28/12/13

Παραμένει το «αγκάθι» της γραφειοκρατίας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΤΕ - ΕΛΣΤΑΤ

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται οι επενδύσεις την περίοδο της μεγάλης ύφεσης. Από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής προκύπτει πως το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους οι επενδύσεις ήταν κατά 35% χαμηλότερες σε τρέχουσες τιμές από ό,τι το αντίστοιχο εξάμηνο του 2008.

H κατάρρευση των επενδύσεων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κάμψη που παρουσιάζει η αγορά ακινήτων
  •  
  •  ethnos.gr
H κατάρρευση των επενδύσεων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κάμψη που παρουσιάζει η αγορά ακινήτων. Είναι ενδεικτικό πως τα 2/3 της «κατάρρευσης» των επενδύσεων την τελευταία πενταετία αφορούν την αγορά κατοικίας.
 
 
Πάντως στο υπουργείο Οικονομικών βλέπουν ανάκαμψη των επενδύσεων μέσα στο 2014, κάτι που αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Συγκεκριμένα το οικονομικό επιτελείο «βλέπει» αύξηση της τάξης του 5,3% από υποχώρηση κατά 5,9% εντός του 2013.


Το 2012 οι επενδύσεις είχαν συρρικνωθεί κατά 19,2%. Το «στοίχημα» για περισσότερες επενδύσεις είναι κομβικής σημασίας για τη σταδιακή επιστροφή της οικονομίας σε βιώσιμους αναπτυξιακούς ρυθμούς και τη μείωση της ανεργίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξουν οι ξένες άμεσες επενδύσεις και η επιτάχυνση υλοποίησης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.


Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του ΟΗΕ για τις ξένες άμεσες επενδύσεις που εισέρρευσαν στην Ελλάδα, η γραφειοκρατία εξακολουθεί να παραμένει στη χώρα μας το μεγαλύτερο «αγκάθι» στην προσπάθεια προσέλκυσης κεφαλαίων από το εξωτερικό. Επίσης σημαντικό ανασταλτικό ρόλο παίζουν και οι συχνές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.


Ειδικότερα οι ξένες άμεσες επενδύσεις ήταν πέρυσι υπερδιπλάσιες σε σχέση με το 2011 αλλά και πάλι πολύ χαμηλές. Διαμορφώθηκαν στα 2,94 δισ. δολάρια.


Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με συγκριτικά στοιχεία της έρευνας, είναι να υπολείπεται η Ελλάδα σημαντικά από άλλες χώρες που τελούν υπό καθεστώς Μνημονίου, αλλά ακόμα και του μέσου όρου των αναπτυσσόμενων χωρών. 

Αχτίδα φωτός αποτελεί, από την άλλη, ο τουρισμός και δη το τουριστικό real estate, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις μόνο από πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να ενισχυθεί κατά 1 δισ. ευρώ ετησίως.


Με την παροχή των κατάλληλων κινήτρων οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα εκτιμάται πως μπορεί να τριπλασιαστούν μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Κι αυτό καθώς ξεκινούν από ιδιαίτερα χαμηλή βάση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me