ΜΕΙΩΣΗ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ
Δέλεαρ για τη συγκράτηση των μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία είναι τα
προσφερόμενα πακέτα παροχών που περιλαμβάνουν μείωση διδάκτρων από 3-5%
ανάλογα με την τάξη και το σχολείο, έκπτωση 10% στην εφάπαξ εξόφλησή
τους, ενώ παρέχονται δωρεάν η μεταφορά των παιδιών με το σχολικό και
όλες οι εξωσχολικές δραστηριότητες.
Εκπτώσεις 15-20% εξασφαλίζουν και οι πολύτεκνοι, στις περιπτώσεις εκείνες που φοιτούν πολλά αδέλφια στο ίδιο σχολείο.Φυσικά η φυγή των μαθητών από τα ιδιωτικά εξαιτίας της κρίσης, που παρατηρείται τα τελευταία τρία χρόνια, φαίνεται πως θα συνεχιστεί και φέτος, αλλά δεν θα ξεπεράσει το 3% με 3,5%. Το σχολικό έτος 2012-2013 οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων ήταν 80.430. Οι φετινές εγγραφές, που θα ολοκληρωθούν λίγες μέρες μετά τη 10η Σεπτεμβρίου, ενισχύουν την πρόβλεψη ότι οι μαθητές θα είναι μειωμένοι περίπου κατά 2.500 με 3.000 παιδιά. Μέχρι στιγμής περιορισμός εγγραφών παρατηρείται στο γυμνάσιο και στις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου, ενώ στο δημοτικό σχολείο καθώς και στο νηπιαγωγείο οι εγγραφές παραμένουν σταθερές.
Πάντως, ιδιαίτερα φέτος ένα παράδοξο και ασύνηθες τοπίο διαμορφώνεται στον χώρο της ιδιωτικής παιδείας, με βάση τα στοιχεία των πρώτων εγγραφών που βρίσκονται εν εξελίξει. Από τη μια, γνωστά ονόματα σχολείων με μειώσεις τιμών στα δίδακτρα που φθάνουν έως και το 5% καθώς και πακέτα προσφορών προσπαθούν να κρατήσουν τους μαθητές τους, κι από την άλλη, μεγάλα ιδιωτικά σχολεία με ιστορία στον χώρο αυξάνουν ραγδαία τα τμήματά τους για να χωρέσουν τους νέους μαθητές. Μάλιστα σε δύο από αυτά υπάρχουν ακόμη και λίστες αναμονής!
Είναι προφανές ότι οι οικογένειες των Ελλήνων, παρότι μαστίζονται από την οικονομική κρίση και περνούν δύσκολα, στο θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών τους... τα δίνουν όλα!
Στοιχεία που φθάνουν στις κατά τόπους Ομοσπονδίες Ιδιωτικών Σχολείων όχι μόνο από τις εγγραφές, αλλά κυρίως από τον αριθμό των απολύσεων εκπαιδευτικών, «φωτογραφίζουν» ευκρινώς τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που δεν «κλείνουν τμήματα» φέτος... Πρόκειται για τουλάχιστον τέσσερα από τα πιο γνωστά σχολεία της Αθήνας, στα οποία οι μειώσεις των μαθητών είναι πολύ μεγάλες, παρά τα δελεαστικά πακέτα που απλόχερα προσφέρουν.
Οσο αντέχουν
Οι γονείς στην πλειονότητά τους αφήνουν τα παιδιά στο ιδιωτικό για όσο αντέχει η τσέπη. Μέχρι και την πρώτη τάξη του γυμνασίου αυτό φαίνεται θεμιτό. Μετά αρχίζουν τα δύσκολα, αυξάνουν ανά τάξη πολύ τα δίδακτρα και έτσι οδηγούνται στην έξοδο... Μάλιστα μεγάλη φυγή παρατηρείται στη Β' και τη Γ' Λυκείου.
