22/10/13

Χ.Α.: Πολλά, μικρά και ενδιαφέροντα...

 
 Η ανεργία, οι φορολογικές επιβαρύνσεις και η μείωση των εισοδημάτων, έχουν μετατρέψει, για σημαντικό κομμάτι των Ελλήνων πολιτών, τον χώρο των επενδύσεων σε χώρο "φαντασίας" και τον μεταφέρουν σε κάποια άλλη "διάσταση" για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.



Απόλυτα ενδεικτικά τα στοιχεία που έδωσε το Χ.Α. για τον μήνα Σεπτέμβριο και σύμφωνα με τα οποία το 90,30% του συνόλου των χαρτοφυλακίων που έχουν τοποθετηθεί σε μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου...
  • δεν ξεπερνούν σε τρέχουσα αξία τις 9000 ευρώ. Και βέβαια δεν είναι αυτά που "κινούν" το Χρηματιστήριο κατά τις τελευταίες εβδομάδες!
 
Παρά την διαπίστωση ότι στην Αγορά των ομολόγων έχουμε δει σοβαρή ανάκαμψη και αξιοπρόσεκτο αγοραστικό ενδιαφέρον
  • και στο Χρηματιστήριο οι αποτιμήσεις έχουν ενισχυθεί ουσιαστικά και έχουν καταγραφεί σημαντικά κέρδη για πρώτη φορά από το 2009 και μετά, οι "κωδικοί λιανικής" το και retail αποκαλούμενο παραμένουν, κατά το πλείστον, ανενεργοί.
Δεν είναι υπερβολή να χαρακτηριστεί ότι όλα έχουν συμβεί κατά το τελευταίο δίμηνο σε Ελληνικά ομόλογα και μετοχές έχουν γίνει "ερήμην" μεγάλου μέρους του εγχώριου επενδυτικού κοινού.
Συμπερασματικά, οι Αγορές σημειώνουν κάτι για το οποίο η Κοινωνία είτε έχει διαφορετική άποψη, είτε δεν έχει καμία. 

ΣΧΟΛΙΟ:  Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς και εάν οι λύσεις για την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους πάνε τόσο πίσω όσο ακούγεται, η πορεία της Αγοράς θα κριθεί από τις εισροές των hedge funds

ΚΑΙ ΟΧΙ από τα θεμελιώδη των εισηγμένων εταιρειών (σε μικρό κομμάτι του ταμπλό έχουν προεξοφληθεί και τα κέρδη του 2017, αν αυτά υπάρξουν) και στην στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι εγχώριες Τράπεζες, όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
 
ΚΑΙ ΝΑ ληφθεί υπ΄ όψιν το σενάριο σύμφωνα με το οποίο δεν αποκλείεται το χρηματοδοτικό κενό να καλυφθεί από τα διαθέσιμα του ΤΧΣ, που θα προκύψουν από την διάθεση Τραπεζικών μετοχών. 

Αυτό το σενάριο για να έχει θετική κατάληξη προϋποθέτει ότι θα έχουν επιτυχία οι επικείμενες εξασκήσεις των Τραπεζικών warrants στις τρεις συστημικές Τράπεζες. 

Όμως κάτι τέτοιο χρειάζεται την διατήρηση του θετικού κλίματος στο Χ.Α., μέχρι τότε ...


ΠΛΑΚΡ: Από τις πλέον ''αδικημένες'' εταιρείες, παρά το σχεδόν άριστο επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρελθόν, παρόν και μέλλον τους...

Αν η ΦΡΙΓΟ π.χ. επιλέγεται και εξυμνείται με κ/φση στα 290 εκατ. ευρώ, τότε αυτή με την δική της στα μισά εκατ. ευρώ έπρεπε να έκανε θραύση στις προτιμήσεις των αναλυτών.


ΟΙ ΧΑΡΑΚΕΣ: Ο Ελλάκτωρ που έκλεισε σε νέα υψηλά 31 μηνών και επάνω στην αντίσταση των 3,10 ευρώ, αν και ενδοσυνεδριακά αναρριχήθηκε μέχρι τα 3,12 ευρώ με κλεισίματα υψηλότερα των 3,10 ευρώ δημιουργεί τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 3,30 και τα 3,70 ευρώ.
 
ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Τα υψηλά 31 μηνών επαναπροσεγγίζει η μετοχή της, αν και υποχώρησε σημαντικά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 3,05 ευρώ. Συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 3,00 ευρώ, δεν μπορούν να αποκλείσουν ανατροφοδοτούμενη κίνηση προς τα 3,70 ευρώ...
 
