19/1/15

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση υψηλού ρίσκου σε θολό τοπίο

Μιχαήλ Γελαντάλις
m.gelantalis@euro2day.gr
Δημοσιεύθηκε: 19 Ιανουαρίου 2015 - 10:10


Σε επικίνδυνες τεχνικά περιοχές ξεκινούν την εβδομάδα βασικοί δείκτες και μετοχές, καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις κάλπες. Κλειδί οι αποφάσεις της ΕΚΤ την Πέμπτη. Τα δεδομένα για τις τράπεζες και η στάση των ξένων. 
 
Τέσσερις και σήμερα με το ΧΑ σε επίπεδα χαμηλότερα των 800 μονάδων, κλαδικούς δείκτες και μετοχές-σηματωρούς κοντά σε επικίνδυνες τεχνικά περιοχές.

Προφανώς ΕΚΤ και προεκλογική αντιπαράθεση στην τελική ευθεία είναι οι δύο κυριότεροι ρυθμιστές της τάσης στα ξένα και το ελληνικό χρηματιστήριο. Για το ΧΑ όμως η βραχυπρόθεσμη προσέγγιση φτάνει μεν μέχρι τη συνεδρίαση και της Παρασκευής αλλά και η πέραν της 25ης Ιανουαρίου περίοδος παραμένει «αχαρτογράφητη».

Οσον αφορά στην ΕΚΤ και τον διοικητή της Μάριο Ντράγκι, την Πέμπτη θα αποσαφηνισθούν (και θα κριθούν) πολλά και για την «ελληνική περίπτωση». Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχει «τρέξει» ανοδικά η προεξόφληση με ενδεικτική την καταγραφή «νέου ιστορικού υψηλού» για τον DAX στις 10.167 μονάδες μετά και το 1,35% της Παρασκευής.

Στον αντίποδα και για το ΧΑ συνεχίζεται επίσης η προσπάθεια προεξόφλησης των περισσότερων δυνατών-πιθανών σεναρίων χωρίς ωστόσο οι επαγγελματίες της αγοράς να διακινδυνεύουν προβλέψεις για «νεότερα χαμηλά». Ρευστή από τις περισσότερες απόψεις η κατάσταση (ειδικότερα από την συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας 26/1), ανοιχτά πολλά μέτωπα με το τραπεζικό να έχει κυριαρχήσει και στην πολιτική αντιπαράθεση.

Στις 252,56 μονάδες ο FT25, στις 91,15 ο Τραπεζικός Δείκτης με τον «εγκλωβισμό» δεικτών και μετοχών κοντά στα «χαμηλά» τους να μην... εγγυάται τη μη καταγραφή «νεότερων χαμηλών» ή κάποια προσπάθεια αντίδρασης και απομάκρυνσης από τους «πυθμένες» που έχουν δημιουργηθεί.

Επί ξυρού ακμής (και ) το Χρηματιστήριο Αθηνών, σημείωνε έμπειρο χρηματιστηριακό στέλεχος που θεωρούσε ιδιαίτερα διακινδυνευμένη την πρόβλεψη για το αν λ.χ οι τράπεζες δεν θα υποχωρήσουν χαμηλότερα των 81,04 μονάδων δηλαδή του «ιστορικού ελάχιστου» του κλαδικού δείκτη. Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα (και όχι μόνο ) για τον κλάδο μετά και την προσφυγή στον ELA και τι συμβαίνει με την ΕΚΤ, όπως αναλύεται σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr.

Θα περιοριστώ στο να θυμίσω, πως στη μετοχή της Εθνικής σημειώθηκε συγκριτικά καλύτερη κίνηση την προηγούμενη εβδομάδα στα 1,37 ευρώ με οριακά θετική απόδοση του 0,74%, έναντι των άλλων 3 συστημικών που ταλαιπωρήθηκαν λιγότερο (η Alpha Bank με μείον 3,83%) ή περισσότερο καθώς η μετοχή της Eurobank έχασε περισσότερο από 10% σε διάστημα εβδομάδας.

Στις προσδοκίες και τους κινδύνους με φόντο τις κάλπες αναφέρεται ο Χρήστος Κίτσιος εξετάζοντας τα σενάρια και το πως κινδυνεύουν οι 750 μονάδες. Ο Γιώργος Α. Σαββάκης ακτινογραφεί τις κορυφαίες μετοχές των ευρωπαϊκών αγορών εν όψει και της πολυαναμενόμενης κίνησης της ΕΚΤ.

Στα επί μέρους οι ειδικοί της αγοράς επιχειρούν είτε να διακρίνουν τις «δίκαιες τιμές» για τα blue chips και τις μετοχές του δείκτη (κατατοπιστική η προσέγγιση της Χρυσοχοίδης Χρηματιστηριακή) είτε να χαμηλώνουν τον πήχη για τίτλους-σηματωρούς.

Τελευταία περίπτωση το χαμήλωμα του πήχη για τη μετοχή της ΜΕΤΚΑ στα 11,5 (από τα 15 ευρώ) από την Euroxx με την χρηματιστηριακή να ενισχύει στα 8 (από 7,5 ευρώ) την τιμή-στόχο για τον Μυτιληναίο.

Θυμίζω, πως την προηγούμενη εβδομάδα κυρίως αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι εμφανίστηκαν και πάλι επιφυλακτικοί για τον τραπεζικό κλάδο, ήταν ιδιαίτερα συντηρητικοί για τις μετοχές του FT25 ενώ μέχρι και την Παρασκευή η σχέση πωλήσεων/αγορών ήταν στην καλύτερη περίπτωση 2/1, σχέση που χρειάζεται προσοχή αυτή την εβδομάδα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me