7/1/14

Χρονιά του… «δράκου» το 2014 για τις ασφαλιστικές

Οριοθετείται ο ρόλος των ασφαλιστικών εταιριών και η συμμετοχή τους στην κοινωνική ασφάλιση
Χρονιά του… «δράκου» το 2014 για τις ασφαλιστικές
Επί τάπητος τίθεται ο ρόλος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών στην Ελλάδα το 2014 καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος ολοκληρώνει και αναμένεται να θέσει σε διαβούλευση το πλαίσιο για τους πυλώνες ασφάλισης και την προσέγγιση ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Εντός του έτους αναμένεται σειρά πολιτικών αποφάσεων που θα θέσουν τα θεμέλια για την επόμενη μέρα και θα ξεδιαλύνουν το τοπίο βάζοντας σε νέες βάσεις την αγορά.

Της Έλενας Ερμείδου

Εκτός από την ΤτΕ και το υπουργείο Οικονομικών καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι υπουργοί Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, οι οποίοι καλούνται να σμιλεύσουν το θεσμικό πλαίσιο για την σταδιακή ενεργοποίηση των πυλώνων ασφάλισης και τη συμμετοχή ιδιωτικών ασφαλιστικών στο Δημόσιο σύστημα ασφάλισης και περίθαλψης.


Η ιδιωτική ασφάλιση καλείται –μετά από παλινωδίες πολλών ετών- να λάβει ρόλο συμπληρωματικό στην κοινωνική ασφάλιση, στα πλαίσια του δεύτερου πυλώνα στα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία και ως τρίτος πυλώνας εξατομικευμένης κάλυψης κινδύνων.


Ο πρώτος πυλώνας ασφάλισης αφορά στην: κύρια και επικουρική ασφάλιση, πρώτο επίπεδο κύρια υποχρεωτική δημόσια κοινωνική ασφάλιση, δεύτερο επίπεδο επικουρική υποχρεωτική δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στα: προαιρετικά συστήματα κοινωνική ασφάλισης – επαγγελματικά ταμεία – επαγγελματικές συντάξεις. 

Ο τρίτος πυλώνας ασφάλισης αφορά στα : προγράμματα ιδιωτικής ασφαλιστικής κάλυψης. Αν, και από το 2002 με το νόμο 3029 και 3385 του 2005 έγιναν κάποια βήματα για το νομικό πλαίσιο που διέπει τα επαγγελματικά ταμεία ασφάλισης, μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί σοβαρό έργο. 

Η καθυστέρηση της θεσμοθέτησης ισχυρών επαγγελματικών ταμείων οφείλεται στην ενοχοποίηση τους με στόχο την προστασία κλειστών συμφερόντων, την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων προνομίων, επίσης και στην άγνοια. Τα δύο αυτά στοιχεία είναι υπεύθυνα για τις βίαιες θυσίες σήμερα που υποβάλλεται σήμερα ο λαός και τις ταλαιπωρίες που υφίστανται.

Για το αδιέξοδο που οδηγήθηκε η χώρα το 2009 και που είχε σαν αποτέλεσμα την υπογραφή μνημονίου για την αποκατάσταση των στρεβλώσεων, η σημερινή κυβέρνηση καλείται να πράξει τα ανάλογα βήματα προς την εφαρμογή των τριών πυλώνων ασφάλισης, ώστε να επιμερίσει τα δυσανάλογα βάρη που έχει επωμιστεί σήμερα το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.



Ευθυγραμμισμένη, έτσι  με τις επιταγές της τρόικας, κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΕΑΕΕ σπεύδουν –αν και βραδέως- να κλείσουν τρύπες και καλύψουν το χρόνο που έχει χαθεί. Οι προοπτικές, ωστόσο, της ιδιωτικής ασφάλισης κάτω από τις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης είναι αρκετά περιορισμένες.


Ήδη, η υποχώρηση του ποσοστού της ιδιωτικής ασφάλισης στο 2,28% του ΑΕΠ το 2012, από 2,39% το 2011 είναι αισθητή, ενώ σύμφωνα με την ΕΑΕΕ για το 2013 δεν αναμένεται να υπάρξει αξιόλογη μεταβολή. 

Στο 10μηνο του 2013 η πτώση στην παραγωγή ασφαλίστρων ζωής άγγιξε το 16,9% με τα ασφάλιστρα ζωής να σημειώνουν πτώση -5,9% και τα ζωής συνδεδεμένα με επενδύσεις να υποχωρούν κατά στο -51,2%. Υπενθυμίζεται για το σύνολο του 2012, η παραγωγή ασφαλίστρων έκλεισε 4,4 δισ. ευρώ μειωμένη κατά 11,6% σε σχέση με το 2011 ενώ, μείωση του ΑΕΠ έφτασε στο 7,1%.


Για δεύτερη χρονιά ο λόγος της παραγωγής ασφαλίστρων από πρωτασφαλίσεις προς το σύνολο του πληθυσμού παρουσιάζει μείωση. Ειδικότερα, ο δείκτης συνολικών κατά κεφαλήν ασφαλίστρων αντιστοιχούσε σε 253,21 ευρώ το 2000 και παρουσιάζοντας συνεχή αύξηση τα επόμενα χρόνια έφτασε 


Ο ρόλος πάντως της ιδιωτικής ασφάλισης θα καταστεί σημαντικός, παρά την οικονομική κρίση αν οι ασφαλιστικές καταφέρουν να προσφέρουν προγράμματα ευθυγραμμισμένα με τις σημερινές συνθήκες στην αγορά εργασίας. Η διαχείριση  κεφαλαίων συνδυαστικά με την ασφάλιση του επιχειρηματικού ρίσκου παράλληλα θα δημιουργήσει προϋποθέσεις εξόδου της χώρας από τα παρατεταμένα αδιέξοδα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me