24/1/14

Τραπεζικό ντέρμπι στο Χρηματιστήριο

Του Βασίλη Γεώργα




Οι μετοχές των τραπεζών αναδεικνύονται σε μεγάλο στοίχημα για τα ισχυρά χέρια με ορίζοντα μερικών εβδομάδων από σήμερα και η αγορά δείχνει ήδη να στρέφει το ενδιαφέρον της εντονότερα σε αυτές.

Το χθεσινό «γύρισμα» της αγοράς από απώλειες 1,6% επιτεύχθηκε με την καθοριστική συμβολή του τραπεζικού κλάδου που φαίνεται να κινείται σε διαφορετικό ρυθμό από τις υπόλοιπες μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Οι όγκοι ανέβηκαν αρκετά κατά τη διάρκεια της διόρθωσης, οι μετοχές δεν απομακρύνθηκαν σημαντικά από τα τελευταία υψηλά τους, ωστόσο κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η ισχυρή μεταβλητότητα που εξηγείται από την πληθώρα των ανοιχτών θεμάτων, αλλά και οι αποκλίσεις στις μεταξύ τους αποδόσεις.

Η Τράπεζα Πειραιώς λ.χ «έγραψε» χθες νεότερα υψηλά οκτώ μηνών (1,89 ευρώ)και πλέον βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το να ξεπεράσει σε κεφαλαιοποίηση τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας. Η χρηματιστηριακή αξία της Πειραιώς διαμορφώνεται σήμερα στα 9,23 δισ. ευρώ ενώ της Εθνικής στα 9,3 δισ. ευρώ, με την πρώτη να έχει ανέβει κατά 23% τον τελευταίο μήνα και τη δεύτερη να υποχωρήσει 11,5% καθώς ταλανίζεται κυρίως από τις επιπτώσεις της κρίσης στην Τουρκία (Finansbank). Αν συνυπολογιστεί και η αξία των warrants, η μετοχή της Πειραιώς είναι πλέον η πρώτη σε κεφαλαιοποίηση μετοχή του ελληνικού χρηματιστηρίου με αξία 9,982 δισ. ευρώ, ενώ η Alpha με μηδενική απόδοση τον τελευταίο μήνα έχει κεφαλαιοποίηση 7,395 δις. ευρώ (και επιπλέον 1,56 δισ. ευρώ τα warrants).

Δεν πέρασε απαρατήρητο πως μέσα στο δεκαήμερο της διορθωτικής κίνησης στο ελληνικό χρηματιστήριο και σε μια κομβική σε όρους αποτίμησης περιοχή δεδομένου ότι ήδη οι μετοχές έχουν πραγματοποιήσει σημαντικό ράλι, αρκετοί ξένοι και εγχώριοι επενδυτικοί οίκοι «ανανέωσαν» τις θετικές συστάσεις για τις τράπεζες  ή ακόμη και τις συμπεριέλαβαν στις κορυφαίες επιλογές τους, κάτι που είχε χρόνια να συμβεί.

Η JP Morgan μόλις χθες ενέταξε την Πειραιώς και την Alpha στα top picks για την περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης - Μέσης Ανατολής, Αφρικής, ενώ την ίδια ημέρα η Pantelakis συμπεριέλαβε επίσης τις δύο συγκεκριμένες τραπεζικές μετοχές στις κορυφαίες επιλογές της για το 2014 με σύσταση overweight, δίνοντας τιμή στόχο τα 2 ευρώ για την Πειραιώς και τα 0,83 ευρώ για την Alpha.

Το αν και πότε θα δικαιωθούν οι αναλυτές, μένει να το δείξει ο χρόνος στο ταμπλό, ωστόσο είναι σαφές πως η τρέχουσα περίοδος για τις τράπεζες είναι γεμάτη από προσδοκίες αλλά και εξελίξεις με πολλές άγνωστες παραμέτρους που ανεβάζουν κατακόρυφα το ρίσκο:

-  Σε λίγες ημέρες και μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των stress test, που όπως έχει αφήσει να εννοηθεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, για κάποιες τράπεζες θα σημάνουν την ανάγκη εξεύρεσης πρόσθετων κεφαλαίων.

-  Η αγορά παράλληλα εκτιμά πως αμέσως μετά θα κατατεθεί στη Βουλή και το περιβόητο νομοσχέδιο για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών το οποίο θα προβλέπει τόσο την αλλαγή του πλαισίου για την πραγματοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, όσο και τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης των υπόλοιπων τραπεζών.

- Παράλληλα, όμως σε εξέλιξη βρίσκεται η «μάχη» για την πίτα του αποθεματικού του ΤΧΣ, το οποίο διεκδικούν ως μαξιλάρι τόσο οι συστημικές τράπεζες για να τακτοποιήσουν πιθανές μελλοντικές ανάγκες σε κεφάλαια, όσο όμως και το υπουργείο Οικονομικών για το κλείσιμο του χρηματοδοτικού κενού.

Τα παραπάνω ζητήματα έχουν άμεση συσχέτιση με την πορεία μιας εκάστης μετοχής στον τραπεζικό κλάδο, και έτσι εξηγείται και το φαινόμενο της απόκλισης που παρουσιάζουν μεταξύ τους.

Διαγραμματικά, πάντως, η πρόσφατη υποχώρηση του τραπεζικού δείκτη εκλαμβάνεται προς το παρόν ως διορθωτική κίνηση με στόχο την δοκιμασία της περιοχής των 190 μονάδων, και δεν αποκλείεται εφόσον η ανθεκτικότητα της επιβεβαιωθεί στις προσεχείς συνεδριάσεις, να ενισχύσει τις ανοδικές προοπτικές των μετοχών του κλάδου.  
Το διάγραμμα του τραπεζικού δείκτη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me