24/1/14

Πού να πάνε, πού να πάνε...

Μαζική φυγή επενδυτών από τις αναδυόμενες 
 
Σε μαζική φυγή τρέπονται οι επενδυτές από τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, μετά το νέο σοκ από την Αργεντινή και ενώ εντείνονται οι φοβίες για το πώς θα αντιμετωπιστεί η νέα πραγματικότητα που δημιουργείται καθώς η Fed κλείνει την στρόφιγγα του φτηνού χρήματος.
Το αργεντίνικο πέσο κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από την καταστροφική χρηματοοικονομική κρίση της χώρας το 2002, με βουτιά που ξεπέρασε το 15%. Αιτία ήταν η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μην στηρίξει το νόμισμα, ενώ η κυβέρνηση αντέδρασε με νέους περιορισμούς στις διαδικτυακές αγορές
Ακολούθησε ντόμινο εξελίξεων. Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό στο 2,2588 έναντι του δολαρίου. Η ινδική ρουπία υποχώρησε σε χαμηλό δύο εβδομάδων, στο 62,27 έναντι του δολαρίου και η ρουπία της Ινδονησίας στο 12,180 έναντι του δολαρίου που επίσης είναι χαμηλό δύο εβδομάδων. Το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε έναντι του αμερικανικού κάτω από τα 87 σεντ για πρώτη από τον Ιούλιο του 2010.
«Η υποτίμηση του πέσο πυροδοτεί φόβους ότι περισσότερες κεντρικές τράπεζες αναδυόμενων αγορών απλώς θα αφήσουν τα νομίσματά τους να υποχωρήσουν αντί να εξανεμίσουν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα με διαρκείς παρεμβάσεις» εξηγεί η Creidti Agricole. «Ο κίνδυνος μαζικής εξόδου κεφαλαίων αυξάνεται κάθε λεπτό που περνάει. Θα είναι πολύ δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο,» σχολιάζει αναλυτής της Citigroup.
Η Ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα και πολλοί εκτιμούν ότι θα υπάρξει νέα περικοπή του προγράμματος ρευστότητας. Οι κινήσεις της Fed αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού και δημιουργούν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για τις οικονομίες που έχουν και δικά τους εγχώρια προβλήματα.
«Στην Τουρκία έχουμε μία χώρα με μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και όταν μία χώρα αρχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα, μπαίνει αμέσως στο στόχαστρο των επενδυτών» εξηγεί ο Eswar Prasad καθηγητής Οικονομικών στο Cornell.
Οι επενδυτές θεωρούν ιδιαίτερα ευάλωτες τις χώρες με αντίστοιχα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών όπως η Βραζιλία, η Νότιος Αφρική, η Ινδία και η Ινδονησία. «Οι επενδυτές τιμωρούν τις χώρες με τα περισσότερα ευάλωτα σημεία» δηλώνει και ο Yacov Arnopolin της Goldman Sachs Asset Management.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me