11/8/14

Χρηματιστήριο: Αγοραστική αφύπνιση και κίνηση προς τις 1.080

Μιχαήλ Γελαντάλις Μιχαήλ Γελαντάλις
Δημοσιεύθηκε: 11 Αυγούστου 2014 - 11:19 | Τελ. Ενημ.: 11 Αυγούστου 2014 - 11:30

Το ΧΑ άδραξε την αφορμή που έδωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια -κυρίως το γερμανικό- και επιχειρεί την αναστροφή από τα τελευταία χαμηλά. Κλάδος - «οδηγός» ο τραπεζικός. Με αγοραστές το σύνολο των μετοχών του FT 25. 

Επιτέλους... ανάσα, και μάλιστα σημαντική, για βασικούς δείκτες και μετοχές. Με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να ξεκινούν νωρίτερα με ανοδική αντίδραση, τον DAX να περνά τις 9.100 μονάδες, το Χ.Α. ακολούθησε τη γενικότερη τάση.

Βάσιμες ή όχι οι προσδοκίες σε Βερολίνο και Ε.Ε. πως ανοίγει... παράθυρο για άμβλυνση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία, η ουσία είναι πως τα υπερπουλημένα τις τελευταίες συνεδριάσεις χρηματιστήρια κινήθηκαν προς νώτερα επίπεδα.



Αφορμής δοθείσης, στο Χ.Α. τα «ισχυρά χέρια» ξεκίνησαν με εντολές αγοράς, συνέχισαν με επιθετικότερες κινήσεις, ωθώντας τον Γενικό Δείκτη στις 1.077 από τις 1.055 μονάδες. Με την πλειονότητα των δεικτών να αντιδρά, το σύνολο των 25 μετοχών του FT 25 με αγοραστές και στο συν, με τη «ρηχότητα» του ελληνικού χρηματιστηρίου να λειτουργεί σε αυτήν τη φάση υπέρ των αγοραστών και της ανοδικής αντίδρασης.

Με τραυματικές απώλειες οι προηγούμενες 10 συνεδριάσεις, με πλειάδα μετοχών χαμηλότερα και των μεσοπρόθεσμων στηρίξεων, η κίνηση έχει χαρακτηριστικά τεχνικότητας. Συνεκτιμώντας πως διατηρείται η υψηλή μεταβλητότητα και για τους τέσσερις βασικούς δείκτες αλλά και για την πλειονότητα των τίτλων του 25άρη.

Καλοδεχούμενη λοιπόν η... επιτάχυνση της αγοράς, που διευκολύνει το ενδοσυνεδριακό... παιχνίδι ανεβάζοντας σταδιακά συναλλαγές και πράξεις ανά μετοχή.

Από τους πρωταγωνιστές ο τραπεζικός κλάδος(*), με τον δείκτη από τις 137,90 στις 142,75 μονάδες, με την Εθνική και την Πειραιώς να αργούν να ανοίξουν λόγω... πληθώρας εντολών αγοράς σε τιμές έως και 4,55% υψηλότερα. Στα 2,28-2,32 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ, στο 1,28-1,32 ευρώ της Πειραιώς, με αγοραστές έως το 0,597 της Alpha Bank.

Ενδιαφέρον το ότι η συνεδρίαση ξεκίνησε με λογικότερη κατανομή συναλλαγών -σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στη διόρθωση- και αυτό γιατί στις τράπεζες πραγματοποιούνταν σταθερά το 45%-50% του τζίρου.

Αυξημένες συναλλαγές, δηλαδή αγορές, εν προκειμένω στις μετοχές των ΟΤΕ και ΔΕΗ που είχαν προβληματίσει την κοινότητα με την έντονη διόρθωσή τους, με αγοραστές ο πολύ καλύτερος ΟΠΑΠ. Έως τα 9,73 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, έως τα 10,25 ευρώ της ΔΕΗ, έως τα 12,16 ευρώ του ΟΠΑΠ.

Λόγω του χαρακτήρα της συνεδρίασης θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ιδιαίτερα το intraday και οι πιθανές εναλλαγές θέσεων, με συνεχείς κατοχυρώσεις των όποιων αποδόσεων σημειώνονται. Γι' αυτό πιθανότατα στη συνέχεια της συνεδρίασης θα χρειαστεί να δοκιμαστούν οι πρώτες στηρίξεις (στις 1.060-1.055 για τον Γ.Δ., στις 340 για τον FT 25, στις 138 μονάδες για τον τραπεζικό).
Σημειωτέον πως πρόκειται για προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης μετά από ένα... θεαματικό βύθισμα του Χ.Α., που πίεσε τον Γ.Δ. από τα επίπεδα των 1.220-1.200 μονάδων.

Οι συναλλαγές στα 10 εκατ. ευρώ περίπου στα πρώτα 35΄-40΄της συνεδρίασης με ισοκατανομή και στους τίτλους των Μυτιληναίου, ΕΧΑΕ, Ελληνικών Πετρελαίων αλλά και σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Αεροπορία Αιγαίου).

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών πραγματοποιείται στις μετοχές του 25άρη, όπου σημειώθηκε και το πιο έντονο άδειασμα στις προηγούμενες 10 συνεδριάσεις.

Σχετική κινητικότητα και στην αγορά παραγώγων με την τιμή των συμβολαίων να... ακολουθεί την τρέχουσα (στην υποκείμενη αγορά), ενώ πρώιμη θεωρείται η εκτίμηση για τα επίπεδα κλεισίματος των ΣΜΕ για τον μήνα Αύγουστο.

(*)Νωρίτερα στον Εκηβόλο ανεβάσαμε με τη συνδρομή της Άννας Φαλτάιτς βολές για μια... δεύτερη ματιά στις τράπεζες.

ΣΗΜ.: Η αποτίμηση των τραπεζών είναι με τιμές Παρασκευής. Αν και με την τρέχουσα, η ΕΤΕ προηγείται καθώς ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ, έναντι 7,87 δισ. ευρώ της Πειραιώς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me