7/11/13

Άνοδος διά χειρός Draghi στο Χρηματιστήριο




του Θανάση Σταυρόπουλου
 
Τάραξε τα νερά η απόφαση μείωσης των ευρωεπιτοκίων, παρασύροντας και το ΧΑ που έκλεισε πάνω από τις 1.170 μονάδες. Υπεραπόδοση για τις τράπεζες με την ΕΤΕ στα 4,33€, αλλά και για Coca Cola, OTE μετά τα Q3. Πίεση σε Βιοχάλκο και θυγατρικές. 
 

Σε μία συνεδρίαση που εξελισσόταν σε μάλλον ήπιους ρυθμούς και με εναλλαγές προσήμων, για τον Γενικό Δείκτη, ήλθε η απόφαση της ΕΚΤ να "ταράξει τα νερά", δίνοντας αφορμές πρόσκαιρης ανόδου στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγοράς τις οποίες ακολούθησε εξ αντανακλάσεως και το Χ.Α.

Πιο συγκεκριμένα, σε μια ακόμη προσπάθεια τόνωσης της ρευστότητας και στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο αρνητικό ρεκόρ του 0,25%. Η απόφαση δεν ήταν αναμενόμενη για την πλειοψηφία των αναλυτών, που περίμεναν ότι το βασικό επιτόκιο θα παραμείνει στο 0,5%.

Η αντίδραση ήταν άμεση στις Αγορές ισοτιμιών, μετοχών και ομολόγων, με το Ελληνικό 10ετές να κερδίζει έως και 0,75% και το 20ετές έως και 1,92%.
Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, σύμφωνα και με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Συγκεκριμένα, το βασικό επιτόκιο της στερλίνας παραμένει στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,5%, ενώ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης διατηρείται στα 375 δισ. στερλίνες.'


Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, τα περιθώρια, περαιτέρω κινήσεων σε επίπεδο επιτοκίων, πλέον, δείχνουν να εξαντλούνται και αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ ίσως χρειαστεί να καταφύγει και σε περισσότερο δραστικές λύσεις.


Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές τα κυριότερα σημεία της ομιλίας Draghi είναι ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε αυτά η και σε χαμηλότερα επίπεδα (δηλαδή θα μηδενίσουν;) αναγνωρίζοντας το δομικό πρόβλημα που υπάρχει στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Ο κεντρικός τραπεζίτης απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν οδεύουμε προς μια περίοδο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη παραπέμποντας στην συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.


Σύμφωνα με εγχώρια τραπεζικά στελέχη, το κόστος χρήματος μειώνεται αισθητά, ενώ είναι και ένα μήνυμα ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να μειώνονται τα επιτόκια των προθεσμιακών και παράλληλα να υποχωρήσουν και τα επιτόκια για την χρηματοδότηση Επιχειρήσεων.


Από την άλλη και σύμφωνα με τους πιο επιφυλακτικούς, τα προβλήματα στην Ευρωζώνη παραμένουν και μόνο αντισυμβατικά μέτρα μπορούν να φέρουν αποτελέσματα. Καμία περικοπή επιτοκίων δεν πρόκειται να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στον Τραπεζικό Τομέα της Ευρώπης, προκειμένου να ανοίξει η ροή κεφαλαίων από τις Τράπεζες σε Επιχειρήσεις και Ιδιώτες.


Σε κάθε περίπτωση και εν αναμονή του MSCI (24.00 ώρα Ελλάδος), ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε με έκδηλη νευρικότητα, τουλάχιστον μέχρι τις 14.45, μέσα σε ένα εύρος περίπου 24 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 1152,07 (-0,39%) και υψηλό τις 1176,87 (+1,76%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1173,34 μονάδες (+1,45%) και τελικά έκλεισε στις 1171,06 με κέρδη 1,25%.


Ο τζίρος, ο μεγαλύτερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, έφθασε τα 103,3 εκατ. από τα οποία τα 8,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΕΣΥΜΒ, ΕΧΑΕ, ΠΕΙΡΤΠ, ΦΦΓΚΡΠ, ΤΙΤΚ). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 42% του τζίρου αφορούσε συναλλαγές μόλις τριών τίτλων και πιο συγκεκριμένα των Πειραιώς, ΟΤΕ και Εθνικής.


Από τις μετοχές του FTSE25, δεν "είδαν" θετικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Βιοχάλκο και ΟΛΠ, ενώ αντίθετα μόνιμα με με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και ΟΤΕ. Μέσω των δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Μυτιληναίος και Eurobank Properties.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me