24/5/13

Πιο «δημοκρατικός» και αντιπροσωπευτικός της πορείας της αγοράς πλέον ο Γενικός Δείκτης με τις αλλαγές που αποφάσισε η διοίκηση του Χ.Α. – 

 

  • Καμιά μετοχή δεν θα επηρεάζει τον δείκτη πάνω από 10%, οπότε οι στρεβλώσεις από την Coca Cola θα σταματήσουν



Σειρά αλλαγών και προσαρμογών στον τρόπο διαχείρισης και υπολογισμού των δεικτών του Χρηματιστηρίου και κυρίως του Γενικού Δείκτη με σκοπό να γίνει πιο αντιπροσωπευτικός και «δημοκρατικός» ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του Χ.Α. 

Κυριότερη εξ αυτών αλλαγή, είναι η μετατροπή του Γενικού Δείκτη σε Δείκτη Σταθμισμένης Ευρείας Διασποράς, κάτι που ουσιαστικά θα αποτρέπει πλέον φαινόμενα τύπου Coca Cola HBC που έφτασε το περασμένο καλοκαίρι να ορίζει την πορεία του Γ.Δ. έως και 27%!

Έτσι, με τη νέα απόφαση, μπαίνει… πλαφόν επιρροής στο Γενικό Δείκτη στο 10%! Μετοχές με βάρος μεγαλύτερο του 10% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του δείκτη θα σταθμίζονται στο 10%!


Αυτό, κατά κύριο λόγο δεν γίνεται λόγω της Coca Cola HBC που σήμερα επηρεάζει το Γενικό Δείκτη κατά 21,66%, αλλά λόγω της ανακεφαλαιοποίησης και των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών που οδηγούν σε… αστρονομικές αποτιμήσεις, τέτοιες που θα αλλοίωναν (ξανά) τον «καθρεφτισμό» της αγοράς.

Ήδη η Εθνική από την προσεχή Πέμπτη που θα ξαναμπεί στο ταμπλό θα έχει αποτίμηση 10,857 δισ. ευρώ (!!), δηλαδή πάνω από την Coca Cola HBC και αν έμενε το παλιό καθεστώς, θα έφτανε να επηρεάζει το Γενικό Δείκτη πάνω από το 25%!


Γι’ αυτό, η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού θα τεθεί σε λειτουργία από την άλλη Δευτέρα 3 Ιουνίου.



3 σχόλια:

  1. Επιτελους! Καιρος ηταν! Και σημερα ειδαμε πτωση του ΓΔ μολις -0,31, ενω την ιδια στιγμη οι περισσοτερες μετοχες του 25αρη και του δεικτη της μεσαιας βαφτηκαν στο αιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me