30/11/13

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καλάθια» μετοχών ελληνικών ΜΜΕ που θα εισαχθούν στο ΧΑ προτείνει ο ΣΒΒΕ

Νέα χρηματιστηριακά προϊόντα για στήριξη της ρευστότητας επιχειρήσεων
«Καλάθια» μετοχών ελληνικών ΜΜΕ που θα εισαχθούν στο ΧΑ προτείνει ο ΣΒΒΕ
Σύμφωνα με την πρόταση του ΣΒΒΕ δημιουργούνται «καλάθια» μετοχών εταιρειών, που περιέχουν τα τιτλοποιημένα δάνεια καθεμιάς συμμετέχουσας επιχείρησης(REUTERS)



 
Τον  σχηματισμό «καλαθιών» μετοχών ελληνικών ΜΜΕ, όχι μόνο υγιών, αλλά και προβληματικών, σε ένα ισορροπημένο μείγμα, ελκυστικό για τους επενδυτές που θα διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο προτείνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Τα καλάθια αυτά,  θα περιέχουν τιτλοποιημένα δάνεια καθεμίας συμμετέχουσας επιχείρησης, ενώ σύμφωνα με τον ΣΒΒΕ, επιβάλλεται να συναινέσουν οι τράπεζες (στις οποίες έχει ήδη παρουσιαστεί το concept της πρότασης, αλλά όχι επιμέρους λεπτομέρειες), να βρεθεί ανεξάρτητος asset manager, που θα πειστεί να διαχειριστεί/διαθέσει τα συγκεκριμένα προϊόντα στην αγορά, να υπάρξει η απαιτούμενη ρυθμιστική παρέμβαση της πολιτείας, πχ, σε όρους άρσης φορολογικών αντικινήτρων και να συντονιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (τράπεζες, επιχειρήσεις, asset managers, Χρηματιστήριο).

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την  πρόταση του ΣΒΒΕ δημιουργούνται «καλάθια» μετοχών εταιρειών, που περιέχουν τα τιτλοποιημένα δάνεια καθεμιάς συμμετέχουσας επιχείρησης. Η τιτλοποίηση των δανείων πραγματοποιείται μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), στην οποία συμμετέχουν η τράπεζα και οι 'παλαιοί' μέτοχοι, σε μια σχέση που θα καθορίζεται μέσω διαπραγμάτευσης μεταξύ εταιρείας και τράπεζας.

Στη διαπραγμάτευση θα λαμβάνονται υπόψη οι προβλέψεις, που ήδη έχουν κάνει οι τράπεζες για τα δάνεια καθεμιάς από τις επιχειρήσεις, βάσει αξιολόγησης και οδηγιών της Black Rock. Στο σύνολο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου  θα συμμετέχουν και οι υφιστάμενοι μέτοχοι με συγκεκριμένο ποσοστό.

Οι τελευταίοι, μέσω ενός ειδικού κινήτρου (warrants, μετατρέψιμα ομόλογα κτλ.), θα έχουν το δικαίωμα να επαναγοράσουν μετοχές της εταιρείας σε βάθος χρόνου, είτε κατά τη λήξη του κινήτρου είτε πρόωρα -στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης- αλλά με συγκεκριμένη και συμφωνημένη επιβάρυνση επιτοκίου.

Για την υλοποίηση της πρότασης υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη, αφού η ελληνική πολιτεία, έχει προηγηθεί σε αυτό, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θεσπίζοντας σχετικό νόμο. Εγχείρημα δημιουργίας καλαθιών εταιρικών ομολόγων, αλλά όχι ακριβώς αντίστοιχο, δρομολογήθηκε το Σεπτέμβριο στην Ισπανία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me