28/12/13

Σάββατο, 28 Δεκέμβριος 2013 - Εύκολο θύμα ο Έλληνας ιδιώτης επενδυτής

Πλήττονται οι μικρομέτοχοι και οι μικρές χρηματιστηριακές.




Με μεγάλους χαμένους τους Έλληνες ιδιώτες επενδυτές και τις, μικρές κατά κύριο λόγο, χρηματιστηριακές εταιρείες που στηρίζονται στις πράξεις του retail τίθεται σε εφαρμογή από 1/1/2014 το νέο φορολογικό πλαίσιο για συναλλαγές επί χρηματοοικονομικών προϊόντων σε οργανωμένες αγορές, ήτοι για μετοχές, παράγωγα, ομόλογα και warrants.

Οι επαγγελματίες του χώρου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου περί «αφελληνισμού» της αγοράς, καθώς τα νέα μέτρα στοχεύουν στους μικροεπενδυτές και όχι στους μεγάλους πελάτες των χρηματιστηριακών ή στα θεσμικά κεφάλαια.

Παράλληλα, ο κίνδυνος να χαρακτηριστούν επαγγελματίες επενδυτές και να κρατούν βιβλίο όσοι διενεργούν περισσότερες από τρεις πράξεις το εξάμηνο σε «μη οργανωμένες» αγορές απειλεί να διαλύσει ολόκληρες εταιρείες στην Ελλάδα που παρέχουν υπηρεσίες και πλατφόρμες συναλλαγών σε forex, σύνθετα και δομημένα προϊόντα, όπως τα CFDs, τα CDS, εταιρικά ομόλογα μη εισηγμένων εταιρειών κ.ά.

«Οι μεγαλύτεροι ιδιώτες επενδυτές μπορούν να συναλλάσσονται μέσω ξένων οίκων, remote members στο Χρηματιστήριο, και να αντιμετωπίσουν τα νέα μέτρα ανάλογα με τις προβλέψεις που υπάρχουν για τις τοποθεσίες έδρας που θα επιλεγούν», σημειώνει κορυφαίος παράγοντας της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Οι μικροί εγχώριοι επενδυτές που δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να γίνουν δεκτοί από τα μεγάλα «σπίτια» του εξωτερικού (ορισμένα διαθέτουν πλαφόν 100.000 ευρώ για να ανοίξουν κωδικό συναλλαγών και άλλα πάνω από 200.000 ευρώ) δύσκολα θα γλυτώσουν από τη φοροεπιδρομή στο Χρηματιστήριο.

Μέσω εξωτερικού

Έμπειροι χρηματιστές, μιλώντας στο «Κ», αναφέρουν πως στην πράξη δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος για να αποφύγει κανείς τη διπλή επιβάρυνση από 1/1/2014 στις συναλλαγές στο Χ.Α., δηλαδή τον φόρο υπεραξίας 15% και τον φόρο επί των πωλήσεων 0,20%.
Εκφράζουν φόβους, όμως, ότι τα φορο-μέτρα θα ωθήσουν σημαντικό αριθμό επενδυτών να συναλλάσσονται μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες, οι οποίες, έτσι κι αλλιώς, κερδίζουν το τελευταίο διάστημα μεγάλο μερίδιο αγοράς, λόγω των εξαιρετικά ανταγωνιστικών προμηθειών που χρεώνουν. Όπως εξηγούν, οι ιδιώτες επενδυτές μόνο επιλέγοντας να παρακάμψουν τον νόμο μπορούν να αποφύγουν τη διπλή επιβάρυνση για τις συναλλαγές τους στο Χρηματιστήριο.
Ουσιαστικά, λένε, κάποιος μπορεί να επιλέξει να πραγματοποιεί αγοραπωλησίες στη Λεωφόρο Αθηνών μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών ή μέσω ξένων ΕΠΕΥ, μη δηλώνοντας τις συναλλαγές που
πραγματοποιεί στη φορολογική του δήλωση και ρισκάροντας ότι θα αποφύγει τις Αρχές, ουσιαστικά, δηλαδή, να επιλέξει να φοροδιαφύγει.


Ρίσκο

Η κυβέρνηση φαίνεται να εκτιμά πως συγκριτικά λίγοι θα αναλάβουν αυτό το ρίσκο. Στελέχη της αγοράς, ωστόσο, πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας πως οι περισσότεροι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές μπορεί να επιλέξουν να γυρίσουν την πλάτη τους στο Χρηματιστήριο, εξαιτίας της άλογης φορολόγησης. Δίνουν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Με τα σημερινά δεδομένα, θα ισχύσουν δύο φόροι, ένας φόρος επί των πράξεων πώλησης (0,2% ανά συναλλαγή) κι ένας δεύτερος στην υπεραξία (15% στα κεφαλαιακά κέρδη). Ο δεύτερος φόρος, δηλαδή, θα υπολογίζεται όχι στο καθαρό κέρδος, αλλά στο μικτό.

Δεν αφαιρούνται, επομένως, οι δαπάνες, όπως έξοδα χρηματιστηρίου μεταβιβαστικά, προμήθειες κ.λπ., κάτι που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, όπως αναφέρουν ομόφωνα όλοι οι παράγοντες και συμμετέχοντες στην αγορά. Για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας 15%, ο νόμος προβλέπει, σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα συμψηφισμού κερδών-ζημιών, να γίνεται ανά κατηγορία τίτλων (asset class), δηλαδή ο επενδυτής να υπολογίζει ξεχωριστά τα κέρδη ή τις ζημίες του για συναλλαγές σε μετοχές, ξεχωριστά για ομόλογα και επίσης ξεχωριστά για παράγω-γα και αυτό να συνεχίζεται για κάθε χρόνο, αφού υπάρχει πρόβλεψη μεταφοράς τυχόν ζημίας από συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια ενός έτους σε επόμενα έτη επ’ αόριστον.

Επίσης, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται ότι θα διατηρηθεί ταυτόχρονα ο φόρος συναλλαγών 0,2% επί των πωλήσεων, παρόλο που πουθενά δεν ισχύουν διπλοί φόροι. Μάλιστα, το κόστος φόρου συναλλαγών δεν θα αναγνωρίζεται.

Επομένως, λένε χρηματιστές, σε ακραίες περιπτώσεις, όπου μια μετοχή αγοράζεται και πωλείται με πολύ χαμηλό κέρδος, μπορεί να υπάρχει αλγεβρική πραγματική ζημία και ταυτόχρονη φορολογία του επενδυτή επί θεωρητικής πλαστής υπεραξίας.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 21ης Δεκεμβρίου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me