24/1/14

Οι ακτινογραφίες των Top Picks του 2014: Eurobank

24.1.2014



Το "S&B" σας παρουσίασε στην αρχή της χρονιάς, τις top picks επιλογές για το 2014 και σας υποσχέθηκε αναλυτική παρουσίαση των επιλεγέντων εταιρειών και των λόγων που μας οδήγησαν να τις συμπεριλάβουμε στο "καλάθι" των πιο πολλά υποσχόμενων μετοχών. 

Πρώτη μας επιλογή και πρώτη μας παρουσίαση, αυτή της Eurobank.


Υπενθυμίζοντας ότι αποτελεί νομοτέλεια πλέον το να τοποθετείται κάποιος στην πτώση και να ακολουθεί στρατηγική σταδιακών τοποθετήσεων, ακριβώς γιατί κατ' αυτόν τον τρόπο μειώνει έως ελαχιστοποιεί το ρίσκο που αναλαμβάνει, περνάμε στην παρουσίαση της πρώτης μας επιλογής, δηλαδή της Eurobank.

Θα πρέπει όμως να αναφέρουμε ότι πέρυσι, είχαμε επιλέξει στην αντίστοιχη θέση τη μετοχή του Φουρλή και η οποία κατέγραψε εντυπωσιακές αποδόσεις σε ετήσια βάση. 

Αλλά, όπως και πέρυσι απαξίωναν οι περισσότεροι τον Φουρλή, έτσι και εφέτος υπάρχουν κάποιοι, που συχνά πυκνά αναφέρουν για την Eurobank ότι " Τα λεφτά είναι μούφα", "είναι υποβρύχιο έτοιμο να βυθιστεί", η τράπεζα "θα σπάσει σε good και bad bank" και γενικά λέει ο καθένας ό,τι θέλει.

Το "S&B" λαμβάνει υπόψη του, πέραν των δικών του πληροφοριών, εκτιμήσεων και αναλύσεων, τα όσα αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου, ο οποίος μάλιστα προχθές από την Θεσσαλονίκη, ανέφερε ότι είναι δεδομένο το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, για να μετάσχουν στην αύξηση των 2 δισ. ευρώ της Eurobank και ότι η τράπεζα μετά την πρόσφατη κοσμογονία στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αποτελεί έναν από τους τέσσερις συστημικούς παίκτες.

Αρχικώς, θα πρέπει να θυμίσουμε πως στις 31/12/2013 η τιμή της μετοχής της Eurobank, βρισκόταν στο 0,5530 του ευρώ και προχθές έκλεισε στα 0,5210 του ευρώ. Το πιο σημαντικό σε κάθε εταιρεία, είναι η κεφαλαιοποίησή της και το τι αυτή ενσωματώνει και ποιες προοπτικές διαγράφει για κάθε μια εταιρεία. 

Αυτή ήταν και η φιλοσοφία μας, όταν πέρσι προτείναμε την μεν μετοχή της Πειραιώς στο 0,84 του ευρώ, της Alpha Bank στο 0,38 και της Εθνικής στο 2,20.

Τώρα, με κλείσιμο στο 0,5210 η κεφαλαιοποίηση της Eurobank, ανέρχεται σε 2,85 δισ. και η μετοχή της παίζει -πριν την αύξηση- με P/BV 0,56, όταν η τράπεζα έχει ίδια κεφάλαια 5,091 δισ. ευρώ.
Συγκριτικά, αναφέρουμε ότι η μεν Alpha Bank έχει P/BV 0,9328 χωρίς τα Warrants και μαζί με τα Warrants 1,13. Η Εθνική από την πλευρά της, έχει P/BV 1,3753 χωρίς Warrants και 1,4178 με δικαιώματα. Η δε Πειραιώς, έχει P/BV 0,992 χωρίς και 1,07 με Warrants.

Στη κεφαλαιοποίηση το ορθόν είναι να συμπεριλαμβάνονται και τα Warrants, καθώς χωρίς αυτά δεν μπορεί να αγοράζει κάποιος από το Ταμείο, πρέπει να τα πληρώσει.
Τα Warrants των τριών τραπεζών, έχουν αποτίμηση 2,536 δισ, δηλαδή ο "αέρας", το δικαίωμα, έχει ίση αξία, όσο η πραγματικότητα που ακούει στο όνομα Eurobank!

Με βάση την τελευταία αλλαγή της ΤτΕ για τον αναβαλλόμενο φόρο, το core tier 1 της Alpha Bank είναι 14,44%, της Πειραιώς 15,03%, της Εθνικής 10,12% και της Eurobank είναι 13,53% χωρίς την αύξηση των 2 δισ. ευρώ και με την αύξηση ανεβαίνει στο 19%!

Ας δούμε όμως και ορισμένα άλλα συγκριτικά στοιχεία. Οι επισφάλειες για μεν την Alpha ανέρχονται σε 32,9%, για την Πειραιώς σε 35%, για την Εθνική σε 21,9% και για την Eurobank σε 27,7%. 

Με την προσθήκη του αναβαλλόμενου φόρου -στοιχείο στο οποίο δίνουν μεγάλη σημασία οι ξένοι-, το δυνητικό περιθώριο είναι να διαμορφωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στη μεν Εθνική στο 25%, στην Alpha στο 43,4%, στην Πειραιώς στο 44,6% και στην Eurobank στο 37,3%, χωρίς να υπολογίζεται η αύξηση.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο ακόμα για την Eurobank, αποτελεί ο δείκτης καθαρά δάνεια/καταθέσεις. Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία της Bank of America, στο τέλος του 2013 ο δείκτης αυτός, για την Alpha ανέρχεται σε 122,56%, για την Πειραιώς σε 112,05% και για την Εθνική σε 107,35%. Για την Eurobank, με στοιχείο εννεαμήνου, ο δείκτης αυτός διαμορφωνόταν σε 111,35%.

Συγχρόνως η Eurobank, έχει αυτή τη στιγμή το καλύτερο τραπεζικό δίκτυο στα Βαλκάνια, με καθαρά δάνεια/καταθέσεις στο 93% και κέρδη προ φόρων 3,4 εκατ. ευρώ και με θετικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης.

Εμείς υπολογίζουμε με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η Eurobank στους ξένους αναλυτές, ότι, καταρχήν για το 2014 πως θα είναι η τελευταία χρήση με ζημιές, ενώ το 2018 τα κέρδη της θα προσεγγίσουν ή και θα υπερβούν το 1 δισ. ευρώ.

Το σημαντικότερο κομμάτι του παζλ που λείπει, είναι η αύξηση και η τιμή στην οποία αυτή θα γίνει, καθώς όσο πιο υψηλότερη τιμή γίνει, τόσο λιγότερες μετοχές θα εκδοθούν.

Μακριά από πρόσκαιρους εντυπωσιασμούς, πιστεύουμε ότι η αύξηση στη χειρότερη των περιπτώσεων, θα γίνει με βάση τα περυσινά πολύ άσχημα δεδομένα της αγοράς. Και γι' αυτό τον λόγο, συγκριτικά υπολογίζουμε ότι η αύξηση θα γίνει με P/TBV = 1= 0,66 ευρώ. 

Δηλαδή, θα εκδοθούν 3,030 δισ. μετοχές και θα διατεθούν με 0,66 ευρώ και έτσι ο συνολικός αριθμός μετοχών της τράπεζας, θα διαμορφωθεί σε 8,499 δισ. μετοχές.

Στο υποθετικό σενάριο, του να γινόταν αύριο η αύξηση, με τιμή O,66 ευρώ, και με βάση το P/BV της Alpha στο 1,13 και το αντίστοιχο της Πειραιώς στο 1,07, συνεπώς με έναν μέσο όρο και των δύο σε 1,10, τoν αντίστοιχo δείκτη θα είχε και η Eurobank. Αυτό μας δίνει μια άμεση κεφαλαιοποίηση στα 7,8 δισ ευρώ, δηλαδή τιμή μετοχής στο 0,9178 του ευρώ.

Αυτοί λοιπόν, είναι οι λόγοι που μας ώθησαν να χαρακτηρίσουμε την Eurobank ως κορυφαίο top pick για το 2014, καθώς μάλιστα η στρέβλωση αυτή τη χρονική στιγμή είναι τεράστια.

Αν παρόλα αυτά, ο οιοσδήποτε πιστεύει ότι η τράπεζα είναι... υποβρύχιο προς βύθιση, τότε φυσιολογικό είναι να χαθούν όλα τα λεφτά...

Όλοι όμως κρινόμαστε από τα αποτελέσματα και αυτά θα διαφανούν στο τέλος της τρέχουσας χρήσης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me