2/12/13

Η υποβάθμιση, η αναβάθμιση και τα επερχόμενα νέα υψηλά




Του Βασίλη Γεώργα
 
Η υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών από την Morgan Stanley άνοιξε το δρόμο με τον ποταμό των εισροών που ενεργοποίησε, ενώ η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s έρχεται τώρα να σφραγίσει το εισιτήριο στην πορεία του Χρηματιστηρίου προς νέα υψηλά, «διατρανώνοντας» στα διεθνή κεφάλαια τα λογιστικά επίτευγμα της χώρας στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής. 

Η αγορά της Αθήνας, έχει από την Παρασκευή ένα λόγο παραπάνω πλέον να ποντάρει στη διεύρυνση του καλοκαιρινού της ράλι, στοχεύοντας πλέον άμεσα προς την περιοχή των 1.300 μονάδων  -γιατί όχι- όπως εκτιμούν αρκετοί αναλυτές, στην είσοδό της στην «μεγάλη» ζώνη των 1.450-1.750 μονάδων κατά τους επόμενους μήνες εφόσον καταφέρει να υπερβεί με τη βοήθεια θετικών εξελίξεων, τις ισχυρές αντιστάσεις που υπάρχουν σε αυτά τα επίπεδα τιμών. 

Η δυνατότητα των αγοραστών να εξαργυρώσουν από σήμερα το «δώρο» της Moody’s με την υπέρβαση των 1.202 μονάδων και την άμεση απομάκρυνση του Γενικού Δείκτη από την δυνητική περιοχή μιας «τριπλής κορυφής» σε αυτά τα επίπεδα, θα κρίνει πολλά ως προς τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί για ένα ισχυρό «year end rally» στην ελληνική αγορά η οποία  έκλεισε τον πέμπτο μήνα συνεχόμενης ανόδου και βρίσκεται σε υψηλά 27 μηνών με συνολικά κέρδη 32% από τις αρχές του έτους. 

Οι προϋποθέσεις είναι ευνοϊκές από πολλές πλευρές. Ο κύκλος των τοποθετήσεων νέων παικτών στην αγορά ολοκληρώθηκε εν πολλοίς την περασμένη εβδομάδα με την μετάταξη του Χ.Α στις αναδυόμενες αγορές. Η μαγιά των 1 δισ. ευρώ φρέσκου χρήματος που εκτιμάται ότι τοποθετήθηκε μετά τον Ιούνιο – Ιούλιο στις μετοχές του FTSE Large Cap 25 είναι αξιοσημείωτη,  και πλέον με καταλύτη την είσοδο της οικονομίας σε περίοδο «αναβαθμίσεων» από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, θα πρέπει κανείς να περιμένει ότι οι αγοραστές θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερες υπεραξίες κατά τους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα στον τραπεζικό κλάδο όπου έχουν τοποθετηθεί τα περισσότερα κεφάλαια. Η εξάσκηση των warrants που θα ξεκινήσει μέσα στο Δεκέμβριο θα δώσει ένα πρώτο στίγμα των προθέσεων για τη στάση που θα τηρήσουν οι νέοι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών, με την διαγραμματική εικόνα των τραπεζικών μετοχών να δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικά ανοδικά περιθώρια προς τις 220—246 μονάδες, παρότι οι αποτιμήσεις των τραπεζών ήδη φαντάζουν «απαιτητικές».
 
Η ολοκλήρωση της περιόδου ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου την Παρασκευή, κατέδειξε βελτιωμένα μεγέθη σε πληθώρα εταιρειών, αποτελώντας άλλο ένα ισχυρό μήνυμα πως η οικονομία πιάνει πάτο μετά από 6 χρόνια ύφεσης και η κερδοφορία επιστρέφει τουλάχιστον για μια μεγάλη μερίδια εισηγμένων που κατάφεραν να διαφοροποιηθούν από το σωρό, να επιβιώσουν στα δύσκολα χρόνια και τώρα να αρχίσουν εκ νέου να μεγεθύνονται. 
        
Από την άλλη, η επόμενη  ανοδική κίνηση που δείχνει να προετοιμάζει το Χ.Α, έχει ως φόντο την έκρηξη της φτώχειας και των ανισοτήτων που καταγράφονται στην πραγματική οικονομία όπου τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως η κατάσταση είναι εκρηκτική. Με το 23,1% του πληθυσμού της χώρας ή 914.873 νοικοκυριά με 2.535.700 μέλη, να βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και τη χώρα μας να κατέχει το σχετικό «ρεκόρ» στην Ευρώπη ταυτόχρονα με αυτό της πιο αποδοτικής κεφαλαιαγοράς φέτος, το χάσμα ανάμεσα στην πραγματική και τη χρηματιστηριακή οικονομία είναι σήμερα μεγαλύτερο από ποτέ, και αναμένεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον.
  
Το παιχνίδι, είναι όμως πλέον στα χέρια ξένων κεφαλαίων που έχουν τη ρευστότητα και τη δύναμη να ποντάρουν μακροπρόθεσμα στο ελληνικό grecovery, εκμεταλλευόμενα στην ουσία την ανέχεια των Ελλήνων και τα προβλήματα επιβίωσης των επιχειρήσεων.
  
ΜΗΝΑΣ ΕΙΣΡΟΕΣ ΞΕΝΩΝ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΣΤΟΝ FTSE/25
(εκατ. ευρώ)
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 83,47
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 48,1
ΜΑΡΤΙΟΣ 6,61
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 128,61
ΜΑΪΟΣ 292,67
ΙΟΥΝΙΟΣ 31,28
ΙΟΥΛΙΟΣ 17,83
ΑΥΓΟΣΤΟΣ 70,89
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 185,66
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 277,82
Πηγή: Axianumbers  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me