19/11/13

Εν αναμονή εκτόνωσης στο Χρηματιστήριο




Του Βασίλη Γεώργα

Θέμα ελάχιστων συνεδριάσεων είναι πλέον σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρκετών αναλυτών η καθοδική ή ανοδική εκτόνωση των τιμών στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Με φόντο τα νέα υψηλά που καταγράφουν οι διεθνείς δείκτες στο γερμανικό και τα αμερικάνικα χρηματιστήρια, το Χ.Α που εδώ και 20 περίπου συνεδριάσεις κινείται πλαγιοκαθοδικά και πλέον προσεγγίζει σημαντικές στηρίξεις, βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στην «κρίσιμη μέρα» που θα χαράξει κατεύθυνση, είτε κάνοντας το επόμενο βήμα που θα βαθύνει τη διολίσθησή του προς τις 1070-1030 μονάδες, είτε περατώνοντας στα τρέχοντα επίπεδα τη διορθωτική του πορεία.

Οι καταλύτες της κίνησης στο μακροοικονομικό πεδίο αναζητούνται μεταξύ των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη με την τρόικα, την κατάθεση του προϋπολογισμού την Πέμπτη και τη συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ την ερχόμενη Παρασκευή, και στο χρηματιστηριακό πεδίο στην επίσημη υποβάθμιση της Λεωφόρου Αθηνών στις αναδυόμενες αγορές από την ερχόμενη Τρίτη 26 Νοεμβρίου με την έναρξη του MSCI Greece Emerging Markets.

Προς το παρόν με την αργή διολίσθηση των τιμών σε ποσοστό μόλις 5,2% από τα υψηλά, η αγορά δεν δείχνει διατεθειμένη να παραχωρήσει «φτηνά» τις μετοχές του MSCI στα funds παθητικής διαχείρισης.

Την περίοδο αυτή θα κορυφώνονται και οι ανακοινώσεις των εισηγμένων για την πορεία των οικονομικών τους επιδόσεων για το τρίτο τρίμηνο του 2013, όπου τα πρώτα στοιχεία δείχνουν σταθεροποίηση των πωλήσεων, περαιτέρω μείωση του δανεισμού και βελτίωση της κερδοφορίας, ενεργοποιώντας νέο κύκλο αναβαθμίσεων για επιμέρους ελληνικές μετοχές, όπως ο ΟΤΕ, οι τράπεζες κ.ά.

Ο  δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap που αποτελεί αυτή την περίοδο «σηματωρό» για τους αναλυτές της eZMarket εκτιμάται ότι θα παράσχει τις πρώτες ενδείξεις τις αμέσως επόμενες ημέρες λόγω της χρονικής συμμετρίας που καταγράφεται στην διαμόρφωση του σχηματισμού του (σ.σ η διάρκεια διαμόρφωσης των δύο ώμων του σχηματισμού πυθμένα είναι ίδια). Σημείο κλειδί για τον εν λόγω δείκτη στον οποίο αυτή την περίοδο καταγράφεται η μεγαλύτερη σύγκλιση των λωρίδων Bollinger για όλο το 2013, είναι η στήριξη των 1.170 μονάδων.

Η χρονική συμμετρία στη διαμόρφωση του σχηματισμού πυθμένα στον FTSEMid

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me