15/10/13

"gravestone doji" στο Χ.Α.

του Θανάση Σταυρόπουλου

Τι κρύβει η «εξαέρωση» στο Χρηματιστήριο

Το δυναμικό ξεκίνημα διαδέχθηκαν ρευστοποιήσεις με αποτέλεσμα να χαθούν τα κέρδη του Γ.Δ. Εντεκα από τις 25 μετοχές του FT 25 έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας. Ποια δεδομένα διαμορφώνονται από τη «διπλή κορυφή».



Συνεδρίαση δύο όψεων η δεύτερη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους αγοραστές να ξεκινούν ιδιαίτερα επιθετικά, με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο και τους πωλητές να κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους μετά τις 15.24.


Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η "εξαέρωση" που παρατηρήθηκε κατά την τελευταία μιάμιση ώρα της συνεδρίασης ήταν αποτέλεσμα κινήσεων κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, όμως υπάρχουν αρκετά στοιχεία που συνηγορούν στο σενάριο σύμφωνα με το οποίο η εγχώρια Αγορά μπαίνει σε περίοδο μίνι ταλαιπωρίας, πριν κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα.


Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης, που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, όχι μόνο σημείωσε διπλή "κορυφή" λίγο ψηλότερα των 1153 μονάδων, αλλά στο τέλος "άδειασε" εντυπωσιακά κλείνοντας πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, ενώ στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν και 11 τίτλοι του FTSE25.


Να σημειωθεί ότι το σημερινό ενδοσυνεδριακό υψηλό των 1153,25 μονάδων είναι η δεύτερη υψηλότερη "κορυφή" για το τρέχον έτος, με την υψηλότερη να έχει σημειωθεί στις 20/5 (1159,97 μονάδες).


Το γεγονός ότι ο Δείκτης από τις 1153,25 μονάδες και το +3,03%, "γλίστρησε" και έκλεισε στις 1119,99 μονάδες με οριακά κέρδη 0,06%, δημιούργησε, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, "gravestone doji" και αυτό προϊδεάζει για σχετική διόρθωση.


Σημαντικά χαμηλότερα από τις 187,08 μονάδες (+5,71%) έκλεισε ο Τραπεζικός δείκτης, από τα 0,6590 ευρώ (+5,95%) η μετοχή της Alpha Bank, από τα 4,02 ευρώ (+8,06%) ο τίτλος της Εθνικής και από τα 1,60 ευρώ (+6,67%) η μετοχή της Πειραιώς.

Από την άλλη αξίζει αναφοράς ότι τα warrants των Alpha Bank και Πειραιώς έκλεισαν σε νέο ιστορικό υψηλό. Για επικείμενη διόρθωση και ταλαιπωρία, πριν την επιστροφή υψηλότερα των 1153 μονάδων, προϊδεάζουν και οι ιδιαίτερα υψηλές συναλλαγές στην Αγορά Παραγώγων, ακόμα και αν ληφθούν υπ΄ όψιν οι μετακυλίσεις θέσεων εν όψει της Παρασκευής.


Ακόμα και αν επαληθευτεί το σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι Τραπεζικές μετοχές θα "βρουν" τις τιμές των ΑΜΚ (η Alpha Bank το έχει κάνει προ πολλού) και κάτι παραπάνω, προκειμένου να εξασκηθούν τα πρώτα warrants και το ΤΧΣ να δώσει μετοχές και να πάρει ρευστό, η σημερινή συνεδρίαση αφήνει περιθώρια σχετικής διόρθωσης, λόγω και του ιδιαίτερα υψηλού τζίρου με τον οποίο συντελέστηκε το ομολογουμένως εντυπωσιακό "άδειασμα".


Πιο συγκεκριμένα, η μικτή αξία συναλλαγών έφθασε τα 192,7 εκατ. από τα οποία τα 16,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ). Το 79% του συνολικού τζίρου σε μόλις εννέα τίτλους και πιο συγκεκριμένα στους Πειραιώς, Εθνική, ΟΤΕ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑΤΠ, ΕΤΕΤΠ, ΕΧΑΕ και ΔΕΗ).

 

Από την άλλη, η συντριπτική πλειονότητα των τίτλων που απαρτίζουν τον FTSE25 έχει πιάσει και τις πλέον αισιόδοξες τιμές - στόχους (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) και το "ερώτημα του εκατομμυρίου" είναι ποιοι αγοράζουν σε αυτές τις τιμές και τι προεξοφλούν...
  • ακόμα και αν είναι γνωστά τα χαρακτηριστικά μιας αναδυόμενης Αγοράς όπου τα επιθετικά κερδοσκοπικά κεφάλαια συντηρούν την τάση με ''προγραμματισμένες τοποθετήσεις" σε κάθε ευκαιρία διόρθωσης και ανεξαρτήτως ειδησεογραφίας.


Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι Alpha Bank, MIG, Folli Follie Group, Εθνική, Πειραιώς, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Σωλ. Κορίνθου και Τέρνα Ενεργειακή. 


Στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Μέτκα, Μυτιληναίος, Τιτάν, Eurobank Properties, Motor Oil, Jumbo και Frigoglass.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me