2/12/13

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξένη τράπεζα αγόρασε με μία εντολή 200 εκατ. ευρώ σε ελληνικά έντοκα

Του Γιάννη Αγγέλη

Η εντολή δόθηκε από γνωστή ξένη τράπεζα που γνωρίζει την ελληνική αγορά και εκτελέσθηκε τον Νοέμβριο. Αφορούσε αγορά εντόκων αξίας 200 εκατ. ευρώ. Η πληροφορία, αν και κυκλοφόρησε μεταξύ των dealing rooms, δεν συζητήθηκε περισσότερο και δεν επιβεβαιώνεται επισήμως, αλλά τραπεζικοί κύκλοι που εμπλέκονται στην δευτερογενή εντόκων είναι ενήμεροι εδώ και μερικές εβδομάδες για το γεγονός.

Είναι για πρώτη φορά που κάποιος, προφανώς μεγάλος επενδυτής, δίνει εντολή για ένα ποσό αγοράς που ξεπερνά τις λίγες δεκάδες εκατομμύρια που μέχρι πρόσφατα ήταν το maximum σε ξένες επενδύσεις ελληνικών εντόκων.

Οι διάρκειες βέβαια είναι μικρές, αφού πρόκειται για τρίμηνα ή εξάμηνα έντοκα, αλλά η εμφάνιση μιας τέτοιας εντολής και μάλιστα σε χρόνο που αυξανόταν η ένταση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, έκανε ορισμένους να στρέψουν με μεγαλύτερη προσοχή τα μάτια τους προς την Αθήνα.

Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν σε εκκρεμότητα ανάλογες εντολές για τις εκδόσεις του Δεκεμβρίου, οι οποίες λόγω των καθυστερήσεων στις δόσεις του δανείου από το EFSF και το ΔΝΤ, θα είναι... ευμεγέθεις, από όσα ακούμε, και θα είναι περισσότερες από μία πριν τελειώσει ο χρόνος.

Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε αν το ελληνικό δημόσιο θα καταφέρει να πουλήσει και σε “ξένους” βραχυπρόθεσμο χρέος που μέχρι σήμερα το απορροφούσαν μόνο οι εγχώριες τράπεζες.

Και ακόμα, αν η δυνατότητα να πουληθεί έστω βραχυπρόθεσμο χρέος εκτός Ελλάδας ανοίγει το “παραθυράκι” για το ΥΠΟΙΚ στο να μειωθεί το χρηματοδοτικό κενό του 2014-2015.

Εδώ, βέβαια, τον τελευταίο λόγο τον έχει η ΕΚΤ και η ΤτΕ. Θα δούμε τι θα γίνει...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me