24/5/13

ΑΛΛΟΙ  ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΑΝ...


  • Η ανάγκη καλύτερης «απεικόνισης» του Γενικού Δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν μια… θεσμική υποχρέωση της διοίκησής του, καθώς υπάρχει και συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή Οδηγία.

Πρόκειται για την οδηγία για τα UCITS IV που αφορά στην καλύτερη παρακολούθηση και διαχείριση, ενεργητική και παθητική, του δείκτη από αμοιβαία κεφάλαια και λοιπά επενδυτικά προϊόντα.


 Έτσι, αποφασίσθηκε η προσθήκη στάθμισης (Capping) στο βάρος των μετοχών που συμμετέχουν στο Δείκτη αλλά και ο υπολογισμός του με βάση τα ποσοστά ευρείας διασποράς των μετοχών της σύνθεσης του.

Πολλά επενδυτικά funds, κυρίως της κατηγορίας... παθητικής διαχείρισης κεφαλαίων επενδύουν με γνώμονα το Γενικό Δείκτη και τους άλλους κύριους δείκτες των αγορών, εν προκειμένω στο Χ.Α. τον FTSE 25.



 Έτσι, αυτά τα διαχειριστικά κεφάλαια που «ποντάρουν» στην πορεία του Γενικού Δείκτη (και μέσω Παραγώγων) θέλουν μεγαλύτερη σταθερότητα, μεγάλη αντιπροσωπευτικότητα και λιγότερες «βίαιες» διακυμάνσεις που προέρχονται όταν κάποια μετοχή «ελέγχει» κατά 20% την πορεία του εκάστοτε δείκτη!

Έτσι, η απόφαση της διοίκησης του Χ.Α. έρχεται να τακτοποιήσει και αυτή τη μεγάλη εκκρεμότητα της αγοράς, που εσχάτως προκαλούσε – λόγω της Coca Cola HBC – μεγάλες διακυμάνσεις – ερήμην της πραγματικής πορείας της αγοράς!


Επίσης, αποφασίστηκε ότι μετοχές με βάρος μεγαλύτερο του 5% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του δείκτη που αθροιστικά αποτελούν ποσοστό μεγαλύτερο του 40% της κεφαλαιοποίησής του, θα σταθμίζονται αθροιστικά στο 40%.


Oι συντελεστές στάθμισης θα υπολογίζονται σε εξαμηνιαία βάση μετά το κλείσιμο των εργασιών την προτελευταία Παρασκευή του Μαΐου και του Νοεμβρίου αντίστοιχα.


Οι αλλαγές στη σύνθεση του δείκτη και στους συντελεστές στάθμισης θα εφαρμόζονται μετά το κλείσιμο των εργασιών την τελευταία Παρασκευή του Μαΐου και του Νοεμβρίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me