλλωστε πει».

Από το 2008 και μετά κάθε χρονιά ήταν ξεχωριστή για το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Σε αυτή την εξαετία οι επιζήσαντες της ελληνικής αγοράς τα έζησαν όλα: 

Μια παγκόσμια κρίση, μια εσωτερική χρεοκοπία, δύο μεγάλα χρηματιστηριακά κραχ, τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και παραλλαγές πολιτικής συγκυβέρνησης αδιανόητες για κάποια όχι παλαιότερα χρόνια. 


Επίσης είδε πολυετή ιστορικά χαμηλά και απαξίωσε σε κάθε είδος επενδυτικής αξίας που είχε την βάση της στον Ελληνικό χώρο. 

Το να τοποθετηθεί κανείς στο χρηματιστήριο σε μια ανάκαμψη τιμών μετά από υποχώρηση 80% από την αρχή της πτώσης όταν οι ξένες αγορές έδειχναν ικανές να συνεχίσουν το ράλι ελεώ ρευστότητας και χαμηλών επιτοκίων ήταν ένα καλό μεσοπρόθεσμο στοίχημα. 


Αυτά πέρυσι τέτοια εποχή. Τώρα το Χρηματιστήριο έχει υπερδιπλασιάσει από τα χαμηλά του και η άνοδος έχει διαχυθεί σε μεγαλύτερο εύρος τίτλων κάνοντας το… ποντάρισμα πιο επιλεκτικό και άρα πιο δύσκολο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me