 
ΤΑΜΠΛΟ: Και σήμερα στο Ιατρικό εμφανίστηκε η εντολή αγοράς 500000 τεμ. στα 0,8680 ευρώ.Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Ιασώ και Trastor( με την 2η να πριμοδοτείται λόγω ομίλου και της κίνησης που κάνει η ''αντίπαλος'' EYΠΡΟ...

ΜΕΓΑΛΕΣ συναλλαγές και προσφορές στα 0,7000 ευρώ για την Creta Farm ( προβληματικά τα μεγέθη της και ειδικότερα ο εξαιρετικά μεγάλος δανεισμός της)...

Επιμένει πλαγιοανοδικά η ''φθηνή'' Ιντρακάτ, ενώ αυξήθηκε κάπως η κινητικότητα στην Έλτον και διεκόπη το ανοδικό σερί στον Παρνασσό. 

ΔΙΟΡΘΩΝΕ ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ που θα βαδίσει επακριβώς πάνω στη πορεία της ΕΥΠΡΟ ( σημειώστε το αυτό...) βγαίνει προσφορά στον Αστέρα μόλις πάει να ξεπεράσει τα 4,3000 ευρώ και τα 275 εκατ.ευρώ σε κφση. 
 
ΣΤΗΝ Ελβέ άλλαξαν χέρια 47.500 τμχ και ζητούσαν στο κλείσιμο 7000 τμχ στη τιμή του 0,5630 ευρώ.
Αποτιμάται σε 7,5 εκατ. ευρώ.
ΟΙL: Σε χαμηλό 4 μηνών υποχώρησε το πετρέλαιο σήμερα, Τρίτη, καθώς τα αυξημένα αποθέματα αργού αποστρέφουν τους υποψήφιους… επενδυτές!

Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου υποχώρησαν κατά -1,4% ή 1,42 δολάρια, τερματίζοντας στα 97,80 δολάρια ανά ουγγιά.
ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Oλοένα και επεκτείνεται ο κατάλογος των διεθνών επενδυτικών οίκων που "στοιχηματίζουν" στη συνέχιση του ανοδικού ράλι των αγορών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, λόγω της σταδιακής ανάκαμψης της οικονομίας. Χθες ήταν η JP Morgan, σήμερα είναι η Nomura...
Eιδικότερα, όπως αναφέρει η ιαπωνική επενδυτική τράπεζα σε νέα έκθεσή της, οι αγορές της ευρωπαϊκή περιφέρειας θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά το προσεχές διάστημα.

Μάλιστα η Nomura δίδει και χρονοδιάγραμμα, υποστηρίζοντας πως τα χρηματιστήρια των χωρών της περιφέρειας θα κινούνται ανοδικά τους επόμενους 6-12 μήνες.
 
 


WALL STR: Την δική του εκτίμηση για τις μελλοντικές «κινήσεις» της Federal Reserve δημοσιοποίησε μέσω… twitter ο Bill Gross της Pimco.

«Η Fed δεν θα μειώσει σύντομα τον ρυθμό αγοράς ομολόγων, ενώ παράλληλα, θα διατηρήσει την νομισματική της πολιτική απαράλλακτη έως το 2016»
Η ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ( από τον Π.Λ.): Ανατρέχοντας στο πρόσφατο παρελθόν διαπιστώνεται εύκολα μια ρήση που δυστυχώς ισχύει για τον έλληνα, τον έλληνα επενδυτή ή έλληνα πολιτικό.Ξεχνάμε εύκολα, κατηγορούμε εύκολα και θεοποιούμε επίσης πολύ εύκολα.

Το 2011 π.χ. την μεγάλη επίθεση στα ελληνικά ομόλογα, το πάρτι στα CDS και το μεγάλο short στο ελληνικό χρηματιστήριο ποιοι πραγματοποίησαν;
Όσοι λοιπόν εύκολα λησμονούν, να τους υπενθυμίσουμε ότι ήταν η Goldman Sachs, το Greylock Capital Management, η J P Morgan, η Deutsche bank και πολλοί άλλοι.....

Αυτοί οι «αιμοσταγείς» επενδυτές όπως χαρακτηρίζονταν τότε, οι «κακοί κερδοσκόποι» όπως χαρακτηρίζονταν τότε, «οι καταστροφείς της Ελλάδος» όπως χαρακτηρίζονταν τότε, σήμερα βρίσκονται εκ νέου στην Ελλάδα με διαφορετικό ρόλο.

Αντί short είναι long στο ελληνικό χρηματιστήριο και οι ξένοι επενδυτές, τα hedge funds δηλαδή οι κακοί κερδοσκόποι πλέον τώρα είναι επενδυτές που προ(σ)βλέπουν τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me