Οπως κατέγραψε έρευνα του ΙΟΒΕ, στο γυμνάσιο, για παράδειγμα, η μείωση του αριθμού των μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία μέσα σε ένα έτος (2011) ήταν -9,5%, όταν στα δημόσια γυμνάσια η αντίστοιχη μείωση ήταν σημαντικά χαμηλότερη (-4,7%). Στα ιδιωτικά λύκεια η μείωση στον αριθμό των μαθητών είναι εμφανής μετά το 2006, η οποία σωρευτικά φτάνει το 26,4%, έναντι της οριακής μόνο μείωσης στα δημόσια λύκεια (0,3%). Από την άλλη πλευρά, αξιοσημείωτη είναι η άνοδος του αριθμού των μαθητών που φοιτούν σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία από το 2006 και μετά, η οποία όμως σταθεροποιείται την τριετία 2009-2011.
Το 6% του συνόλου των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα επέλεξαν ιδιωτικό σχολείο. Τη μεγαλύτερη απήχηση έχουν τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, όμως στο υψηλό ποσοστό συνέβαλε το γεγονός ότι η προσχολική αγωγή έγινε υποχρεωτική το 2009. Αντίστοιχα, επί του συνόλου των μαθητών αντίστοιχης ηλικίας το 6,4% πήγαινε το 2012-2013 σε ιδιωτικό δημοτικό σχολείο, το 4,6% σε ιδιωτικό γυμνάσιο και το 5,9% σε ιδιωτικό λύκειο.
Με λίγα λόγια, η τάση που καταγράφεται σε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο υποδηλώνει καθοδική πορεία του αριθμού των μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία, εντονότερη από την αντίστοιχη στα δημόσια, τονίζοντας τη στροφή πολλών νοικοκυριών στα δημόσια σχολεία, λόγω της οικονομικής ύφεσης και της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος.
Τα δίδακτρα του δημοτικού καταγράφουν ελαφρά πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2012, την οποία επαναλαμβάνουν τον Σεπτέμβριο του 2013 επανερχόμενα σε τιμές 2009 (συνολική μείωση κατά 3,7%). Στα δίδακτρα της δευτεροβάθμιας καταγράφεται επίσης πτώση με αποτέλεσμα το 2013 να βρίσκονται στα επίπεδα του 2009-2010.
Παραδείγματα προσφορών
1. Ιδιωτικό εκπαιδευτήριο στο Μαρούσι προσφέρει φέτος μειώσεις στα δίδακτρά του που φθάνουν το 5% στις βασικές τιμές, ενώ την ίδια στιγμή απαλλάσσει πλήρως τους γονείς από οποιαδήποτε δραστηριότητα υπήρχε στο παρελθόν και πληρωνόταν αδρά, όπως η μεταφορά των μαθητών ή τα φροντιστηριακά τμήματα. Τα δίδακτρά του ξεκινούν από τα 7.000 ευρώ για το δημοτικό και φθάνουν τα 9.000 ευρώ για το λύκειο. Προσφέρει 10% έκπτωση στην ετήσια καταβολή διδάκτρων, υποτροφίες στους καλούς μαθητές και φύλαξη μαθητών στις διακοπές Χριστουγέννων-Πάσχα, χωρίς καμία χρέωση.
2. Ιδιωτικό σχολείο στον Πειραιά, μέχρι και πέρσι είχε δίδακτρα που ξεκινούσαν από τα 5.000 ευρώ και έφθαναν μέχρι τα 7.000, και φέτος τα δίδακτρά του ξεκινούν από τα 4.000 για το δημοτικό και τα 5.500 για το λύκειο! Το σχολικό λεωφορείο παρέχεται δωρεάν, καθώς και οι εκπαιδευτικές εκδρομές των παιδιών.
3. Ιδιωτικό σχολείο στη Βόρεια Αττική προσφέρει δίδακτρα από 5.000-5.500 για όλες τις τάξεις φέτος, ενώ πέρσι οι τιμές ήταν κατά 500 ευρώ πιo ψηλά (εάν προκαταβληθούν τα χρήματα, μειώνονται κατά 7%). Δίδει έκπτωση από 15% μέχρι και 20%, όταν φοιτούν στο ίδιο σχολείο αδέλφια, ενώ οι γονείς που έτυχε να μείνουν άνεργοι εντός της σχολικής χρονιάς, διευκολύνονται να μην πληρώνουν για ένα χρονικό διάστημα.
ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ
ethnos.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες