24/1/14

HSBC: Τα πλεονεκτήματα και τα ρίσκα για την πορεία της Alpha Bank


Από τους βασικούς ωφελημένους από μια ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, θα είναι η Alpha Bank, σύμφωνα με την HSBC. Αυτό οφείλεται στη μείωση του χρηματοδοτικού κόστους, στις συνέργειες από την απορρόφηση της Εμπορικής και στην ποιοτική βελτίωση των assets.

Διαπραγματεύεται με βάση τις εκτιμήσεις για τα μεγέθη του 2014, 1,37 φορές το book value, δηλ. τη λογιστική της αξία. Τα θετικά νέα, σύμφωνα με την ανάλυση, είναι μέσα στις χρηματιστηριακές τιμές, με την τιμή στόχο της μετοχής να αναβαθμίζεται στα 0,67 ευρώ.

Η δυνατότητα ουσιαστικής ενίσχυσης της δυνατότητας χρηματοδότησης από την τράπεζα προς την πραγματική οικονομία, θα προέλθει από την επιστροφή καταθέσεων, αν και η απορρόφηση της Εμπορικής έχει ισχυροποιήσει το νέο τραπεζικό σχήμα. 
Παράλληλα, η πρόσφατη απορρόφηση καταθέσεων 400 εκατ. από άλλα τραπεζικά σχήματα, ρίχνει τον δείκτη καταθέσεις προς χορηγήσεις στο 120%.

Από πλευράς κεφαλαιοποίησης θεωρείται ικανοποιητικά κεφαλαιοποιημένη, η μελλοντική πορεία όμως θα κριθεί από την πορεία ιδίων κεφαλαίων. 
Το βασικό σενάριο είναι ότι δεν θα αυξήσει τα δάνεια προς την αγορά μέχρι το 2015 και δεν θα δώσει μερίσματα. Βασικό στοιχείο για την πορεία της τράπεζας αποτελεί η μείωση του κόστους χρηματοδότησης που προέρχεται και θα προέλθει από τη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων.

Η πολιτική σταθεροποίηση είναι μεγάλης σημασίας για την πορεία των ελληνικών μακροοικονομικών. Μια μικρή πλειοψηφία όπως έχει διαμορφωθεί στο κοινοβούλιο για την κυβερνητική συμμαχία, αποτελεί το βασικό ρίσκο και μια πολιτική αποτυχία της θα έχει αρνητικές επιπτώσεις. 
Εάν η ανάκαμψη επιβραδυνθεί, αυτό θα είναι επίσης ένας αρνητικός παράγοντας σε όλα τα επίπεδα για την τράπεζα. Από την άλλη πλευρά, θετικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι  υπάρχουν πολύ υψηλές προβλέψεις για τα “κόκκινα” δάνεια της τράπεζας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me