Ο μαικήνας της αισθητικής που λάτρεψε την Αθήνα
Λάτρης της θάλασσας, των ελληνικών νησιών και του ηλιοβασιλέματος, ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς έζησε φέτος το τελευταίο του καλοκαίρι φεύγοντας από τη ζωή στα 69 του χρόνια, έπειτα από μακροχρόνια μάχη με αυτοάνοση ασθένεια.
Εζησε
με στιλ, αγαπήθηκε όσο λίγοι και άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του σε
υψηλών προδιαγραφών κτίρια που άλλαξαν την όψη της πόλης
Με τα υψηλών προδιαγραφών και αισθητικής κτίριά του σε κομβικά σημεία της Αθήνας (Ποσειδώνος 111, Βασιλίσσης Σοφίας 86, Αδριανού 52, το Ινστιτούτο Θερβάντες στη Μητροπόλεως, το Kifissias Plaza κ.ά.) ομόρφυνε και άλλαξε την όψη της πρωτεύουσας. Ενθερμος υποστηρικτής της αναβάθμισης του αθηναϊκού κέντρου, τόνιζε συχνά τη σπουδαιότητα της φύτευσης των ταρατσών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Αθήνα μπορεί να αναπνεύσει από τις ταράτσες της». Αντιμετώπιζε την αρχιτεκτονική ως τέχνη, και εκτός από την Αθήνα είχε δραστηριοποιηθεί σε Μύκονο, Λήμνο και Νέα Υόρκη.
Λαμπερό ζευγάρι
Το
κτίριο της Ποσειδώνος 111, όπου στεγάζονται τα γραφεία του ομίλου
Ολαγιάν (Olayan Group), ήταν για τον Ηλία Μπαρμπαλιά ένα από τα
ωραιότερα δείγματα της δουλειάς του.
Πάθος για την αρχιτεκτονική
Αν και πολλοί τον χαρακτηρίζουν -λανθασμένα- ως αρχιτέκτονα, ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς δεν σπούδασε αρχιτεκτονική αλλά έκανε οικονομικές σπουδές. Αφού αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών το 1963 συνέχισε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Εμπορική. Η αγάπη του όμως για την αρχιτεκτονική, το σχέδιο και την αισθητική ήταν τόσο μεγάλη που, όπως λένε οι συνεργάτες του, ήταν «αυτοδίδακτος αρχιτέκτονας», με τεράστιες γνώσεις πάνω στον τομέα.
Το 1971 ίδρυσε την κατασκευαστική «Ηλίας Γ. Μπαρμπαλιάς ? Κτίρια Ειδικών Κατασκευών», αφού είχε προηγηθεί η θητεία του στις δυο οικογενειακές επιχειρήσεις, «Αδελφοί Η. Μπαρμπαλιά Α.Ε. Βιομηχανία Δερμάτων» και «Υιοί Η. Μπαρμπαλιά Βιομηχανία Ελαστικών και Υποδημάτων Ρεκόρ».
Με
την αγαπημένη του σύζυγο Μπουμπού το 2010 στα εγκαίνια του Ινστιτούτου
Θερβάντες στην οδό Μητροπόλεως. Το κτίριο συγκαταλέγεται στα πιο γνωστά
του έργα.
Η γυναίκα της ζωής του
Την ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά και έκανε πρόταση γάμου στο τρίτο ραντεβού
Οι κόρες του Φαίη (αριστερά) και Ελενα (δεξιά). Ο Ηλίας και η Μπουμπού Μπαρμπαλιά έχουν και έναν γιο, τον Γιώργο.
Παντρεύτηκαν στη Μητρόπολη το 1973 και απέκτησαν τρία παιδιά, τον Γιώργο, την Ελενα και τη Φαίη, και 6 εγγόνια. «Εζησαν αγαπημένοι μια γεμάτη ζωή. Ο Ηλίας ήταν το πρότυπο του οικογενειάρχη. Ηταν συνεχώς με τη γυναίκα του και τα παιδιά του. Ασχολήθηκε ενεργά με την ανατροφή τους και από μικρά τα είχε στην επιχείρηση. Γι' αυτό και η απώλεια για την οικογένεια είναι ακόμα μεγαλύτερη», λένε οι φίλοι τους.
Στο
Santa Marina στη Μύκονο με τους καλούς του φίλους, Τάκη Γιγουρτάκη και
Ηλία Παπαγεωργίου, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή το 2012.
Το σπίτι της οικογένειας, ένα πανέμορφο νεοκλασικό στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου με συγκλονιστική θέα στην Ακρόπολη, το οποίο εκείνος επιμελήθηκε μέχρι και στην τελευταία του λεπτομέρεια, κόβει στην κυριολεξία την ανάσα. Η οικία, που συνδυάζει μάρμαρο, γρανίτη, γυαλί, αρχαιοελληνικό αλλά και μοντέρνο στιλ και η οποία διαθέτει τα πιο σύγχρονα συστήματα τεχνολογίας, εγκαινιάστηκε με τη δεξίωση γάμου της κόρης του Φαίης λίγα χρόνια πριν. Ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς διέθετε μεγάλη συλλογή από κολόνες, πόρτες και διάφορα αρχιτεκτονικά μέλη, ενώ του άρεσε η τέχνη σε όλες της τις μορφές. Φιλοτεχνούσε και ο ίδιος γλυπτά από ατσάλι, αλλά ποτέ δεν θέλησε να τα εκθέσει.
Η εταιρεία στη Νέα Υόρκη
Αγαπούσε το Παρίσι και κυρίως τη Νέα Υόρκη, όπου και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά. Το 1980 ίδρυσε στην αμερικανική μεγαλούπολη τη θυγατρική εταιρεία Naos American Enterprise, σε συνεργασία με τον γνωστό αρχιτέκτονα Ντ. Κένεθ Σπέκτερ, εστιάζοντας σε κτηματοεπενδύσεις στο Γουέστ Σάιντ της Νέας Υόρκης και μελέτες μετατροπών κτιρίων σε υψηλών προδιαγραφών διαμερίσματα.
Στα κτίριά του συνδύαζε συχνά τις μοντέρνες γραμμές με το αρχαιοελληνικό στιλ. Λάτρευε τα διατηρητέα και είχε ειδικευθεί στη συντήρηση και ανακατασκευή τους, ενώ του άρεσαν, όπως έλεγε, τα «γνήσια» υλικά: μάρμαρο, ατσάλι, γρανίτης και γυαλί.
Η κόρη του Ελενα στον ύστατο αποχαιρετισμό της είπε: «Λάτρευε την Ελλάδα και τις ομορφιές της. Παρόλο που τον στενοχωρούσε η κακή δόμηση και έλεγε συχνά ''ράψαμε το χειρότερο κοστούμι με το καλύτερο ύφασμα'', πίστευε στη δυνατότητα της Αθήνας και των νησιών και ήταν αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας. Διάβαζε με πάθος αρχαίους συγγραφείς με αποτέλεσμα ο περίγυρος να τον πειράζει λέγοντας πως κολλητοί του φίλοι είναι πλέον ο Πλάτωνας και ο Σωκράτης».
Μάγδα Λιβέρη
magdaliveri@yahoo.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες